ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τραγικές ελλείψεις

6.447 κρούσματα, 500 νέες εισαγωγές, 21 νεκροί ο απολογισμός του τριημέρου

Eurokinissi

Οσο η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει τη συζήτηση γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας στο ζήτημα της «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών, παρουσιάζοντας σαν πανάκεια τα σχετικά μέτρα, τόσο αποκαλύπτεται ότι αυτή η συζήτηση βολεύει το κουκούλωμα των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τη διάδοση και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που η νέα έξαρση κάνει φανερές ξανά τις τραγικές ελλείψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που αποτυπώνεται και στις ΜΕΘ, καθώς σε τρεις μέρες 17 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν και πλέον οι διασωληνωμένοι είναι 147.

21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι και χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 500 νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, μόνο χτες έφτασαν τις 158, ενώ αυξήθηκε και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε 159 ασθενείς. Από το Σάββατο εντοπίστηκαν 6.447 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.070 χτες. Περίπου 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει με COVID-19.

Ξανά προς «μίας νόσου» τα νοσοκομεία

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «ανοίγουν πάλι τμήματα COVID», δηλαδή εκατοντάδες κρεβάτια θα κλείσουν πριν καν επανέλθουν στη διάθεση του συνόλου των ασθενών και το δημόσιο σύστημα Υγείας γίνεται πάλι της «μίας νόσου», όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε λίστες αναμονής για μια εξέταση, θεραπεία κ.λπ. Μόνο στο ΚΑΤ, 10.000 ασθενείς βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής των χειρουργείων. Συγκεκριμένα, από 16/7/2019 μέχρι και 21/7/2021 είναι σε λίστα αναμονής 9.757 χειρουργεία!

Στο Νοσοκομείο «Μεταξάς», το δεύτερο μεγαλύτερο ογκολογικό της χώρας, καρκινοπαθείς εδώ και έναν μήνα δεν μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους (ακτινοβολίες) λόγω βλάβης του μηχανήματος, για άλλη μια φορά. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη θεραπείας βρίσκονται «στον αέρα» ή αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες, που «μας ζητάνε 1.100 ευρώ συμμετοχή για 8-10 ακτινοβολίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απέναντι στα παραπάνω αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισής τους τη διεύρυνσή τους, δηλαδή περαιτέρω επιχειρηματική δράση, μέσα από το «νέο ΕΣΥ».

Σημειωτέον, σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις σε 46,8% (αντί για 80%), ενώ το 53,4% έχει εμβολιαστεί μόνο με μία δόση. Οι τραγικές καθυστερήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση «κουνάει το δάχτυλο» στον λαό, επιβεβαιώνονται από το γεγονός της έναρξης του εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι κατάκοιτοι, και σε όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, 8 μήνες μετά. Σύμφωνα με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, 1.390 κατάκοιτοι έχουν υποβάλει αίτημα μέχρι στιγμής και 410 έχουν εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκριση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, ιδιαίτερα όσων έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, κατόπιν και της συγκατάθεσης των γονιών, ενώ την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού, όπου τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από κηδεμόνα.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επικεφαλής της ΕΕΕ σημείωσε ότι τις τελευταίες βδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδικές και εφηβικές ηλικίες, ενώ οι επιδημικές εξάρσεις στα σχολεία εμποδίζουν τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τις άλλες δραστηριότητες. «Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ η κυβέρνηση για τρίτη σχολική χρονιά «σφυρίζει αδιάφορα» ως προς τη λήψη μέτρων προστασίας και στα σχολεία.

Οι διεθνείς οργανισμοί ενέκριναν υπό προϋποθέσεις τον εμβολιασμό παιδιών 12 - 15 ετών με «Pfizer», ο δε ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της «Μοderna» για παιδιά 12 - 17 ετών. Η έγκριση και για τα 2 εμβόλια, είπε η Μ. Θεοδωρίδου, βασίστηκε σε κλινικές μελέτες με συνολικά 6.000 παιδιά που πήραν μέρος. Τα εμβόλια όπως προέκυψε είναι ικανά να παράγουν αντισώματα ανάλογα με των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις. Ωστόσο, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού παιδιών που συμμετείχαν, δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η περικαρδίτιδα, όπου η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις / 1 εκατομμύριο εμβόλια.

Επανέλαβε δε ότι ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης και κατά τη γαλουχία προτείνεται ο εμβολιασμός, καθώς δεν βλάπτεται το κύημα και προστατεύονται και οι μητέρες.

Για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, αναφέρθηκε ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα προκύψουν για τη διάρκεια της ανοσίας.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν και τα rapid tests

Να μην τολμήσει η εργοδοσία να απολύσει εργαζόμενους με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό, προειδοποιεί το Συνδικάτο της Αθήνας

Δεν έχει τέλος η αθλιότητα της κυβέρνησης, που ενώ διανύουμε το 4ο κύμα πανδημίας, ακόμη και τώρα δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια σειρά από ειδικότητες στην Εστίαση και τον Τουρισμό είναι 18 έως 35 ετών. Χιλιάδες αναχώρησαν για τους τουριστικούς προορισμούς όπου δουλεύουν από τα τέλη Μάη, ωστόσο η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε μόλις στις αρχές Ιούνη για τους 30 - 34 ετών, στις 10 Ιούνη για τους 25 - 29 ετών και στις 16 Ιούνη για τους 18 - 24 ετών.

Κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, χτες διευκρίνισε ότι το κόστος του rapid test που θα πρέπει να κάνουν κάθε βδομάδα οι εργαζόμενοι του κλάδου, θα το πληρώνουν από την τσέπη τους... ενώ η εργοδοσία «επωμίζεται το βάρος» να ...ελέγχει.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, «σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2»:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Τουρισμού και Εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο τεστ κάθε βδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της «Εργάνης».

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της βδομάδας.

Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε βδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της «Εργάνης» η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 μέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) τη μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η καθυστέρηση των εμβολιασμών

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών «επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να βάζουν σε αναστολή, να απολύουν και γενικώς να εκβιάζουν τους εργαζόμενους όχι για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.

Οπως αναφέρει, «μας κουνάνε το δάχτυλο και μας φορτώνουν "ατομική ευθύνη" αυτοί που για δεύτερη χρονιά άνοιξαν τον Τουρισμό με πρωτόκολλα - λάστιχο, στα μέτρα της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου και την ίδια στιγμή η μεγαλοεργοδοσία σε Τουρισμό και Μεταφορές αλωνίζει ασύδοτα, τα μέτρα προστασίας της υγείας είναι ανύπαρκτα σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς.

Δεν φτάνει που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου είμαστε επί της ουσίας άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο, δεν φτάνει που οι εμβολιασμοί καθυστερούν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν φτάνει που όσοι από εμάς δουλεύουμε "τζογάρουμε" την υγεία και την ασφάλειά μας κάθε μέρα, τώρα μας απειλούν κι από πάνω».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί: «Μην τολμήσουν να εφαρμόσουν αυτήν την αισχρή τροπολογία για να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους με δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Για:

-- Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.

-- Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-- Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

-- Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών Εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ