ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
«Υπό παρακολούθηση» από τη Ρωσία πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα

Το πλοίο «Δανιόλος» του ΠΝ που τέθηκε υπό ρωσική παρακολούθηση
Το πλοίο «Δανιόλος» του ΠΝ που τέθηκε υπό ρωσική παρακολούθηση
Ολο και πιο μέσα στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών βάζει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης η κυβέρνηση τον λαό και τις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή της στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά, η πυραυλάκατος «Δανιόλος», που ανοίχτηκε για νέα ευρωατλαντικής κοπής άσκηση στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, τέθηκε «υπό παρακολούθηση» από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δείχνοντας τους κινδύνους που φέρνουν για τον λαό τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Το πλοίο πέρασε τα Στενά και μπήκε το Σάββατο στην επίμαχη ζώνη όπου κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, για να μετάσχει στην άσκηση του βουλγαρικού ΠΝ «Breeze 21». Διοργανώνεται στο διάστημα 11 με 19 Ιούλη, με τη συμμετοχή συνολικά 14 χωρών, με 30 πλοία και σκάφη του Λιμενικού, 3 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα και 2.065 στελέχη από Αλβανία, Βέλγιο, Βρετανία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Τουρκία και Ουκρανία, και των ΝΑΤΟικών αρμάδων SNMG2 (έχει απλώσει πλοία της στο Αιγαίο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, με πρόσχημα το Προσφυγικό) και SNMCG2.

Σχεδόν αμέσως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέρρευσε ότι «ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αναπτύξει δυνάμεις και μέσα για την παρακολούθηση των ενεργειών του πλοίου κατευθυνόμενων βλημάτων, "Δανιόλος", το οποίο εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 10 Ιουλίου 2021». Η, δε, ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παρακολουθεί το πλοίο "Δανιόλος" στη Μαύρη Θάλασσα».

Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ΝΑΤΟικές προκλήσεις στη Μ. Θάλασσα έχουν προκαλέσει απανωτά επεισόδια, όπως π.χ. αυτό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender», για το οποίο μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε τη συμμετοχή αμερικανικού αεροπλάνου που σηκώθηκε από τη βάση της Σούδας.

Ενώ οι τέτοιες ανακοινώσεις από πλευράς της Ρωσίας έρχονται λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη, την προηγούμενη Δευτέρα, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Ουκρανία, όπου δήλωνε ότι «στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. απ' όπου απογειώνονται για περιπολίες ΝΑΤΟικά AWACS), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ερχονται επίσης μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών A. Γκρουσκό, τονίζοντας ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας»...

Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, συνέχισε ακριβώς στο μονοπάτι της βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προωθώντας πιο επιθετικά σε όλη την περιοχή τα σχέδια της αστικής τάξης, με απανωτές κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Π.χ. παράλληλα με την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων Ελλάδας και ΗΠΑ για τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, που θα διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, σε στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες όπως Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία, Σκύρος και αλλού, η συμμετοχή στη βουλγαρική «Breeze» έρχεται στην πράξη ως άμεση συνέχεια της «Sea Breeze 21», που το αμέσως προηγούμενο διάστημα, 28 Ιούνη με 10 Ιούλη, συνδιοργανώθηκε από Ουκρανία και ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της, συγκεκριμένα με τη συμμετοχή 5.000 στελεχών από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και «εταίρες», 32 πολεμικών πλοίων και 40 αεροσκαφών από περίπου 30 χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε και εδώ, με προσωπικό, αλλά και με αεροσκάφη.

Ενώ το προηγούμενο διάστημα, την ώρα που στο έδαφος εξελισσόταν η αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe» (με την Αλεξανδρούπολη βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων) και στη Μαύρη Θάλασσα η «Sea Breeze», μετακινώντας πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η κυβέρνηση έστειλε στις 2 του μήνα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών «F-16» σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX (Air Defence Exercise), στο FIR Βουκουρεστίου, το οποίο καλύπτει μεγάλο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας, για μια πραγματική πρόβα πολέμου με προσομοίωση επιθέσεων στα πλοία του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, συχνά το τελευταίο διάστημα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ ανοίχτηκαν στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, στον κάθετο άξονα Βάρνα - Μπουργκάς, συγκεντρώνοντας εικόνα και πληροφορίες που αναμεταδόθηκαν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, παρέχοντας ακόμα και κάλυψη σε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που ήρθαν από τις ΗΠΑ σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Επίσης, αμερικανικά αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης όλο αυτό το διάστημα απογειώνονται από τη Σούδα και πετούν ακριβώς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, για να συλλέξουν εικόνες και πληροφορίες από τις κινήσεις του Ρωσικού Στόλου στην περιοχή. Π.χ. σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και την Παρασκευή τέτοιο αεροσκάφος, τύπου RC-135V της αμερικανικής Αεροπορίας, πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε κατόπιν στη Σούδα.


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μοχλός ευρύτερων εξελίξεων οι διεργασίες στο Κυπριακό

Τις διεργασίες που οξύνονται και αφορούν ευρύτερα τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό (που συντάσσεται κάθε εξάμηνο και συνδέεται - καταρχήν - με την ανανέωση της θητείας της ΟΝΥΦΙΚΥΠ), όπου για πρώτη φορά αναφέρεται πως «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία». Με φόντο ευρύτερες και πολυεπίπεδες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους αλλά και κλιμάκωσης του παζαριού πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων με την Τουρκία, η έκθεση διαπιστώνει μεν «μεγάλη απόσταση» στις απόψεις των δύο πλευρών στο νησί (ενώ οι κατοχικές αρχές και η Αγκυρα εξακολουθούν να ζητούν ανοιχτά «δύο κράτη»), καλεί δε σε «αναζήτηση κοινού εδάφους» και «επίδειξη ευελιξίας». Δεν παραλείπει να αναφερθεί μεταξύ άλλων στις «πραγματικότητες του νησιού» και το ενδιαφέρον για «εξεύρεση ενός πρακτικού πλαισίου» που θα διασφαλίζει την «πραγματική πολιτική ισότητα», αλλά και να τονίσει ότι με δεδομένες και τις εξελίξεις «εντός και γύρω από την Κύπρο», οι δύο ηγέτες καλούνται να «αντιμετωπίσουν θέματα που προκαλούν ανησυχία» με «ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο», ώστε να επιτραπεί και η επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές στα Βαρώσια - όπου ψευδοκράτος και Τουρκία προετοιμάζουν στις 20/7 νέες προκλητικές φιέστες, κάνοντας σινιάλο σε μεγαλοεπενδυτές που ενδιαφέρονται ευρύτερα για την περιοχή - για τις οποίες ο Οργανισμός απλά καλεί σε αποφυγή ενεργειών «που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις» και καταγράφει «αντιρρήσεις» που έχουν εκφράσει οι Ελληνοκύπριοι και «παραβιάσεις» σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ (που κι αυτά βέβαια «στοχοποιούν» ουσιαστικά εξελίξεις που προχωρούν χωρίς εκατέρωθεν συμβιβασμούς και συνεννοήσεις).

Ακόμα, αντανακλώντας το ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτικών κολοσσών από διάφορους τομείς, η έκθεση καταγράφει τη «δημόσια πρόθεση» που έχουν δηλώσει «Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι» να αναπτύξουν «τα Βαρώσια με τέτοιο τρόπο που, κατά την άποψή τους, θα ενδυνάμωναν την οικονομία στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης του τουρισμού», αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι «οι φυσικοί πόροι σε όλο το νησί» πρέπει «να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο» για «διαρκή λύση» αλλά και «βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία».

Σ' αυτήν τη βάση, άλλωστε, ο ΟΗΕ χαιρετίζει τη «μείωση των εντάσεων και τα θετικά βήματα που έγιναν για διάλογο στην περιοχή», μεταξύ άλλων και ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ στο ίδιο πλαίσιο και «τα ενδιαφερόμενα μέρη» στο Κυπριακό καλούνται «να αναγνωρίσουν ότι, χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, η συνεχής δυναμική μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

«Λογικές απαιτήσεις» και «παράγοντες στο διεθνές πλαίσιο»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα επανήλθε στα περί «προκλήσεων» που συνιστούν οι ασκήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση». Επίσης, επέμεινε ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί «βασική αρχή» για την Αγκυρα, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός και στα δικαιώματα κανενός», αλλά και ότι «όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας, που περιλαμβάνει και την Κύπρο», για να καταλήξει ότι «η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι οι τρίτοι».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις (του Ελληνα ΥΠΕΞ) Ν. Δένδια, που μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η Τουρκία σταμάτησε τις παράνομες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή» και ότι αυτό «είχε να κάνει με τις επαπειλούμενες κυρώσεις» (από την ΕΕ) και αυτές που «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει», όπως και ότι «οποιοσδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου (...) δημιουργεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας του και του ιδίου του εαυτού του ως παράγοντα του διεθνούς πλαισίου».

Ενημέρωση στο ΣΕΥ

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), ο Κύπριος υπουργός Ν. Χριστοδουλίδης έκανε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στην Αμμόχωστο, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων επενδυτικών ανταγωνισμών. Στο περιθώριο του ΣΕΥ έγινε και ξεχωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «προκλητικές ενέργειες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ, ανάλογα με τις εξελίξεις. Επανέλαβε ότι απορρίπτεται η «λύση» των δυο κρατών, όπως ζητά η Αγκυρα, αν και όλες οι «λύσεις» που προκρίνουν έχουν στο βάθος τη διχοτόμηση, και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη (...) Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ