ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τεράστια η καταστροφή και η ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον

Το μαύρο τοπίο δεσπόζει στα Γεράνεια στην περιοχή πάνω από το Αλεποχώρι, εκεί όπου υπήρχε παρθένο δάσος

Eurokinissi

Το μαύρο τοπίο δεσπόζει στα Γεράνεια στην περιοχή πάνω από το Αλεποχώρι, εκεί όπου υπήρχε παρθένο δάσος
Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από τον Σχίνο την Τετάρτη 19 Μάη το βράδυ και έκαψε όλη την ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων. Τα στοιχεία από τη δορυφορική αποτύπωση της περιοχής είναι σοκαριστικά. Περισσότερα από 71.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Οι φλόγες έκαψαν τα δέντρα μέχρι τη θάλασσα. Σπίτια, περιουσίες έγιναν στάχτη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε ύφεση, ωστόσο, πέντε μέρες μετά εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να καίνε. Η επιχείρηση της κατάσβεσης συνεχίζεται από τις χερσαίες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη προς Πέμπτη δεν υπήρξε μέριμνα για φαγητό και νερό, το οποίο δόθηκε στους πυροσβέστες το απόγευμα της Πέμπτης και ήταν σάντουιτς και δυο καφέδες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που επισκέφθηκε την περιοχή το απόγευμα της Κυριακής, διαπίστωσε από κοντά την έκταση της καταστροφής.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμα ο Αντ. Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος Μεγαραίων, ο Δ. Μπακάλης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, ο Γρ. Τιμπλαλέξης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής και ο Αντ. Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Κατεστραμμένο σπίτι στον Πευκανέα

Eurokinissi

Κατεστραμμένο σπίτι στον Πευκανέα
Επίσης, το Σάββατο στελέχη της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και της ΤΕ Κορινθίας του Κόμματος συζήτησαν με τους κατοίκους της περιοχής και μοίρασαν την ανακοίνωση της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε και στον «Ριζοσπάστη», ενώ συναντήθηκαν με τον Στέφανο Κολοκούρη, αντιστράτηγο και αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον οποίο ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή.

Σε απόγνωση οι ρητινοκαλλιεργητές

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του Κόμματος την Κυριακή ήταν το Μάζι, όπου έγινε συνάντηση και συζήτηση με ρητινοκαλλιεργητές. Απ' τη ρητίνευση ζουν 140 περίπου οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή, το εισόδημά τους για φέτος χάθηκε όπως και των επόμενων πολλών χρόνων.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι ρητινοκαλλιεργητές διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους αλλά και μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσής τους, με ένα πρώτο άμεσο το να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα οι αναγκαίες διαδικασίες στο δάσος (καθαρισμός, κορμοδέματα, κορμοπλέγματα κ.ά.) και να τους δοθεί προτεραιότητα στην υλοτόμηση των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αναπληρώσουν ένα μέρος του χαμένου εισοδήματός τους. Παράλληλα, να προχωρήσουν έγκαιρα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού εξέφρασαν φόβους για πλημμυρικά φαινόμενα από τα ρέματα της περιοχής τον ερχόμενο χειμώνα.

Με τους πυροσβέστες που έδωσαν τη σκληρή μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Με τους πυροσβέστες που έδωσαν τη σκληρή μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Στη συζήτηση ήταν ανάγλυφη η ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, με τους παρευρισκόμενους να αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν ήταν πολύ λιγότερα από όσα ισχυριζόταν η κυβέρνηση και να καταθέτουν προβληματισμούς και ερωτηματικά για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά και για το αν υπήρξε προσπάθεια εμπρησμού.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και ο Χρ. Κατσώτης εξέφρασαν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών, δεσμευόμενοι ότι το Κόμμα θα τα φέρει στη Βουλή, καταθέτοντας το αμέσως επόμενο διάστημα σχετική Ερώτηση. Ανέδειξαν επίσης τους παράγοντες μέσα στους οποίους επαναλαμβάνονται τέτοιες καταστροφές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την εμπορευματοποίηση της γης, τις τεράστιες ελλείψεις της Πυροσβεστικής και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής της με μέσα και προσωπικό.

Πολλά τα ερωτήματα

Στη συνέχεια της περιοδείας, ο Χρ. Κατσώτης και το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησαν με τους πυροσβέστες που σταθμεύουν στο Αλεποχώρι, απ' τους οποίους ενημερώθηκαν για την πορεία της κατάσβεσης των τελευταίων εστιών, που ωστόσο παραμένουν, καθώς είναι σε δύσβατες περιοχές, δυσπρόσιτες για τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν. Η εικόνα εξάλλου διάσπαρτων στηλών καπνού είχε νωρίτερα προκαλέσει την παρέμβαση του Χρ. Κατσώτη στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος ωστόσο καθησύχασε το κλιμάκιο του Κόμματος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, με τους ρητινοκαλλιεργητές στο Μάζι
Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, με τους ρητινοκαλλιεργητές στο Μάζι
Αμέσως μετά το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον Ναυτικό Ομιλο Μαυρολίμνης, έναν παράδεισο που πλέον περιτριγυρίζεται από καμένο τόπο. Ντόπιοι που έτυχε να βρίσκονται στο χώρο έδειξαν με νόημα τη σειρά ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί απέναντι στον Κιθαιρώνα, εκφράζοντας αγωνία για το αν αυτή η εικόνα είναι το μέλλον και της δικής τους περιοχής...

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο χωριό Βαμβακιές, όπου καταστράφηκαν μια οικία και βοηθητικά κτίσματα. Κάτοικοι έκαναν λόγο για ολιγωρία που επέτρεψε τη μεγέθυνση της καταστροφής και για απουσία αντιπυρικών ζωνών. Κατήγγειλαν ότι εδώ και μια πενταετία επιχειρείται να καεί η περιοχή. Δείχνοντας και αυτοί τον Κιθαιρώνα «κατάφυτο» με ανεμογεννήτριες, κατήγγειλαν ότι το ίδιο σχεδιάζεται και για τη δική τους περιοχή, που επιπλέον φαίνεται ότι έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων για τα κοιτάσματα Βωξίτη. Οπως ανέφεραν, ετοιμάζονται μπροστά σε μια τέτοια προοπτική να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ενδεχομένως με τη δημιουργία επιτροπής για την προστασία του βουνού αλλά και για τη διεκδίκηση έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για την πυροπροστασία, δεν έχει πάρει μέτρα για τον καθαρισμό του δάσους, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν τη μεγάλη καταστροφή. Εχει ευθύνες βέβαια και γιατί μπροστά μας έχουμε νέα περίοδο, που οι φωτιές είναι αυτές που θα κυριαρχούν, αλλά έρχεται και η άλλη περίοδος με τις πλημμύρες. Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή, γιατί θα θρηνήσουμε νέα θύματα από τις πλημμύρες το επόμενο διάστημα.

Εχει καταστραφεί κόσμος, πρέπει να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, να αποζημιωθεί στο 100% ο κόσμος για το βιος που έχει χάσει. Αλλοι έχασαν σπίτια, άλλοι έχασαν καλλιέργειες, άλλοι έχασαν τη δουλειά τους όπως οι ρητινοκαλλιεργητές. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αποζημιωθούν προκειμένου να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα. Αυτοί που εργάζονταν με τη ρετσίνη στο δάσος για πολλά χρόνια δεν θα έχουν εισόδημα και χρειάζονται να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους, είτε με το να παραχωρηθεί η υλοτόμηση και η καθαριότητα του δάσους και όλη αυτή η εργασία που απαιτείται για να μπορέσει να επανέλθει το δάσος, χωρίς βέβαια να ιδιωτικοποιηθεί και χωρίς να "φυτρώσουν" ανεμογεννήτριες ή άλλες δραστηριότητες οι οποίες ήδη ακούγονται στην περιοχή και οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον της.

Το Κόμμα μας θα κάνει παρέμβαση και στη Βουλή, και με Ερωτήσεις και με Επίκαιρες να φέρει τα προβλήματα της περιοχής και τα αιτήματα συνολικά των κατοίκων όλων εδώ των χωριών, των εξοχικών και ό,τι άλλο βρίσκεται στην περιοχή».

Κυβερνητικές εξαγγελίες - ημίμετρα και υποκρισία

Στις γνωστές εξαγγελίες - ημίμετρα, οι οποίες είναι πίσω από τις ανάγκες πραγματικής αποζημίωσης των καταστροφών από τη φωτιά, που άλλωστε όπως έχει φανεί στο παρελθόν, ούτε ακόμα και αυτές πραγματοποιούνται, προχώρησε την Κυριακή το κυβερνητικό κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που επισκέφτηκε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, το Αλεποχώρι. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει, όπως σημείωσε, μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τα «ψίχουλα» των 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα ακολουθήσει στο... μέλλον σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, οι ευθύνες και της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, καθώς δεν προχωρούν σε έργα ολοκληρωμένης, ενιαίας αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, αφού δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, δεν έχουν δηλαδή το ποσοστό κέρδους που επιδιώκουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Παράλληλα, οι κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά υπάρχουν και στο γεγονός ότι δεν διαχειρίζονται ούτε προστατεύουν τα δάση, δίνοντας βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα αντιμετωπίζουν δε ως εμπόρευμα, χώρο επέκτασης των επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς της εξευτελιστικής υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης. Πέρα από τα παραπάνω, «προσάναμμα» και για τη νέα καταστροφή είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο «περιβαλλοντικός» νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Μετά την καταστροφή ίδιες υποσχέσεις

Στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής στα Γεράνεια, κι ενώ μια σειρά αναγκαία έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε χτες σύσκεψη για τον «αντιπυρικό σχεδιασμό», στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές με «χαρακτηριστικά επικινδυνότητας». Μετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός για τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, από τη μια έκανε λόγο για «άμεση αντίδραση της πολιτείας» που «έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες», και από την άλλη αναγνώριζε ότι έγινε «μία σημαντική καταστροφή ως προς το φυσικό περιβάλλον».

Εμφανίστηκε προβληματισμένος από «το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μάη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία είδα είχαμε 25 χρόνια, τουλάχιστον, να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο». Αφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο η περίοδος επιφυλακής για τις φωτιές «να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο», ακυρώνοντας για άλλη μια φορά κάθε σκέψη για την αναγκαία ανανέωση του γερασμένου στόλου.

Παραπέρα, σημείωσε ότι «ατομικές συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν» λόγω «κλιματικής αλλαγής» και έκανε πως δεν υπάρχει η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που πυροδοτεί πολλές φορές τους οργανωμένους εμπρησμούς.

Εβαλε, ακόμη, θέμα «να υπάρξει απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών», αναφερόμενος και στις καταστροφές της καταιγίδας «Μήδεια», λέγοντας ότι είναι «αρμοδιότητα η οποία ανήκει στους δήμους» και «εμείς είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε και να την κάνουμε πράξη», μια διαβεβαίωση όμως που στις περισσότερες των περιπτώσεων πάει στον ...κάλαθο των αχρήστων.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΡΑΜΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή από φορείς και σωματεία της περιοχής

Από τη σύσκεψη των φορέων
Από τη σύσκεψη των φορέων
Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό συγκροτήθηκε την Κυριακή από σωματεία και συλλόγους των δήμων Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος. Η συγκρότησή της είναι ο ώριμος καρπός μιας πολύμηνης πλούσιας δράσης, παρά την πανδημία, η οποία χρειάζεται να κλιμακωθεί και να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, νέους, κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η συζήτηση που έγινε στον χώρο των Λιπασμάτων άνοιξε με την εισήγηση εκ μέρους των ΔΣ των Γυναικείων Γυλλόγων Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» και Περάματος «Η εστία της γυναίκας» (μέλη της ΟΓΕ).

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και νήσων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετσώνας «Τερψηχώρος», την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος. Επιπλέον, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, τις ενώσεις Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου Πειραιά, την Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής.

Οι φορείς παλεύουν ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, επισημαίνοντας ότι «οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την COSCO να μετατρέπει τις περιοχές μας και το λιμάνι σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τα καζάνια του θανάτου να δραστηριοποιούνται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας. Και όλοι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αναπνέουμε καρκίνο, ζώντας και με τον διαρκή κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και πιο συγκεκριμένα:

1. Το Σάββατο 5/6, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν στο Σύνταγμα οι φορείς και τα σωματεία της Δυτικής Αττικής ενάντια στη χωματερή της Φυλής.

2. Την Κυριακή 6/6 συνέντευξη Τύπου.

3. Το Σάββατο 12/6 στο Πέραμα και την Τρίτη 15/6 στο Κερατσίνι νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Δύο πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

Δύο πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη απ' την Κυριακή στην Αρκαδία και τη Λακωνία, καίγοντας αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, φωτιά που εκδηλώθηκε, έκαιγε και χτες δασική έκταση, στην περιοχή Ντόμπριτσα Μαινάλου, στον δήμο Μεγαλόπολης. Στο σημείο επιχειρούσαν στην αρχή 25 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο. Στην πορεία, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούσαν 33 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δέκα οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Στη Λακωνία, η φωτιά έκαιγε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δαφνί, του δήμου Ευρώτα. Για την κατάσβεση της φωτιάς είχαν κινητοποιηθεί 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Λίγο μετά, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Επιπλέον, φωτιά εκδηλώθηκε χτες στην Κέα. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έκαιγε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Βρόσκοπος. Στο σημείο επιχειρούσαν 3 πυροσβέστες με ένα όχημα μαζί με εθελοντές και υδροφόρες δήμων, ρίψεις νερού έκαναν δύο «Canadair», ενώ κινητοποιήθηκαν και 17 πυροσβέστες και 5 οχήματα από το Λαύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ