ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ»
Τεράστια κέρδη για τους ομίλους και στο βάθος αποποινικοποίηση της χρήσης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής. Στην Ολομέλεια την Πέμπτη 20 Μάη το αντιδραστικό σχέδιο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν τη βδομάδα που πέρασε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής - ολοκληρώθηκε την Παρασκευή - του νομοσχεδίου με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Αφενός μεν για τη συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επικίνδυνο νομοθέτημα, που προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές για να ρίξουν λιμνάζοντα κεφάλαια σε αυτό το επικερδές πεδίο δράσης (υπολογίζεται πως μέχρι το 2028 τα κέρδη θα φτάσουν στα 115 δισ. ευρώ). Αφετέρου δε διότι επιδιώκει να ντύσει με «ιατρικοφανή μανδύα» τη χρήση κάνναβης, στρώνοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη συνολική αποποινικοποίησή της.

Στο νομοσχέδιο, που την Πέμπτη 20 Μάη μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια, προβλέπεται η απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας σε THC για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή. Στο εξής, προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα THC (τετραϋδροκανναβινόλη) άνω του 0,2% θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα, ενώ το κόστος της άδειας παραγωγής/εγκατάστασης θα ανέρχεται στο ...«αστρονομικό» ποσό των 2.500 ευρώ και κάτι ψιλά. Η κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ και σ' αυτό το ζήτημα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε όλα τα κράτη - μέλη.

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νομοσχέδιο, σε σημείο που ο Αδωνις Γεωργιάδης αποθέωσε τον Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσει η διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ναι, κάναμε λάθος», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης και «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες που δίνει η φαρμακευτική κάνναβη στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη συζήτηση και τη θετική συμβολή του κ. Καρανίκα. Η παρουσία του ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε γι' αυτό, και πολεμά ακόμη και σήμερα, τον τιμά. Διότι είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Και χρήματα και, το κυριότερο, η ανακούφιση των ασθενών».

Από τη στιγμή λοιπόν που συγκλίνουν στην εξυπηρέτηση ζωτικών συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, δεν είναι παράξενο ότι δεν διστάζουν να χαϊδολογούνται, ακόμα και αν προηγουμένως βρίζονταν με χυδαίες εκφράσεις... Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ψηφίσει και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση του ΚΚΕ

Την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου απαίτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Οπως είπε, με το νομοσχέδιο αυτό - το οποίο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων - η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (2018) και έρχεται να προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές. Ταυτόχρονα επιδιώκει να ντύσει με «ιατρικοφανή μανδύα» τη χρήση κάνναβης, στρώνοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη συνολική αποποινικοποίησή της.

Πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκαθαρίζει κι αυτό που δεν καθοριζόταν με σαφήνεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελικό προϊόν της «φαρμακευτικής κάνναβης» μπορεί πλέον να είναι και ο «ξηρός ανθός της»!

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνολική αποποινικοποίηση της κάνναβης στο μέλλον, κάτι που επιβεβαιώθηκε πολύ σύντομα από τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετείχαν στη συζήτηση. Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στο ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος που καταγράφεται σε χώρες της ΕΕ από αυτήν την πολιτική, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση της κάνναβης (στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται), ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν τη χρήση της ακίνδυνη.

Αποποινικοποίηση της χρήσης ζητούν οι ...επενδυτές

Στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα εύσημα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, όπως έγινε φανερό, δεν αρκούνται μόνο στη χρήση της «φαρμακευτικής» ή βιομηχανικής κάνναβης, αλλά απαιτούν ευθέως την αποποινικοποίηση.

Ο Αντ. Μπόλλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης (εκπροσωπεί 22 ελληνικές και ξένων συμφερόντων εταιρείες), παρατήρησε ότι δεν θα μπορούν ως εταιρείες «να πείσουμε τους ξένους που έχουν ασθενή να πάρουν δικά μας προϊόντα, όταν δεν έχουν διατεθεί εδώ» και όταν «Πολιτείες των ΗΠΑ, Καναδάς, Ουρουγουάη και πρόσφατα η Ελβετία έχουν νομιμοποιήσει και την ψυχαγωγική κάνναβη».

Η εταιρεία συμβούλων κάνναβης «HempKanna Consulting», που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον σύμβουλό της Μ. Θεοδωρόπουλο, σε υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «η αποποινικοποίηση της κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση, όπως έχει γίνει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, θα έλυνε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση στην Ελλάδα»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οχι στις ομαδικές απολύσεις και την ανεργία

Με μαζική «κάθοδο» στην Αθήνα και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας (ΒΦΛ) διεκδίκησαν την Παρασκευή το δικαίωμά τους στη δουλειά, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.

Οι 133 εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε ένα ιδιότυπο καθεστώς: Η εργοδοσία δεν τους δίνει αντικείμενο εργασίας, τους κρατά εκτός παραγωγής και την ίδια στιγμή προσλαμβάνει στη θέση τους προσωπικό μέσω εργολάβων.

Τώρα επιδιώκει να τους στείλει στην ανεργία, μέσα από τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και να «ξεφορτωθεί» το σύνολο των εργαζομένων που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, είχε οριστεί συνάντηση με την εργοδοσία στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις. Ενώ όμως η συνάντηση θα γινόταν στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι δεν είχε σκοπό να παρευρεθεί κανένας εκπρόσωπός του, αλλά απλά τους παραχωρούνταν η αίθουσα για να «τρέξει» η εργοδοσία τη διαβούλευση και τις ομαδικές απολύσεις! Τα ...παρατράγουδα συνεχίστηκαν με τις ενστάσεις που προέβαλε η πλευρά της εργοδοσίας για τη διαδικασία τήρησης των πρακτικών. Η συνάντηση τελικά διακόπηκε.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στη Χημική Βιομηχανία είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή, στηρίζοντας την κινητοποίηση. Την αλληλεγγύη του μετέφερε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη στήριξη του ΚΚΕ επανέλαβε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Κατέρρευσε τμήμα του Ιτζεδίν

Τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στην υπουργό Πολιτισμού

Κατέρρευσε πρόσφατα τμήμα του Ιτζεδίν και συγκεκριμένα το διοικητήριο του ιστορικού μνημείου. Για το γεγονός αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Φρούριο Ιτζεδίν στο χωριό Καλάμι Χανίων κατά τον 20ό αιώνα έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί, ενώ στα κελιά που κρατούνταν οι μελλοθάνατοι κομμουνιστές πριν οδηγηθούν στο απόσπασμα, υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.

Το Ιτζεδίν έπεσε «θύμα» της χρόνιας αδιαφορίας κεντρικού κράτους και τοπικής - περιφερειακής διοίκησης, αλλά και της «βολικής» διάχυσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στα επίπεδα της κρατικής διοίκησης και ο κίνδυνος να υπάρξουν και άλλα πλήγματα για το Μνημείο είναι ορατός.

H κυβέρνηση έχει ευθύνες να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου.

Η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παράρτημα Χανίων, μεμονωμένα από επιστήμονες αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες κ.τ.λ. και βέβαια από το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις σε Βουλή, δήμους και στο κίνημα.

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στον Μ. Συντυχάκη ότι είναι ενήμερη και δεσμεύτηκε να έχει την απαιτούμενη επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν την προκλητική παρουσία της αστυνομίας

Σαν έτοιμοι από καιρό και με αφορμή το καταδικαστέο από όλους γεγονός του τραυματισμού του 60χρονου από «ομάδα νεαρών» τα ξημερώματα της Πέμπτης 13/5, η αστυνομία «γέμισε» από νωρίς το απόγευμα την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Αλσος και τους πέριξ δρόμους. Ομάδες ΟΔΟΣ με πεζές περιπολίες επί της πλατείας, περιπολικά και κλούβες των ΜΑΤ στους γύρω δρόμους, μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, δημιουργούν κλίμα αστυνομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους: «Η κινητοποίηση όλων αυτών των αστυνομικών δυνάμεων και η προκλητικά έντονη παρουσία τους σε ώρες αιχμής όπου εργαζόμενοι, νεολαία και οικογένειες κάνουν την βόλτα τους, στόχο έχει την εμπέδωση ενός κλίματος "νόμου και τάξης" και την επιβολή του από τις αστυνομικές δυνάμεις (...) Γνωρίζουν καλά ότι η αγανάκτηση και η οργή συσσωρεύονται από την πολιτική τους, που ξεθεμελιώνει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (...) Να σταματήσει τώρα η προκλητική παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η αντιλαϊκή πολιτική και η ένταση της καταστολής θα βρουν απέναντί τους τις δυνάμεις του ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, που έχουν εμπειρία και γνωρίζουν καλά πώς αξιοποιούνται προβοκάτσιες και "τυχαία γεγονότα" από κυβερνήσεις, μηχανισμούς και το κεφάλαιο».

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργολαβικοί της «Invite AE»

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Invite AE», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους. Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής για όλους τους εργαζόμενους στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στην Αττική. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης έγινε συγκέντρωση στην πύλη του «Ευαγγελισμού», όπου απασχολούνται οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αγιος Σάββας».

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν ως εργολαβικοί σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, μεγάλος αριθμός τους εργάζεται στις τεχνικές υπηρεσίες νοσοκομείων και παραμένουν απλήρωτοι, σε συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης. Σε συνάντηση με τον διοικητή του «Ευαγγελισμού», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν την απληρωσιά, την κατ' εξακολούθηση καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τον ελλιπή εξοπλισμό με τα κατάλληλα εργαλεία, ρουχισμό κ.λπ., μαζί με το αίτημα των σωματείων για μονιμοποίηση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ