ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η πανθεσσαλική καλλιτεχνική διαμαρτυρία

Σε καλλιτεχνική διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ, με τη συμμετοχή περίπου 200 καλλιτεχνών, προχωρούν σήμερα καλλιτεχνικά σωματεία από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων», η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, η Επιτροπή Θεσσαλίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και εργαζόμενοι στον χορό συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις για τις διεκδικήσεις τους την «επόμενη μέρα», για το άνοιγμα των χώρων, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση των καπιταλιστών αλλά και για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες το πρωί, ο Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας της τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία «είναι συνέχεια όλων των αγώνων μας μέχρι και σήμερα», καλώντας τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να τη στηρίξουν. Ενημέρωσε επίσης πως στον χώρο της διαμαρτυρίας θα λειτουργεί γραμματεία όπου θα συγκεντρώνονται συμμετοχές φορέων, καθώς και υπογραφές πολιτών που θέλουν να στηρίξουν. «Από το πρωί λοιπόν το rock και το folk θα συναντά το έντεχνο, το λαϊκό, το παραδοσιακό τραγούδι. Ενώ το απόγευμα η μουσική θα δίνει τον τόνο και στα πινέλα, στις εικαστικές δημιουργίες, ντύνει τις απαγγελίες ηθοποιών, τις κινήσεις χορευτών. Θα είμαστε όλοι εκεί με όπλο μας την Τέχνη, να στείλουμε μήνυμα μαχητικότητας, ανάτασης, συσπείρωσης απέναντι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΠΜΣ, Αρης Φαλιάγκας, σημείωσε: «Καμία κοινωνία δεν στάθηκε όρθια χωρίς τέχνες και πολιτισμό. Πρέπει η πολιτεία να δει διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε ένας εξουθενωμένος κλάδος και στα πρόθυρα της διάλυσης. Πρέπει να στηρίξει πολλές χιλιάδες εργαζόμενους μουσικούς και άλλους επαγγελματίες όμορους με την Τέχνη και τον Πολιτισμό».

Η Μαρία Μπέλλου, μέλος της Ενωσης Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση, επεσήμανε: «14 μήνες μακριά από τη δουλειά μας, 14 ώρες διαμαρτυρίας αύριο γεμάτες από Τέχνη, είναι το μόνο όπλο που έχουμε. Μας ξεχνάνε χωρίς λόγο. Κάτι πρέπει να γίνει, θέλουμε τη δουλειά μας πίσω. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε, θέλουμε λύσεις. Πολλές οικογένειες έφτασαν στα όρια της εξαθλίωσης, έκαναν Πάσχα μόνο με αβγά».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο Κώστας Σταυρόπουλος, γραμματέας του ΠΜΣ, για να μεταφέρει τη στήριξή του.

Ζωγραφίζοντας τη «Θεία Κωμωδία»

Εκθεση με αφορμή τα 700 χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου ποιητή των ιταλικών γραμμάτων, του Ντάντε Αλιγκέρι (1265-1321), διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47). Η έκθεση «Δάντης ο Υπερσύγχρονος - Ο Δάντης εικονογραφημένος στον κόσμο 1983-2021» θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 30 Ιούνη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση απαρτίζεται από έργα πέντε συγχρόνων εικαστικών καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας: Ο Πάολο Μπαρμπιέρι, η Μόνικα Μπάισνερ, ο Ντομένικο Παλαντίνο, ο Τομ Φίλιπς και ο Εμιλιάνο Πόντσι έδωσαν μορφή και χρώμα στις εικόνες που περιγράφει ο ποιητής στο μνημειώδες έργο του, τη «Θεία Κωμωδία». Οι καλλιτέχνες ξαναζωντανεύουν τη δαντική Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, αποδεικνύοντας πως το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο Δάντης παραμένει ανεξίτηλο, μια διαρκής πηγή έμπνευσης σύγχρονων καλλιτεχνών.

Επιμελητής της έκθεσης είναι o καθηγητής της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας Τζόρτζιο Μπάτσι.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 16.00 - 20.30

«Εφυγε» από τη ζωή ο Βέρνερ Ζέπμαν

Σε ηλικία 71 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Γερμανός κοινωνιολόγος, συγγραφέας και φιλόσοφος Βέρνερ Ζέπμαν, που μέσα από το έργο του συνέβαλε σημαντικά στη μαρξιστική σκέψη, κρατώντας ζωντανή τη σοσιαλιστική προοπτική.

Στην Ελλάδα θυμόμαστε τον Β. Ζέπμαν ιδιαίτερα μέσα από τη σημαντική του παρέμβαση στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ το 2013.

Στην ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι αξιοσημείωτο και ευχάριστο το ότι στη σημερινή φάση δραματικών ταξικών αντιπαραθέσεων, οι κομμουνιστές στην Ελλάδα ασχολούνται εντατικά με την τέχνη του Μπ. Μπρεχτ. (...) Σε πολλά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη η Αριστερά έχασε σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική μνήμη της. Μεγάλα τμήματά της κατάντησαν να κυνηγάνε τα δίκτυα της μεταμοντέρνας σκέψης και βρέθηκαν στη δίνη της κουλτούρας του ευτελισμού».

Ενα έξυπνο «music short film» σε 7 πράξεις και άλλες 3 που ακολούθησαν...

Ο λόγος για το νέο μουσικό short film του Μιθριδάτη με τίτλο «Για να μην τα χρωστάω». Ως προς τις 7 πράξεις του αυτές καθαυτές δεν θα σχολιάσουμε κάτι. Ούτως ή άλλως τα όσα ακολούθησαν μετά τη δημοσίευση του κομματιού θα μπορούσαν, κατά μία έννοια, να τιτλοφορηθούν... «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν γίνεται να ξεκινήσουμε τις 3 «πράξεις» που ακολούθησαν χωρίς εξαρχής να δηλώσουμε πως ό,τι προβληματισμό και να 'χει ο καθένας, το τραγούδι είναι αδιαμφισβήτητα πανέξυπνο και με καινοτόμα μορφή παρουσιασμένο. Κάτι που στους νεότερους μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά για τους λίγο μεγαλύτερους που ξέρουν (ή για τους νεότερους που έχουν μάθει) τα «Ημισκούμπρια», είναι σχεδόν αναμενόμενο.

Πράξη 8η

Η εποχή που ζούμε, η τόση σήψη και παρακμή βάζει στα χείλη όλο και περισσότερων το «τι μπορεί να γίνει». Η οργή δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό της νέας γενιάς. Προκαλείται. Ζωή μέσα σε δύο κρίσεις, ανασφάλεια, διάψευση ελπίδων από «σωτήρες που δεν ήρθαν», απανωτά «χαστούκια» από το «μικρότερο κακό», κάνουν τα όνειρα όχι μόνο κοντύτερα, αλλά και εφιάλτη. Είναι, λοιπόν, όχι απλά λογικό, αλλά αναγκαίο, ειδικά οι καλλιτέχνες όχι μόνο να περιγράψουν την κατάσταση, αλλά και να δώσουν απαντήσεις, ο καθένας από την αφετηρία του.

Ο μηχανισμός της ΝΔ στα social media, με χυδαίο τρόπο, ανάμεσα σε άλλα, αναπαρήγαγε το σκοταδιστικό «ποιος είναι αυτός να μιλήσει για την πανδημία»! Πάντως δεν είναι αυτός που είπε ότι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει στα μέσα μεταφοράς, ή ότι περισσότεροι μαθητές ανά τάξη είναι πιο ασφαλείς ή ότι τα πρωτόκολλα της TUI δεν ευθύνονταν για την εξάπλωση της πανδημίας...

Πράξη 9η

Είναι τουλάχιστον γελοίος, αλλά και προσβλητικός απέναντι στο ίδιο το κομμάτι, ο τρόπος που αξιοποιήθηκε για να στηθεί μια ακόμα «κοκορομαχία» ανάμεσα στα τρολ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι της ΝΔ, που δεν βγάζουν μιλιά για κάθε λογής φασισταριό που αρπάζει ένα μικρόφωνο, για όσους εξευτελίζουν τη γυναικεία ύπαρξη, προβάλλουν τα ναρκωτικά και ό,τι σάπιο κυκλοφορεί εκεί έξω, ξαφνικά την είδαν «κριτικοί τέχνης», απαξιώνοντας και εκχυδαΐζοντας καθετί που καλλιεργεί τον προβληματισμό.

Από την άλλη, ο Αλ. Τσίπρας τις μέρες που έκανε τα ίδια «τιτιβίσματα» με τον Μητσοτάκη για την υπόθεση της απαράδεκτης ενέργειας της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, ξεπλένοντας τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΕΕ, τις μέρες που ψήφιζε από κοινού με ΝΔ στη Βουλή για το Ελληνικό και γευμάτιζε - πάλι από κοινού - στο επετειακό τραπέζι για την «αγαπημένη ΕΕ», έγινε και ραψωδός αξιοποιώντας το κομμάτι για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Από μέρους μας, μόνο μια συμβουλή: Ας μείνει καλύτερα στον Υποχθόνιο...

Πράξη 10η

Τελικά όλα τα παραπάνω περιγράφονται ήδη στο κομμάτι του Μιθριδάτη. Ελπίζοντας να μην τον παρερμηνεύουμε και αλλάζοντας λίγο τη σειρά κάποιων στίχων, κλείνουμε με τα εξής:

«...Κάθε σκρολ, λιθοβόλα και αφόρα / πληθώρα από troll, στην εργατοώρα / Σαρκοβόρα σχόλια, κλακαδόρα support / από Θανατοφάγους του Λόρδου Voldemort / Η μάχη θα κριθεί πάνω στο keyboard / στα unfollow, στα block, στα mute και στα report...

Κάνε statement, κάνε μου μια δήλωση και άσε τα παιδιά να κάνουνε διαδήλωση...».


Αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του «Οδηγητή», odigitis.gr

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε ιστορικό περίπατο

«Κάποτε θ' ανταμώσουμε

στους λόφους του ήλιου.

Μην ξεχνάς. Περπάτα»

Γ. Ρίτσος

Σε ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας καλεί η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 5 Ιούνη στις 9.30 το πρωί και την Κυριακή 6 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα. Το σημείο εκκίνησης είναι η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ