ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια στο παζάρι για τη νέα αποστολή «ασφαλείας» στην Καμπούλ

«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε ορισμένες λεπτομέρειες για την επιχείρηση ασφάλειας στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, λίγες μέρες μετά τις επαφές που είχε στην Αγκυρα αντιπροσωπεία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, ώστε να συζητηθεί η «στήριξη» που έχει ζητήσει η τουρκική πλευρά για να ηγηθεί της νέας αποστολής «ασφαλείας», με επίκεντρο το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που αναδιατάσσουν τη στρατιωτική και άλλη παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, εξετάζουν πώς θα διατηρήσουν ισχυρά ερείσματα και στο Αφγανιστάν, ο Κίρμπι είπε πως Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναφέροντας αόριστα ότι «δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάστασή τους στο μέλλον», αλλά και ότι αυτοί οι Αμερικανοί στρατιώτες θα στηρίξουν και τα τουρκικά στρατεύματα που θα αναλάβουν νέο ρόλο εκεί.

Αντίστοιχα, το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες «στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας θα συνεχίζουν να σταθμεύουν προσωρινά στο Αφγανιστάν μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα μια επιχείρηση για την ασφάλεια που θα λειτουργεί υπό τουρκική ηγεσία».

«Μεγάλη σημασία για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν»

Εξίσου ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να δω αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να μην υπάρξουν αεροπορικές επιδρομές, πρέπει να τερματιστεί κάθε βία (...) Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί σε αυτό ένα τέλος, και το είπα αυτό στους Ταλιμπάν, είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις».

Σε σχετικό τους δημοσίευμα οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξένησαν δηλώσεις του απόστρατου ναύαρχου Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ότι «χωρίς ένα ασφαλές αεροδρόμιο, η ικανότητα διεξαγωγής διπλωματικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη χώρα όπως το Αφγανιστάν μειώνεται σημαντικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτός από την προσωπική ασφάλεια και την ικανότητα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρειάζονται αεροπλάνα για τη μετακίνηση διπλωμάτων των ΗΠΑ, εργαζομένων, αξιωματικών πληροφοριών και προσωπικού υποστήριξης σε όλη τη χώρα (...) Χωρίς αυτή τη θεμελιώδη ικανότητα, η αποστολή της αμερικανικής πρεσβείας θα αποτύχει». Και το ρεπορτάζ κατέληγε ότι «μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και αποτυχημένων στρατηγικών, η τύχη του αεροδρομίου της Καμπούλ προσλαμβάνει μεγάλη σημασία για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες ναυάγησε περίπου 9 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Αλλοι 9 αγνοούνται, ενώ διασώθηκαν 48 άνθρωποι. Φέτος τουλάχιστον 19.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία και περίπου 700 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Σοκαριστικές εικόνες άγριου ξυλοδαρμού κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε φυλακές έξω από τη Νάπολη δείχνει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Οι εικόνες προέρχονται από εσωτερικές κάμερες ασφαλείας και η οργανωμένη επίθεση έγινε στις 20/4/2020, μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία των κρατουμένων που ζητούσαν τεστ και μάσκες προστασίας. Στο βίντεο διακρίνονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι να χτυπούν με δύναμη στο κεφάλι τους κρατούμενους, ακόμη και ανάπηρους, στους διαδρόμους και άλλους χώρους των φυλακών.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA) μετέδωσε ότι καθαιρέθηκαν κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι εξαιτίας «σοβαρού συμβάντος» που συνδέεται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και προκάλεσε «τεράστια κρίση».

ΡΩΜΗ.-- Διαμάχη για την κατεύθυνση και την ηγεσία του ιταλικού κόμματος «5 Αστέρια» έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Τζ. Κόντε, που εκτελεί χρέη «προέδρου» του κόμματος, και του πρώην αρχηγού, Μπ. Γκρίλο. Ο Κόντε σκόπευε να ανακοινώσει το σχέδιό του για την ανασύνταξη του κόμματος σε «κεντροδεξιά» κατεύθυνση, ενώ ο Γκρίλο τού επιτέθηκε λέγοντας πως έχει «παραγκωνιστεί». Αυτοί οι εσωτερικοί τριγμοί ενδέχεται να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ντράγκι, στην οποία συμμετέχει το «Κίνημα των 5 Αστέρων».

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οργάνωση που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» πιθανόν βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Παρασκευής στο Μάλι στην οποία τραυματίστηκαν 13 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, σχεδόν όλοι Γερμανοί στρατιωτικοί, ανέφερε χτες ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND). Η γερμανική στρατιωτική αποστολή στο Μάλι αριθμεί περίπου 900 μέλη. Την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής κάποια οργάνωση, ενώ στη χώρα δρα και το «Ισλαμικό Κράτος».

ΚΑΝΑΔΑΣ
Δεκάδες θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα

Δεκάδες «αιφνίδιοι θάνατοι» σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει την Τρίτη ακόμη και τους 49,5 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχο κύμα καύσωνα πλήττει και τις δυτικές ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την καναδέζικη ομοσπονδιακή αστυνομία και την αστυνομία του Βανκούβερ, δηλώθηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης που εκδηλώνεται ο καύσωνας. Τουλάχιστον 34 θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, καταγράφηκαν μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης ως θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε «μεγάλη αύξηση των θανάτων» που δηλώθηκαν από τα τέλη της περασμένης βδομάδας, κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο». Η υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσο όρο μια ανάλογη περίοδο με φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες.

Ο καύσωνας πλήττει επίσης πόλεις των ΗΠΑ νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Ορεγκον) και το Σιάτλ (πολιτεία Ουάσιγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Το θερμόμετρο έδειξε 46,1 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6 βαθμούς στο Σιάτλ, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Το κύμα καύσωνα αποδίδεται στο φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή. Το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο, καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

ΙΡΑΝ
Παρέμβαση Γκουτέρες για τις αμερικανικές κυρώσεις

...και «ανεξάρτητη έρευνα» για τον νέο Πρόεδρο

Στο φόντο του εξελισσόμενου παζαριού ΗΠΑ - Ιράν γύρω από την επιστροφή της Ουάσιγκτον στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά με παρέμβασή του από τις ΗΠΑ «να επεκτείνουν την απαλλαγή από τις κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Ενόψει νέας συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, ο Γκουτέρες κάλεσε τις ΗΠΑ «να άρουν τις κυρώσεις τους ή να παραιτηθούν από αυτές» και πρόσθεσε ότι «μια πλήρης αποκατάσταση της συμφωνίας παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλισθεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παραμένει αποκλειστικά ειρηνικό».

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες αλληλοσυνδέονται με τις ευρύτερες επιδιώξεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, «τρέχουν» παράλληλα με άλλες κινήσεις, όπως η κλιμάκωση των διεργασιών για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά αραβικές και άλλες χώρες της περιοχής, με τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον και βασικό ζητούμενο την «ανάσχεση» της γεωπολιτικής επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς το παζάρι με το Ιράν διεξάγεται με παράλληλη ένταση των πιέσεων, λίγο πριν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Αυγούστου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζαβάιντ Ρέχμαν, ζήτησε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων με κρατική εντολή το 1988, χρονική περίοδο κατά την οποία ο Ραΐσι ήταν αντεισαγγελέας στην Τεχεράνη. Ο Ρέχμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι πολύ σημαντικό τώρα που ο κ. Ραΐσι είναι Πρόεδρος, να ξεκινήσουμε έρευνα για ό,τι συνέβη το 1988»...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
«Δεν θα γίνει ποτέ δημοψήφισμα στην Καταλονία»

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που κυβερνά στην Ισπανία μαζί με τους «Ουνίδας Ποδέμος», δεν θα δεχτεί ποτέ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ.

Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία ελέγχεται από τις «αυτονομιστικές» πολιτικές δυνάμεις. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα ξαναρχίσουν τον Σεπτέμβρη βρίσκεται το παζάρι για περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους της βιομηχανικής αυτής περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση», υπογράμμισε ο Σάντσεθ μιλώντας στο Κοινοβούλιο και διαβεβαίωσε ότι το PSOE «δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια παρεκτροπή». Για να οργανωθεί δημοψήφισμα «θα χρειαστούν τα 2/3 του Κοινοβουλίου, ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 2 του Συντάγματος και κατόπιν ο ισπανικός λαός να επικυρώσει την αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας οργάνωσε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία παρά την απαγόρευσή του από την ισπανική κυβέρνηση. Εκείνο το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε από βάρβαρη κρατική βία από την ισπανική αστυνομία και την εθνοφρουρά, ενώ ακολούθησαν ποινές και φυλακίσεις σε βάρος ηγετών των «αυτονομιστικών» δυνάμεων.

Την περασμένη βδομάδα η ισπανική κυβέρνηση απένειμε χάρη στους 9 φυλακισμένους ηγέτες των «αυτονομιστών», ενώ αυτήν τη βδομάδα ο Σάντσεθ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο πρόεδρο της Καταλονίας, τον «μετριοπαθή αυτονομιστή» Π. Αραγκονές.

«Θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, διαφορετικά η σύγκρουση θα συνεχιστεί», επέμεινε ο Αραγκονές, ενώ χαιρέτισε την πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην Καταλονία και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές της.

ΜΑΪΑΜΙ
Πολλά ερωτήματα για την κατάρρευση της πολυκατοικίας

Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί και εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους 147 αγνοούμενους, μετά από έξι μέρες ερευνών διάσωσης στα συντρίμμια της 12ώροφης πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντα.

Παράλληλα παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα και οι ευθύνες για την κατάρρευση τμήματος του συγκροτήματος κατοικιών, καθώς έκθεση μηχανικού ήδη από το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου.

Προχτές δημοσιοποιήθηκε επιστολή της προέδρου της συνέλευσης των συνιδιοκτητών από τον περασμένο Απρίλη, στην οποία εξέφραζε έντονη ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου. Το κτίριο έχει «ζημιές» που «επιταχύνονται», προειδοποιούσε στην επιστολή (έκανε λόγο για αποσύνθεση του σκυροδέματος και επιδείνωση της κατάστασης της οροφής), και χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατ. δολαρίων για εκτεταμένες επισκευές.

Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το σημείο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ