Eurokinissi Sports |
Η νίκη του «Δικεφάλου του Βορρά» πανηγυρίστηκε έντονα από τους παίκτες και τα μέλη της αποστολής του στο ΟΑΚΑ, και ακόμα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου χιλιάδες οπαδοί του βγήκαν στον Λευκό Πύργο το βράδυ του Σαββάτου. Ξεχωριστή στιγμή στους πανηγυρισμούς ήταν όταν ο Αιγύπτιος παίκτης του ΠΑΟΚ Αμρ Ουάρντα εμφανίστηκαν με μπλούζα που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», στέλνοντας έτσι μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.
Στο - άδειο από θεατές, λόγω πανδημίας - ΟΑΚΑ, το διάστημα που ξεχώρισε στον τελικό ήταν σαφώς το δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο το θέαμα ήταν μάλλον φτωχό, με τις δύο ομάδες να είναι υπέρ το δέον προσεκτικές και να έχουν από μία σημαντική ευκαιρία (τετ α τετ του Μπρούμα ο Ολυμπιακός, δοκάρι με τον Σβιντέρφσκι ο ΠΑΟΚ), ενώ οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με πέναλτι του Βιεϊρίνια στο 36'.
Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ανέβασε ρυθμό, πίεσε και έφτασε στην ισοφάριση με σκόρερ τον Εμβιλά (50'), ενώ μέχρι περίπου το 70' έχασε κι άλλες σημαντικές ευκαιρίες, όπως με τον Φορτούνη στο 48' και στο 57'. Ο ΠΑΟΚ «απάντησε» με ευκαιρία του Σβιντέρφσκι, ενώ από το 75' και μετά έγινε ακόμα πιο επικίνδυνος επιθετικά χάρη και στις αλλαγές του Γκαρσία, ιδίως με τον Κρμέντσικ. Ο Τσέχος φορ «προειδοποίησε» δύο φορές στις οποίες άγγιξε το γκολ και τελικά το πέτυχε στο 90', δίνοντας το τρόπαιο στην ομάδα του.
Ολυμπιακός: Σα, Σεμέδο, Παπασταθόπουλος (25' Ρέαμπτσιουκ), Εμβιλά, Ανδρούτσος, Χολέμπας, Καμαρά (90'+2 Βαλμπουενά), Μπουχαλάκης, Μπρούμα (46' Φορτούνης), Μασούρας (86' Χασάν), Ελ Αραμπί.
ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Αουγκούστο, Μπάμπα (90'+5), Ζίβκοβιτς, Σβιντέρφσκι (81' Κρμέντσικ), Ουάρντα (80' Τσιγγάρας).
Η Αννα Ντουντουνάκη έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια στον τελικό των 50 μ. πεταλούδα γυναικών, που συνοδεύτηκε από πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά για μόλις 6 εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε μια θέση στο βάθρο, μένοντας στην 4η θέση με χρόνο 25.65. Τα μετάλλια κατέκτησαν η Ολλανδή Κρονοβιτζόγιο (25.30), η Μελανί Ενίκ (25.46) και η Δανή Μπέκμαν (25.59).
Ο Αντώνης Φραγκιαδάκης ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους δεξιοτέχνες του κρητικού λαούτου, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους και συνέθετε μουσική. Βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης, μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη έδωσαν άλλη διάσταση στην κρητική μουσική συνδυάζοντας στοιχεία της με στοιχεία της έντεχνης μουσικής. Δικό του ήταν το πασίγνωστο και πολυτραγουδισμένο, «Πάντα θλιμμένη χαραυγή». Είχε συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες της κρητικής παράδοσης, όπως είναι οι Σκορδαλός, Μουντάκης, Ξυλούρης, Ψαραντώνης, Γαργανουράκης, Σκουλάς, Παπαδάκης και πολλοί άλλοι.
Για τον θάνατο του Α. Φραγκιαδάκη, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα, σημειώνοντας:
«Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον μεγάλο Κρητικό δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη που "έφυγε" πρόωρα από τη ζωή. Ο Αντώνης πρόσφερε στην κρητική μουσική για περισσότερα από 45 χρόνια. Ως στιχουργός και συνθέτης δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη πάνω από 100 τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγουδήθηκαν πλατιά από τον λαό.
Από τη "Μεγάλη συνάντηση" ως το "Χαμοκατσίφαρο" ο Αντώνης ήταν πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης, ενώ τολμούσε να πειραματιστεί με ανατολίτικους ήχους, δίνοντας άλλη διάσταση στην κρητική μουσική. Πορεύτηκε μαζί με τον λαό, τραγούδησε τους πόθους και τις αγωνίες του, τις χαρές και τις λύπες του. Η μουσική του γινόταν πάντα ένα με τον κόσμο».
Με μια ζωγραφιά της Εύας Μελά και έναν στίχο του Σαχίμ Αλ Κασέμ: «Αλλά δεν παζαρεύω κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ' αντιστέκομαι» οι κομμουνιστές εικαστικοί έστειλαν το μήνυμα.
Την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, με αφορμή το σφράγισμα του Θεάτρου «Εμπρός», καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) σε ανακοίνωσή του όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Το Θέατρο "Εμπρός" ανακηρύχθηκε το 1989, από το τότε υπουργείο Πολιτισμού, Ιστορικό Μνημείο Σύγχρονου Πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά, καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν πήρε πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αξιοποίησή του από καλλιτεχνικούς συλλόγους, ομάδες, τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
Αντίθετα, από το 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με δεκάδες άλλα ακίνητα δημόσιας περιουσίας, στη λογική της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησής τους. Μετέπειτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα από το 3ο μνημόνιο, ενώ ασχολήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ και το ισχυροποίησε σαν οργανισμό, καθιστώντας τον ανεξάρτητο από το κράτος, δεν έκανε καμία κίνηση εξαίρεσής του, ούτε φυσικά άλλων ακινήτων.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε δεκάδες άλλες, φαίνονται οι διαχρονικές ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων, καθώς αντιλαμβάνονται τον δημόσιο χώρο ως πεδίο επενδύσεων και όχι ως βασική ανάγκη για την αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο, την καλλιτεχνική δημιουργία».
Ο ΠΜΣ καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση δημόσιου χώρου, για θέατρα, χώρους αναψυχής, γήπεδα, μεγάλα πάρκα ή άλλες υποδομές, «μακριά από ανταποδοτικά κριτήρια και επιχειρηματικά συμφέροντα, ως μία ακόμα ανάσα από την καθημερινότητα, ως μία ακόμα διέξοδο, για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, αλλά και για όλο τον λαό», καταλήγει.
Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με τις ομάδες του να κυριαρχούν στις τελικές φάσεις των δύο διοργανώσεων, που διεξήχθησαν στο κολυμβητήριο του Λαιμού.
Στο Φάιναλ 8 των ανδρών ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το νταμπλ, καθώς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 επικράτησε με άνεση και στον τελικό του Κυπέλλου, με 20-4 επί της ομάδας - έκπληξης της τελικής φάσης, ΑΕΚ, και τώρα «βλέπει» και τρεμπλ, διεκδικώντας το Champions League. Τα οκτάλεπτα: 7-0, 9-1, 13-3, 20-4.
Στο Φάιναλ 4 των γυναικών ο Ολυμπιακός, παρότι στην πρώτη περίοδο του τελικού έμεινε πίσω με 4 γκολ διαφορά απέναντι στη Βουλιαγμένη, έφτασε τελικά στη νίκη με 11-9 και στην κατάκτηση του τροπαίου, για τρίτη φορά στα τέσσερα χρόνια του θεσμού (άλλη μία κατάκτηση έχει η Βουλιαγμένη). Τα οκτάλεπτα: 1-5, 5-7, 9-8, 11-9.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του δικαιώνει τις μέχρι τώρα επιλογές της προσωρινής διοίκησης που έχει ορίσει στην Ομοσπονδία Μπάσκετ, αναθέτοντάς της να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών. Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τις 30/5 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με φυσική παρουσία των μελών της ΕΟΚ που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου ήρθε κατόπιν δέσμευσής του κατά τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης στα τέλη Μάρτη, για επανεξέταση των πεπραγμένων της πριν την εκλογική διαδικασία. Ετσι, η προσωρινή διοίκηση υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο θα είναι αυτή που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του προέδρου διεκδικούν ο Παναγιώτης Φασούλας με την παράταξη «Πρώτα το μπάσκετ», ο Βαγγέλης Λιόλιος με την παράταξη «Δώσε πάσα» και ο Αγγελος Παπανικολάου με την παράταξη «Το μπάσκετ στα χέρια μας».
Στο μεταξύ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με αναφορά του προς το Πρωτοδικείο Αθηνών κατήγγειλε την Ομοσπονδία Μπάσκετ για εικονικές αντιδικίες με σωματεία. Οπως αναφέρει στην καταγγελία του, στόχος της ΕΟΚ είναι «η παραπλάνηση των δικαστικών αρχών προκειμένου σωματεία που δεν έχουν έγκριση να μετάσχουν στις εκλογές».