ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σήματα» στην Τουρκία, με φόντο τους ευρωατλαντικούς «διακανονισμούς»

Copyright 2021 The Associated

«Σήμα» στην Αγκυρα μέσω Τιράνων έστειλε ξανά χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και τις διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, που δρομολογούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Χαιρετίζοντας διαδικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, θύμισε ότι στις πιο πρόσφατες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράστηκε «ισχυρή βούληση» και από τις δύο πλευρές να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και έγινε ένα «πραγματικά μεγάλο βήμα» σε αυτήν την κατεύθυνση με την κοινή απόφαση, όπως είπε, να παραπέμψουν τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη. «Η απόφαση είναι παράδειγμα του πώς σημαντικά ζητήματα μπορεί να επιλυθούν όταν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είναι εστιασμένα στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και στις καλές σχέσεις γειτονιάς», σημείωσε.

Αυτά ενώ η κυβέρνηση, μια μέρα πριν, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου προσπαθούσε να υποβαθμίσει την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Εθνη, Φ. Σινιρλίογλου, στην οποία η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών και αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και την ελληνική ΑΟΖ. Εκανε λόγο ούτε λίγο ούτε πολύ για ...διπλωματική γραφειοκρατία και σημείωσε ότι «τέτοιες επιστολές στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, με τις πάγιες θέσεις κάθε πλευράς, αποστέλλονται. Η ελληνική πλευρά επίσης εκφράζει τις πάγιες θέσεις της και ενημερώνει τακτικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτό έχει απορρίψει και θα συνεχίσει να απορρίπτει - όπου κρίνεται σκόπιμο - αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Προηγουμένως ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός ακόμα ΝΑΤΟικής κοπής άξονας που ενισχύει η κυβέρνηση. Συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, καθώς και για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα», γνωστοποίησε ο Ν. Δένδιας.

Φουντώνουν οι διεργασίες για Ανατ. Μεσόγειο - Κυπριακό

Στο μεταξύ, χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα (και προσπερνώντας σενάρια για εγκαίνια στρατιωτικής βάσης στα οποία θα παραστεί), τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο» και επανέλαβε πως «συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό» που θα ωφελήσει «και την ευρύτερη περιοχή», για να διασφαλιστούν η ΝΑΤΟική συνοχή και τα σχέδια εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αυτό ενώ χτες η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων από την «ExxonMobil» στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπογραφεί το συμβόλαιο με το γεωτρύπανο και ότι αναμένεται «Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολύ να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η "Εni" - "Τotal", με την οποία επίσης γίνονται διαβουλεύσεις και προχωρούμε με τον σχεδιασμό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα φτάνει στην Αττάλεια της Τουρκίας ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσει με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διάφορα «περιφερειακά θέματα» αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Σημειωτέον, χτες ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, «συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, με ειδικότερη έμφαση στην Αμμόχωστο και την ειρηνευτική δύναμη Κύπρου, ανταλλάσσοντας ακόμη απόψεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας». Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπου δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί νέα φρασεολογία - σε μια απόπειρα αναζήτησης κοινού εδάφους για νέο γύρο συνομιλιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας για τη συνομιλία, «εκφράστηκε ετοιμότητα για περαιτέρω εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου» και «διαπιστώθηκε ότι η μακρόχρονη σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο μέσω «της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Ενδιαφέρον για το Κυπριακό συνεχίζει να εκφράζει και η Γαλλία, της οποίας η πρέσβειρα στη Λευκωσία Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, για να ακούσει «τις απόψεις του». Οπως εξήγησε μάλιστα η ίδια σε ανάρτησή της, «οι τουρκοκυπριακές προσδοκίες είναι σημαντικές για εμάς», συνιστώντας μεταξύ άλλων «αποφυγή μονομερών πράξεων», «ιδιαίτερα στα Βαρώσια», την περιοχή - φιλέτο της Κύπρου που τους τελευταίους μήνες αποτελεί εστία πυκνών επιχειρηματικών και ευρύτερων σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκά ΜΜΕ εντοπίζουν κλιμάκωση του παζαριού Τουρκίας - ΕΕ την επομένη της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας, όπου δόθηκε νέο σύνθημα για αξιοποίηση τόσο του πεδίου του Μεταναστευτικού όσο και της Τελωνειακής Ενωσης για τη συνεργασία με την Αγκυρα. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» που αναφέρει ως παράδειγμα τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας (που διατηρεί σοβαρές αντιθέσεις με την Τουρκία) Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «όλοι να ξεκινήσουμε πάλι να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία». Η εφημερίδα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Μακρόν «αποδεικνύουν πως άλλαξε η ατμόσφαιρα», σχολιάζοντας ότι «μια τέτοια φράση του Μακρόν, ο οποίος είχε μια βαθιά εχθρότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις Βρυξέλλες πριν από μήνες».

Στο μεταξύ η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Κατάρ, η οποία περιλαμβάνει και ανάπτυξη καταριανών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη της για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τεχνικού προσωπικού αλλά και πολεμικών αεροσκαφών, όπως γαλλικά «Rafale» που η Ντόχα έχει ήδη αποκτήσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμφωνία προβλέπει ότι μετά από τουρκικό αίτημα καταριανά αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά, προσωπικό αλλά και «ανθρωπιστική βοήθεια» εντός και εκτός Τουρκίας.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στοιχισμένες στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και παραπέρα

Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της νεότευκτης, ΝΑΤΟικής κοπής, Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) έγινε χτες στην Πάχη Μεγάρων, υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, σε μια αποτύπωση της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και της πολεμικής προπαρασκευής.

Για τον προσανατολισμό της Διοίκησης είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Μιλτ. Στεφανής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Θύμισε ότι η συγκρότηση της ΔΕΠ και η ενεργοποίησή της αποφασίστηκαν υπό το πρίσμα της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή εγκρίθηκε από το πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, και «δηλώνει μια καινούργια εποχή για το πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις διεξάγουμε τις επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτητικό διττό ρόλο. Αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας το έντονο αποτύπωμα της αδιαμφισβήτητης αποτρεπτικής ισχύος τους».

«Για να το επιτύχει συνεχώς εκσυγχρονίζεται και ισχυροποιείται, με την αναβάθμιση ή την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων και όλα αυτά με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», συνέχισε, δείχνοντας και τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των εξοπλισμών που πληρώνει με αίμα ο λαός και που μπαίνουν στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «η συνεισφορά της υψηλής μαχητικής ισχύος και της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, κρίνεται καταλυτική, καθόσον προάγει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, εδραιώνοντάς τη ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας του γεωγραφικού της περιγύρου. Η άμυνα άλλωστε είναι αυτή που συνιστά διαχρονικά τη βάση και το ορθολογικό εργαλείο εκπλήρωσης των στόχων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, στοχεύοντας στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών προόδου, ευημερίας, βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε, συνδέοντας πολεμική προπαρασκευή, ιμπεριαλιστικά παζάρια, διευθετήσεις, προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μπίζνες σε ένα εκρηκτικό για τους λαούς μείγμα.

Σπουδαία για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ. «Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει χώρες με κοινές αξίες όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να συνεργάζονται, να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά είναι και όσα είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ο οποίος τόνισε ότι «οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συγχρονίζονται υιοθετώντας και εγκολπώνοντας πολλές εμπειρίες και lessons learned από φίλους και συμμάχους» και χαρακτηρίζοντας «στρατηγικό» στόχο την «επαύξηση του ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντος σταθερότητος, ασφαλείας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε με δράσεις και συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή επίπεδα, αλλά φυσικά και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε.

Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας, υποστηρίζοντας την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα, υποστηρίζοντας πλήρως τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και φίλου σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες μαζί μας. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη διμερή και πολυμερή συνεργασία και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή ευρύτερη γειτονιά μας», τόνισε.

Ο ίδιος, άλλωστε, τη Δευτέρα, στην απονομή των πολεμικών σημαιών στους διοικητές της ΔΕΠ και της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), υπό τα όμματα εκπροσώπων των διοικητών Διοικήσεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) καθώς και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στην Ευρώπη (SOCEUR), διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς και εξαιρετικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Το αποδεικνύουμε με την πάροδο του χρόνου καθώς εκπαιδευόμαστε και ασκούμαστε μαζί με τους φίλους, τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας αυτήν την χρησιμότητα της χώρας στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο μένουν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επισήμως αναγνώρισαν τον «στρατηγικό χαρακτήρα» των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασαν την «πρόθεση να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές - με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας - και σε περιφερειακό επίπεδο». Υπογράμμισαν επίσης την «αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας», κάνοντας αναφορά στα «σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η Ενέργεια, η άμυνα και η τεχνολογία». Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ