Την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 11 π.μ. στα Βασιλικά
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών |
Αποκούμπι στους πληγέντες και τους κατοίκους στο Ληλάντιο Πεδίο και τα Μεσσάπια ήταν και συνεχίζουν να είναι η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καστέλας, που συγκροτήθηκαν αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Επιτροπές που αγκάλιασαν και συμμετέχουν κάτοικοι των δύο περιοχών, οι οποίοι είτε είδαν τους κόπους μιας ζωής να «πνίγονται» στα νερά και τη λάσπη είτε για χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο.
Μέσα από κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις οι πληγέντες πέτυχαν πολλά. Πάνω από όλα κατάφεραν να διατηρήσουν τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων στην επικαιρότητα. Να πείσουν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ότι έργα υποδομών, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές τάζουν, «μελετούν» και εξαγγέλλουν δεκαετίες τώρα, χωρίς ποτέ να τα υλοποιήσουν, είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
Να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των δήμων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα, στην καθαριότητα των σχολείων και σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των νομικών του προσώπων καθώς και στη ΔΕΥΑΠ, ζητά ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, την οποία κοινοποιεί και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει:
«Κύριε υπουργέ,
Με την απόφασή σας για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων, με τη μέθοδο μεγίστου αριθμού ωρών ημερήσιας απασχόλησης στον δήμο, οδηγείτε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα τα σχολεία μας.
Αυτό το έχετε αντιληφθεί, γι' αυτό προσθέτετε στην απόφασή σας ότι "σε περίπτωση που, τηρουμένου του ανωτάτου αριθμού προσλαμβανομένων ατόμων, επιλεγεί από ορισμένους δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησης, του πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από ιδίους πόρους των δήμων".
Το σχολικό έτος 2020 - 2021, η προκαλούμενη δαπάνη του δήμου Πατρέων ανήλθε στο ποσό των 550.000,00 ευρώ. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι αυξήσαμε και τις ώρες εργασίας των μερικώς απασχολούμενων καθαριστριών αορίστου χρόνου, φθάνουμε το ποσό των 800.000,00 ευρώ.
Αυτό δεν είναι ένα θέμα ουδέτερο. Ουσιαστικά, έχουμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας των σχολείων στους δήμους, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Τα χρήματα αυτά, όπως και αυτά που δίνονται για άλλες αρμοδιότητες, όπως ναυαγοσωστική κάλυψη, διαχείριση αδέσποτων ζώων, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων, πολιτική προστασία, κοινωνικές ανάγκες, λειτουργία δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και Πελοποννησιακού Σταδίου, πολιτιστικών δράσεων κ.λπ., τα στερείται η πόλη μας από άλλους κρίσιμους τομείς, όπως ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της.
Ο δήμος μας αλλά και το σύνολο των δήμων, με αυτήν την πολιτική, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.
Κύριε υπουργέ,
Ο δήμος μας δεν θα αφήσει τα σχολεία ακαθάριστα, ιδιαίτερα τώρα μέσα σε συνθήκες πανδημίας.
Είναι αναγκαίο, όμως, λόγω της σημαντικής υποχρηματοδότησης των δήμων και της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης μεταφοράς χωρίς πόρους αρμοδιοτήτων του κράτους προς αυτούς, να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη που θα προκληθεί με την αύξηση των ωρών εργασίας των υπόψη εργαζομένων.
Να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των δήμων.
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα, στην καθαριότητα των σχολείων και σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των νομικών του προσώπων καθώς και της ΔΕΥΑΠ».
Τα προβλήματα υδροδότησης που παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις κοινότητες του Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με Ερώτηση - παρέμβαση στη διοίκηση του δήμου, και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.
Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε αρκετά χωριά, όπως Νεοχώρι, Κομνηνά, Γέρακα, Δαφνώνα, παρατηρείται αρκετά μειωμένη πίεση ή και έλλειψη νερού, ανάλογα με την υψομετρική διαφορά και τη σύνδεση με το δίκτυο υδροδότησης. Το πρόβλημα υδροδότησης παρατηρείται επίσης στην άρδευση και στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. «Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να μην μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε νερό, που αυτήν την περίοδο του καύσωνα που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα αυξημένες».
Σημειώνει ότι ο σχεδιασμός, η συλλογή και επεξεργασία νερού που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, καθώς το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Και τονίζει την ανάγκη να μπει άμεσα σε πορεία λύσης το ζήτημα του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων για την υδροδότηση, την άρδευση και την αποχέτευση της περιοχής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα λύσει αποφασιστικά τα μεγάλα προβλήματα.
Επιπλέον, ως προσωρινή λύση, στις περιπτώσεις όπου δεν επαρκεί η υπάρχουσα παροχή νερού αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν γεωτρήσεις της περιοχής, ή να δημιουργηθούν νέες.
Στις δε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα στα αντλιοστάσια, ζητά να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επιδιορθώσεις ώστε να λειτουργούν κανονικά, με την αξιοποίηση του έμπειρου εργατικού δυναμικού του δήμου ή πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Και στις περιοχές με προβλήματα στις σωληνώσεις του δικτύου (σπασίματα, διαρροές κ.λπ.) να γίνουν άμεσα οι επιδιορθώσεις, ώστε να μη «χάνεται» το νερό.
Καταλήγοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους και η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι ενέργειες με επάρκεια, και να μη βρισκόμαστε κάθε χρονιά μπροστά στο φαινόμενο τα προβλήματα να είναι μεγαλύτερα».