ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
ΝΑΤΟικοί «σημαιοφόροι» στα Βαλκάνια, με «λάβαρο» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ώρα που ο Μ. Πάλμερ έλεγε στο «Φόρουμ των Πρεσπών» ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί «έχουν ακόμα πολλή δουλειά» στα Βαλκάνια (βλέπε δίπλα) απέναντι στους ανταγωνιστές τους, το «παρών» στα βρώμικα σχέδια έσπευδαν από το ίδιο βήμα να δηλώσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Κ. Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, ζήτησε την πιστή τήρηση της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να προχωρήσουν οι ευρωατλααντικοί σχεδιασμοί και οι μπίζνες στα Δυτικά Βαλκάνια. Μεταφέροντας καταρχάς τους «θερμότερους χαιρετισμούς» του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, θύμισε ότι «ήταν σε αυτό ακριβώς το μέρος, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, που η Σύμβαση της Πρέσπας συνήφθη και υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών μας». Σημείωσε ότι η τωρινή κυβέρνηση στην Ελλάδα διαφωνούσε με «πτυχές» της Συμφωνίας, αλλά «έχουμε τώρα την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η Συμφωνία - ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία, πώς και πότε επιτεύχθηκε και παρά τις γνωστές διαφωνίες μας σχετικά με αυτήν - εφαρμόζεται πλήρως στην πράξη. Και από τις δύο πλευρές».

Τόνισε εξάλλου ότι η Συμφωνία «έχει σκοπό να προσφέρει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Η Συμφωνία εξυπηρέτησε επίσης την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και χρησιμεύει ως οδικός χάρτης για την ευρωπαϊκή πορεία της. Ενα μονοπάτι που η Ελλάδα έχει συνεχώς προωθήσει για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003», με στοιχισμένες όλες τις κυβερνήσεις, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σε αυτόν τον σκοπό. Αλλωστε, πέρα από τη «διατλαντική» ιεράρχησε ως ζητούμενο και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυτής της περιοχής», τονίζοντας ότι «είναι ένας μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος της χώρας μου», ως «σημαντικός μοχλός» η διαδικασία αυτή και του «οικονομικού μετασχηματισμού» της περιοχής, καθώς «προετοιμάζει το έδαφος για ανάπτυξη, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα», όπως βαφτίζεται η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων απέναντι στη διείσδυση άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναδεικνύοντας και τον ρόλο που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη στη διαδικασία αυτή, είπε ότι «η Ελλάδα, το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονιά, με την πολύτιμη τεχνογνωσία και τη σχετική εμπειρία του, έχει παίξει και συνεχίζει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στηρίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής στην πράξη».

Εξάλλου, η κυβέρνηση ανέλαβε από χτες και για ένα έτος την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process - SEECP), που έχει επισήμως ως στόχο την «κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» των χωρών που συμμετέχουν.

Με την «τεχνογνωσία» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Από το βήμα του Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον «αέρα» της υλοποίησης ενός ΝΑΤΟικού στόχου, τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπέδειξε στην κυβέρνηση της ΝΔ «να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία, που εκκρεμούν, και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Προτάσσοντας τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου σαν προσόν για το κόμμα του για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, ισχυρίστηκε ότι «αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη», κρύβοντας βέβαια ότι αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αλλωστε, σε μια έμμεση ομολογία για το ποιος υπαγόρευσε τη Συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ. Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ» και απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας για την αστική τάξη της Ελλάδας, για την οποία αποτελεί «βάση στρατηγικής συνεργασίας».

Παράλληλα δήλωσε πρόθυμος να βάλει πλάτη αν χρειαστεί στην προώθηση κι άλλων διευθετήσεων στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα στη Βουλγαρία «να κάνει το μεγάλο βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν», αλλά και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου «να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας».

Επικριτικός ήταν και απέναντι στην ΕΕ για την κωλυσιεργία της, «που απομειώνει το βάρος της στη διεθνή αρένα του ανταγωνισμού», λέγοντας ότι «δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για τη διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της, και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «έχουν ακόμη πολλή δουλειά» απέναντι στους «γεωπολιτικούς ανταγωνιστές»

Η σημασία που ο «ευρωατλαντικός άξονας» και ειδικά οι ΗΠΑ δίνουν στην πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ - ΝΑΤΟ αναδείχτηκε και στο 1ο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ειδικά καθώς οι γεωπολιτικοί μας ανταγωνιστές προσπαθούν επιθετικά να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή και την ακεραιότητα της συλλογικής μας δέσμευσης (σε αυτήν). Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ο Πάλμερ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, απογοήτευση επειδή παραμένει «παγωμένη» η επίσημη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προόδου στο διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, μιλώντας για εξελίξεις που «εμποδίζουν συνολικά τους στόχους μας για την περιοχή» όπως μετέδωσαν μια σειρά από βαλκανικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, από την ίδια περιοχή, χτες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέφτηκε το Κόσοβο, βρέθηκε και στην έδρα της στρατιωτικής αποστολής KFOR που διατηρεί η λυκοσυμμαχία στο προτεκτοράτο, τονίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί, καθώς «είναι σημαντική όχι μόνο για το Κόσοβο και την περιοχή, αλλά επίσης για το ΝΑΤΟ (συνολικά) και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η KFOR «θα είναι όχι μόνο η μακροβιότερη αλλά και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ» που είναι σε εξέλιξη.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, τα ευρωατλαντικά επιτελεία εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ειδικά για τους όρους εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής της Σερβίας» υπενθύμισε τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον για εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση της συμφωνίας που τον περασμένο Σεπτέμβρη Πρίστινα και Βελιγράδι είχαν υπογράψει μέσα στον Λευκό Οίκο, παρουσία του (τότε) Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα ενεργήσουν με καλή πίστη και θα συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στην Ουάσιγκτον», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας της Ουάσιγκτον δημιουργεί μια βάση για μελλοντικές συμφωνίες και προσφέρει ευκαιρίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μερών».

Αλλαξαν τα πράγματα, λέει ο Βούτσιτς

Από τη μεριά του, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χτες ότι τα πράγματα άλλαξαν μετά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ, αναφέροντας ότι το Βελιγράδι θα αποφασίσει με βάση τα συμφέροντά του πότε και αν θα μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο στο μεταξύ. Μιλάμε με τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα λάβουμε τις αποφάσεις στο μέλλον σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της Σερβίας και αυτά τα συμφέροντα άλλαξαν όταν το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο», είπε ανάμεσα σε άλλα. Σημειωτέον ότι, προχτές, ο Βούτσιτς είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική προσέγγιση, ανοιχτές πόρτες για συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης» με το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, η οποία απαιτεί χρόνο, καθώς και αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει το Βελιγράδι και την Πρίστινα με διάφορους τρόπους στην επίτευξη λύσης (...) πρέπει να βρεθεί μια λογική και συμβιβαστική λύση (...) Η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, να μιλήσει για συμβιβασμό, και οι άνθρωποι θα αποφασίσουν».

Την ίδια στιγμή, «ανυπομονησία» για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που με επιστολή της προς τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλιμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε «ουσιώδους σημασίας» τις συνομιλίες που πρέπει να επαναληφθούν «το συντομότερο δυνατό». Μεταξύ άλλων, καλωσόρισε την «εποικοδομητική δέσμευση» του Κούρτι στον «διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινα με τη διευκόλυνση της ΕΕ».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
Επιταχύνονται διεργασίες με «όχημα» επενδυτικά σχέδια

Ολοταχώς «τρέχουν» τα παζάρια και οι διεργασίες για Κυπριακό και Ανατ. Μεσόγειο, στην προσπάθεια για «έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό» που θα «ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή», όπως έλεγε στις αρχές της βδομάδας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, μετά τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είχε χτες συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», εφιστώντας την προσοχή στο ότι «πρέπει να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό» και στο ότι «η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί "κλειδί"». Σημειωτέον, η Καταλάνο μίλησε για την «ιδιαίτερη σημασία» που το Παρίσι θα δώσει «στην κατάσταση στα Βαρώσια», το επενδυτικό φιλέτο του νησιού που αποτελεί πόλο προσέλκυσης ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει μοχλό όξυνσης των παζαριών.

Με φόντο την αναμενόμενη επίσκεψη εκεί στις 20 Ιούλη (ανήμερα της επετείου της πρώτης τουρκικής εισβολής του 1974) του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου είχε συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, από την οποία άκουσε «με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα του Βαρωσιού», με επίκληση παλιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, που αξιοποιούνται για ευρύτερα σχήματα συνεργασιών (επενδυτικών και άλλων) για την περιοχή.

Χτες στα Κατεχόμενα βρέθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ενδιαφερόμενων για τα τουρκικά επενδυτικά σχέδια για την Αμμόχωστο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς «δίκαιο καταμερισμό των ενεργειακών πόρων» Τουρκία και Κατεχόμενα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις δικές τους, «ξεχωριστές πρωτοβουλίες», αλλά και υπενθυμίζοντας προτάσεις που «παραμένουν επί τάπητος», μεταξύ άλλων και την πρόταση για σύγκλιση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό θέμα και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή ο Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ψευδοκράτους είναι «η εξασφάλιση μιας ισχυρής λύσης μέσα από τις διαπραγματεύσεις» αλλά και ότι είναι σημαντική η «αρχή της κυριαρχικής ισότητας», αφού «η Κύπρος έχει δύο ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», διεμήνυσε ότι «αν πραγματοποιηθούν βήματα» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «και εμείς θα πραγματοποιήσουμε βήματα, με τη στήριξη της Τουρκίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ