Copyright 2021 The Associated |
Επιβεβαιώνονται έτσι με τραγικό τρόπο οι συνολικότερες συνέπειες της μετατροπής των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας σε μιας νόσου, της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας με τη λογική «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη των Πανεπιστημίων Οξφόρδης, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, Μόσχας και Μιλάνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», επιβεβαιώνει ότι οι «υπερβάλλοντες θάνατοι» (excess deaths) το 2020 (δηλαδή οι θάνατοι που ξεπερνούν τους αναμενόμενους σε ένα έτος με βάση τα πρόσφατα ιστορικά στοιχεία κάθε χώρας) υπερβαίνουν κατά πολύ τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19.
Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους εκτιμώμενους «υπερβάλλοντες θανάτους» (αλλιώς «πλεονάζουσα θνησιμότητα») ήταν οι ΗΠΑ (458.000), η Βρετανία (94.400), η Ιταλία (89.100), η Ισπανία (84.100) και η Πολωνία (60.100). Αναλογικά με τον πληθυσμό και με βάση το φύλο, οι χώρες με τους περισσότερους έξτρα θανάτους ανά 100.000 ήταν οι Λιθουανία, Πολωνία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβενία και Βέλγιο.
Οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους άνω των 75 ετών, κυρίως άνδρες. Σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία οι εκτιμώμενοι «υπερβάλλοντες θάνατοι» ήταν πάνω από 30% μεγαλύτεροι σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.
Ειδικά για την Ελλάδα, η μελέτη εκτιμά ότι το 2020 υπήρξαν περίπου 7.700 έξτρα θάνατοι. Την ίδια περίοδο (έως τις 27/12/2020) καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.606 θάνατοι από Covid-19, συνεπώς εκτιμάται ότι υπήρξαν άλλοι 3.094 «έξτρα» θάνατοι, έμμεσα σχετιζόμενοι με την πανδημία.
Οι ερευνητές προειδοποιούν για τα συνολικότερα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα συστήματα Υγείας, με βάση τα οποία η πλήρης επίπτωση της πανδημίας στη θνητότητα - άμεσα και έμμεσα - δεν θα γίνει πλήρως ορατή προτού περάσουν αρκετά χρόνια.
Ενα μείγμα ανέξοδων διακηρύξεων και μιας προσπάθειας να συμβιβαστούν αντικρουόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα, ενώ διασφαλίζονται τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί η λεγόμενη «Διακήρυξη της Ρώμης», μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 για την Υγεία, την περασμένη Παρασκευή στην ιταλική πρωτεύουσα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά, όλες οι χώρες του G20 συμφώνησαν σε κοινές αρχές για να ξεπεράσουν τη σημερινή πανδημία και να αποτρέψουν μελλοντικές». Κι ενώ κρίσιμα ζητήματα, όπως η παραγωγή και διανομή εμβολίων, φαρμάκων, τεστ κ.ά., «σκοντάφτουν» διαρκώς πάνω στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ισχυρίστηκε πως η διακήρυξη των ηγετών αποτελεί «μια σαφή απόρριψη του εθνικισμού της υγείας από όλα τα μέλη του G20»!
Το G20 «δεσμεύεται» να διασφαλίσει «ανθεκτική, διαφοροποιημένη, ασφαλή, αποτελεσματική και αξιόπιστη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», κάτι που σημαίνει «όχι απαγορεύσεις εξαγωγής, όχι άλλα σημεία συμφόρησης».
Ακόμη, «αναγνωρίζει ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας και η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση και την άγρια ζωή φέρνουν πανδημίες», χωρίς καμία αναφορά στις πραγματικές αιτίες που επιδρούν καταστροφικά και στο περιβάλλον, που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και ο ανταγωνισμός ομίλων και κρατών.
Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από μια ενδεχόμενη προσωρινή «άρση» της πατέντας των εμβολίων, η «παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα μέσο για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «οι εθελοντικές άδειες είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μαζί με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας». Επίσης, αναφέρεται ότι η υφιστάμενη συμφωνία TRIPS στο πλαίσιο του ΠΟΕ προβλέπει την «υποχρεωτική αδειοδότηση», ως ένα «νόμιμο εργαλείο» για τις κυβερνήσεις σε μια κρίση.
Μπροστά στη μεγάλη ανισομετρία των εμβολιασμών στον κόσμο και τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, η ΕΕ «δεσμεύτηκε» να δωρίσει έως το τέλος του έτους μόλις 100 εκατ. δόσεις εμβολίων σε «φτωχές» χώρες.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες η ετήσια διάσκεψη των χωρών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με επίκεντρο την πανδημία και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού.
Η πανδημία διαιωνίζεται λόγω της «σκανδαλώδους ανισότητας» στη διανομή των εμβολίων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο, κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX για την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως το Σεπτέμβρη και του 30% έως τα τέλη του έτους. «Πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες», δήλωσε ο ίδιος.
«Αν δεν δράσουμε τώρα (...) ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες», είπε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και προειδοποίησε πως «νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».
Επισήμανε ακόμα ότι ζήτησε από το G20 να συστήσει μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες με δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ο ΠΟΥ και διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί. Αυτή η ομάδα «θα πρέπει να έχει στόχο τουλάχιστον να διπλασιάσει την παραγωγή (εμβολίων) εξετάζοντας όλες τις επιλογές, από τις προαιρετικές άδειες και τη μεταφορά τεχνολογίας έως την άρση των πατεντών και την ευελιξία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», κατέληξε.
Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας έρχεται να προσθέσει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», με «διαρροή» έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV) νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο το Νοέμβρη του 2019, ένα μήνα προτού η Κίνα αναφέρει τα πρώτα κρούσματα COVID-19. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ενδέχεται να φέρει νέα στοιχεία στην υπόθεση ότι ο νέος κορονοϊός ξέφυγε από κινεζικό εργαστήριο.
Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμμένουν στη «θεωρία διαρροής από εργαστήριο», ενώ η αποστολή του ΠΟΥ που βρέθηκε στη Γουχάν είπε πως είναι «πολύ απίθανο» αυτό το σενάριο.
Ως «επιβράβευση» της προσφοράς των εργαζομένων στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδούμενο ΕΚΑΒ παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 12 εκατ. ευρώ, για την εκπαίδευση 4.000 διασωστών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση στις διακομιδές διάρκειας συνολικά 300 ωρών, ενώ από τα 12 εκατ. ευρώ μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα λάβουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα κέντρα εκπαίδευσης (ΚΕΚ), στοιχεία που αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» στο ΕΚΑΒ.
«Παρέλειψαν να διευκρινίσουν, από πού ακριβώς θα εξασφαλίσουμε αυτές τις ώρες; Θα απαλλαγούμε από τα καθήκοντά μας ή μήπως αυτές θα βρεθούν - όπως συμβαίνει συνήθως - από τις μέρες των ρεπό μας;», σχολιάζει μεταξύ άλλων. Αλλωστε, όπως αναφέρει: «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Αν για παράδειγμα απασχολούμαστε αποκλειστικά στο πρόγραμμα για όσο διαρκεί, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με 8ωρη - 5ήμερη παρακολούθηση, η ελάχιστη διάρκεια θα είναι 7,5 βδομάδες! Η "επιβράβευσή" μας δηλαδή θα είναι 1.000 ευρώ για 2 μήνες προγράμματος, ή αλλιώς ο βασικός μισθός... Αυτό θα είναι το "δώρο" μας!».
Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει πως η κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας, «αρνείται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, την ώρα που ασθενοφόρα αναγκάζονται συχνά να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να έχουν καν απολυμανθεί, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα και δίκτυο απολύμανσης, με μεγάλο κίνδυνο έκθεσης συναδέλφων. Οι ίδιοι αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των επιδομάτων αδείας και εορτών, αυξήσεις στους μισθούς μας.
Είναι οι ίδιοι που διαφημίζουν "μονιμοποιήσεις μέσω ΑΣΕΠ, με αυξημένη μοριοδότηση" για νοσηλευτές (και μόνο!) που υπηρέτησαν στη διάρκεια της πανδημίας, για να συγκαλύψουν την άρνησή τους να μονιμοποιήσουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, όλους ανεξαιρέτως τους συμβασιούχους εργαζόμενους, που κράτησαν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας ένα χρόνο τώρα. Την ίδια στιγμή, διατηρούν και μέσα στην πανδημία κενές 757 από τις οργανικές θέσεις του ανεπαρκέστατου οργανισμού του ΕΚΑΒ».
Η ανακοίνωση αναδεικνύει ακόμα τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.
«Αυτή η πολιτική έχει την ανοιχτή στήριξη της πλειοψηφίας τόσο της ΠΟΠΕΚΑΒ, όσο και του Σωματείου των Αθηνών», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την πάλη με αιτήματα όπως για προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, αναβάθμιση της σχολής του ΕΚΑΒ και της ειδικότητας διασώστη - πλήρωμα ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών αναγκών όλων των εργαζομένων μέσα από την υπηρεσία. Χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, άμεση αγορά ασθενοφόρων και γενικότερη ενίσχυση υποδομών με πανελλαδικό σχεδιασμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην προνοσοκομειακή φροντίδα κ.λπ.
Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους ΟΤΑ απαιτεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του δήμου Γαλατσίου, μετά τον πρώτο νεκρό εργαζόμενο στον δήμο από κορονοϊό. Πρόκειται για εργαζόμενο που δούλευε πολλά χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου και η ΔΑΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η ΔΑΣ σημειώνει ότι αρκετοί εργαζόμενοι «μολύνθηκαν το τελευταίο διάστημα και κάποιοι από αυτούς νόσησαν σοβαρά. Οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι άσχετες με την πολιτική της κυβέρνησης, των δημοτικών αρχών και εργοδοτών απέναντι στην πανδημία. Δεν διστάζουν να θυσιάσουν την προστασία των εργαζομένων για να προστατεύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».