Με τις συνταγές της «ατομικής ευθύνης» και της εμπορευματοποίησης εντείνει τον φόβο και τον ανορθολογισμό
Eurokinissi |
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντίθετα προανήγγειλε παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, με κριτήριο το εγκληματικό ζύγι «κόστους - οφέλους». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους».
Από την άλλη, σε μια προσπάθεια να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, αναζήτησε «καταφύγιο» στον βολικό αντίπαλο που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και ενισχύει με την πολιτική και τις παλινωδίες της, δηλαδή στον ανορθολογισμό και τον φόβο. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο φέρει τη δική της σφραγίδα, επιχειρεί να το αξιοποιήσει για να καλλιεργεί τον διχασμό και τα ψευτοδιλήμματα, όπως «εμβολιασμός ή κατάρρευση των νοσοκομείων και της οικονομίας», την ίδια στιγμή που η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Οπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι», αναπαράγοντας σε μία ακόμα πιο εκφυλισμένη μορφή την απαράδεκτη λογική της «ατομικής ευθύνης», που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική από την έναρξη κιόλας της πανδημίας τον Μάρτη του 2020.
Στην ίδια βάση, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19. Μετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Τουρισμού, οι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιοι για την Αντεγκληματική Πολιτική και για την Πολιτική Προστασία - Διαχείριση Κρίσεων, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά. Στη σύσκεψη μπορεί να μη συζητήθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ή για την αντιμετώπιση της κατάστασης που κυριαρχεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά τονίστηκε ότι «δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους». Παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες - που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στις 15 Ιούλη. «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που σε μια σειρά κλάδους, όπως Τουρισμός και Υπηρεσίες, εφαρμόζονται πρωτόκολλα - λάστιχο για να μη θιγεί η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, με καταγγελίες π.χ. για την ακτοπλοΐα, όπου οι εφοπλιστές εφαρμόζουν τα δικά τους «μέτρα» υπερδιάδοσης, να πέφτουν κάθε μέρα βροχή.
Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των πολυδιαφημισμένων εμβολιασμών. Μια πορεία που σκοντάφτει στα «όρια» που βάζει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την υποβαθμισμένη ΠΦΥ, την ξεχαρβαλωμένη υγειονομική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση, τις αντιφάσεις στις προμήθειες και τα «μπρος - πίσω» στα ηλικιακά όρια, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εδώ και μήνες ψάχνουν μια απάντηση με βάση την πάθησή τους για το αν επιτρέπεται ή όχι να εμβολιαστούν κ.ο.κ.
«Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», είπε ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας την «ατομική ευθύνη» που αντιτάσσει η κυβέρνηση στην επέλαση της νέας μετάλλαξης. Για να το στοιχειοθετήσει, επικαλέστηκε στοιχεία όπως ότι το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Κάλεσε δε «να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας», αν και καθημερινά αποδεικνύεται ότι κάθε «μέσο» που αξιοποιεί η κυβέρνηση ενισχύει αμφιβολίες και φόβους σχετικά με τους εμβολιασμούς αλλά και το γενικότερο «σχέδιο αντιμετώπισης» του 4ου κύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, με κυβερνητικά στελέχη να τον διαψεύδουν από την πλευρά τους.
Στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το επόμενο δίμηνο «να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», αν και το τείχος ανοσίας έχει ανέβει στο 80% για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.
Σημειωτέον, στη σύσκεψη ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην «Καθημερινή» τονίζει:
«Εν μέσω πανδημίας και μεγάλης ανασφάλειας για το τι "μέλλει γενέσθαι" με τις μεταλλάξεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να προβάλει την πολιτική των συγχωνεύσεων, της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στους λαούς όλου του κόσμου.
Η πανδημία - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - βρήκε το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας με 11 νοσοκομεία λιγότερα, με λιγότερες από 500 ΜΕΘ, με κατάργηση όσων είχαν απομείνει από την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τώρα επιταχύνουν το σχέδιο για την κερδοφορία των ομίλων με πεδίο επενδύσεων την υγεία του λαού.
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολάπτονται και καλλιεργούνται ο φόβος κι ο ανορθολογισμός, που υπονομεύουν την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Εκεί ας αναζητήσει την αιτία του κακού ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όχι μόνο δεν δικαιούται να "κουνάει το δάχτυλο", καλλιεργώντας μάλιστα διχαστικές λογικές, αλλά αντίθετα, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, εξελίσσεται στον καλύτερο χορηγό τέτοιων φαινομένων».
Για τις δε εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις χτεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Αν η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για τους μειωμένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Εκεί θα δει τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών Φαρμάκου και στην πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα θεωρούν περίπου φυσιολογικά της περιβόητης "ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς". Ολα τα παραπάνω είναι που αφήνουν χώρο στους φόβους, στους δισταγμούς και στον ανορθολογισμό, υπονομεύοντας τον αναγκαίο εμβολιασμό και συνολικά την προστασία της δημόσιας υγείας».