Περιοδεία - αυτοψία κλιμακίου από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου και Γ. Γκιόκα, που κάλεσαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων
Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Βαρυμπόμπη |
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά και οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%. Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων οικογενειών, δωρεάν στέγαση και σίτιση, απαλλαγή από λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δημοτικά τέλη, χρέη σε εφορία και τράπεζες, καθώς και να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.
Οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων |
Η περιοδεία ξεκίνησε από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου η φωτιά έως ένα σημείο έφτασε έξω από την περίφραξή του. Οι βουλευτές του Κόμματος συμπαραστάθηκαν στους πυροσβέστες, που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες, και διαβεβαίωσαν ότι το ΚΚΕ, όπως κάνει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας, με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ενισχυθεί το κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης.
Στη συνέχεια, από την πλατεία της Βαρυμπόμπης, από όπου πέρασε η φωτιά, οι βουλευτές και τα μέλη του Κόμματος σε μικρότερες ομάδες μπήκαν στις γειτονιές, ήρθαν σε επαφή με τους πυρόπληκτους κατοίκους και άκουσαν την αγωνία και την ανησυχία τους. Μια πρώτη καταγγελία που διατύπωναν πολλοί κάτοικοι είναι ότι οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης που περνάνε μέσα από τον οικιστικό ιστό λειτούργησαν ως αναμεταδότες της φωτιάς, με συχνές εκρήξεις και σπινθήρες στα καλώδια. Αυτό φαίνεται στην οδό Ιτέας. Μάλιστα έγιναν και αναφορές ότι πολλές φορές ζητήθηκε από τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να κοπούν κλαδιά δέντρων που εφάπτονταν στα καλώδια, αλλά υπήρξε πλήρης αδιαφορία και πολλές φορές οι κάτοικοι αναγκάζονταν να κάνουν αυτές τις εργασίες μόνοι τους. Αδιαφορία υπάρχει επίσης για τον καθαρισμό χώρων ακόμα και με τη φετινή κακοκαιρία της «Μήδειας», όπου παρατημένα δέντρα και κλαριά έγιναν καύσιμη ύλη.
Κατεστραμμένη κατοικία στις Αδάμες. Οι ιδιοκτήτες της είχαν βιώσει την καταστροφή και στη Ζαχάρω το 2007 |
Σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που ήταν στην περιοχή, η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε με έμφαση:
«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εχουν όμως αιτία: Είναι όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές, όλων των κυβερνήσεων, που δεν δώσανε κανένα βάρος στην πρόληψη, που έτσι εξοπλίζουν τους εμπρηστές. Επίσης και από κακή συντήρηση της ΔΕΗ, γιατί και εδώ στη Βαρυμπόμπη, απ' ό,τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι, είδανε τον Χάρο με τα μάτια τους, βλέποντας και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ που άγγιζαν πάνω τα δέντρα να παίρνουν φωτιά και αυτό να μεταδίδεται σαν ντόμινο. Εμείς ήρθαμε να δούμε με τα μάτια μας την κατάσταση και ταυτόχρονα διεκδικούμε εδώ και τώρα σε όσους κατοίκους ξεσπιτώθηκαν να εξασφαλιστεί στέγη και τροφή, αλλά και αποζημίωση στο 100%. Ανάπτυξη των Δασικών Υπηρεσιών, ενίσχυση της Πυροσβεστικής, υποδομές για να μην ξαναδούμε τέτοια κόλαση».
Ο Γ. Γκιόκας με κατοίκους στις Αδάμες |
Πιο κάτω, ο κ. Γιάννης Παντελάκης κατήγγειλε ότι αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις του ίδιου και των γειτόνων του προς τον δήμο να γίνει προληπτικός καθαρισμός του ρέματος, ακόμα και των ξερόχορτων σε παρακείμενο αλσύλλιο. «Κινδυνέψαμε να καούμε. Μόνοι μας το αποτρέψαμε, με το λάστιχο στο χέρι, και μάλιστα με τις απειλές της αστυνομίας να απομακρυνθούμε».
Και η κ. Χριστίνα Τζινάκη είδε το σπίτι της, που είναι το πατρικό της από το 1962, να καταστρέφεται μερικώς από τη φωτιά, που ήρθε από το ρέμα, όπως είχε συμβεί και το 1981.
Κατεστραμμένο σπίτι στις Αδάμες |