ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοιγμα» με ατομική ευθύνη, «αυτοδιάγνωση» και εμβολιαστικά ευχολόγια

Eurokinissi

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του Τουρισμού, την κατάργηση των SMS στο 13033, την απελευθέρωση του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12.30 το βράδυ, από αύριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακ. Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Με μόνα όπλα την «αυτοδιάγνωση» και τις επικλήσεις για εμβολιασμό, χωρίς καμία αναφορά σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και ενίσχυση νοσοκομείων και ΠΦΥ, η ενημέρωση σχεδόν περιορίστηκε στην ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιστρέφει από αύριο στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς τη μέθοδο του click in shop ή του click away. Στις 17 Μάη επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα θερινά σινεμά στις 21 Μάη και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι στις 28 Μάη. Από τον Ιούνη θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Με το βλέμμα στραμμένο στα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, από 1η Ιούνη «τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό», από αύριο 14 Μάη η ελληνική εκδοχή του ή self test ή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, από και προς τα νησιά, και η «ισχυρή σύσταση για self test για τις χερσαίες μετακινήσεις». Οσο για τις πύλες εισόδου, όπως φαίνεται θα επαναληφθεί το περσινό «έργο», με τα γνωστά αποτελέσματα της γρήγορης αναζωπύρωσης της πανδημίας από τον Σεπτέμβρη, καθώς ελεγχόταν μόλις το 13%.

«Προχωράμε σε άρση περιορισμών, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σχετικά υψηλά», είπε ο Ακ. Σκέρτσος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, επιδόθηκε και χτες σε υποκριτικές κορόνες για την προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρόκειται να απολυθούν τους επόμενες μήνες. Παρουσίασε ως «ευεργεσία» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας την άρση αναστολής των κανονικών αδειών από σήμερα, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται και η κυβέρνηση τη στέρησε, προκειμένου να μπαλώσει τα κενά.

Κι ενώ ο πλήρης εμβολιασμός στη χώρα ανέρχεται μόλις στο 13% μετά από 6 μήνες, η κυβέρνηση πανηγύρισε για το «πόσο γρήγορα τρέχει» (!), όταν το χαμηλό ποσοστό βαραίνει την ίδια και τις συμφωνίες της, καθώς το ποσοστό εμφάνισης στα κλεισμένα ραντεβού είναι 97%.

Παράλληλα συνεχίζει προς «άγραν τουριστών» να διαφημίζει τους «εμβολιασμούς στα νησιά», όπου κι εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξίσου χαμηλά, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα (όπως της Πάτμου) όπου το πρόγραμμα διακόπηκε πριν καν εμβολιαστεί το 50%. Ανησυχία προκαλεί άλλωστε το ότι χιλιάδες ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πιάσουν δουλειά σε τουριστικούς προορισμούς με υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας, που δεν μπορούν να καλύψουν καν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Η «Γαλάζια Ελευθερία» προβλέπει λοιπόν εμβολιασμούς με το σταγονόμετρο, διακομιδές ασθενών από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη (αν και εφόσον βρεθεί έγκαιρα σωστικό μέσο/κρεβάτι κ.λπ.), πλήρη απουσία ΜΕΘ ή ελάχιστα κρεβάτια.

Επιχειρώντας να χτίσει ανοσία με τα ψέματα και τη διασπορά του ιού λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η κυβέρνηση απογείωσε και πάλι την ατομική ευθύνη: «Εχουμε χρέος να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να βελτιώνουμε το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας»... Ενώ όπως ανακοινώθηκε ακόμη και η «αυτοδιάγνωση» του πληθυσμού εξαρτάται από «τα διαθέσιμα τεστ που έχουμε στα χέρια μας». Από σήμερα άλλωστε ξεκινάει πάλι η διάθεση των εμβολίων για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου προβλέπονται δύο «αυτοδιαγνώσεις» τη βδομάδα, με τη μία να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος και την άλλη να υποτίθεται ότι βαραίνει τον εργοδότη. Ηδη βέβαια υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι τα αφεντικά τούς φορτώνουν το κόστος των self tests.

ΟΕΝΓΕ
Να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ στο ΠΓΝ Ιωαννίνων

«Να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια των rapid tests στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» (ΠΓΝΙ), απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Παράλληλα, απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΙ, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «καλούνται οι γιατροί, ειδικευόμενοι και επικουρικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τους οποίους στερούν από τα αποδεκατισμένα τμήματά τους, να καλύπτουν τη λειτουργία του ιατρείου διενέργειας rapid test για Covid-19».

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «μετά τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου και στη συνέχεια σε εμβολιαστικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασθενείς και υγειονομικούς, τώρα τα νοσοκομεία επιφορτίζονται και με το ρόλο των κλιμακίων του ΕΟΔΥ». Είναι πρόκληση, σημειώνει, «η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς, να διατυμπανίζει την επιστροφή στην "κανονικότητα" και την ίδια στιγμή οι ίδιοι λιγοστοί εξαντλημένοι υγειονομικοί από την αρχή της πανδημίας να έχουν μετατραπεί σε πολυεργαλεία, ανεξάρτητα από ηλικία και ειδικότητα, οι ίδιοι λιγοστοί εξαντλημένοι γιατροί να έχουν μετατραπεί σε παιδιά για όλες τις δουλειές, ανεξάρτητα αν είναι αγροτικοί, ειδικευόμενοι, ειδικοί».

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «1 έως 2 γιατροί επιφορτίζονται με τη λήψη έως και 400 δειγμάτων ημερησίως μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και με τη διενέργεια μοριακού ελέγχου όταν υπάρχει σχετική ένδειξη».

Αλλωστε, υπογραμμίζει, «παρόμοιες απαράδεκτες καταστάσεις είχαμε και πέρσι, στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές, με αναγκαστικές εντολές σε υγειονομικούς νοσοκομείων και ΚΥ να κάνουν τη δουλειά του ΕΟΔΥ».

Απαιτούμε, καταλήγει, «να ανακληθεί άμεσα η σχετική απόφαση της διοίκησης και να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια των rapid tests στο ΠΓΝ Ιωαννίνων».

ΕΙΝΑΠ
Μεγάλες καθυστερήσεις στον διορισμό επιμελητών ΜΕΘ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τις μεγάλες καθυστερήσεις στους διορισμούς επιμελητών ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Θριάσιο», Ασκληπιείο, Νίκαιας, ενώ «οι σχετικές διαδικασίες στο Συμβούλιο Επιλογής έχουν ολοκληρωθεί από τη 2η ΥΠΕ εδώ και δύο μήνες, οι διορισμοί δεν γίνονται με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Ετσι προκαλείται τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την εντατική θεραπεία στην Αττική. Ορισμένες ΜΕΘ (όπως π.χ. του Νοσοκομείου Νίκαιας) πλήττονται διπλά από τις καθυστερήσεις αυτές γιατί παρατείνονται αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Υπάρχουν υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί να γίνουν άμεσα διορισμοί, να στελεχωθούν όλες οι κενές θέσεις και να αρθούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις.

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Εστίασης στο Δαμάσι

Την απόγνωσή τους για το γεγονός ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 3ης Μάρτη στα καταστήματά τους εκφράζουν επαγγελματίες της Εστίασης από το Δαμάσι, που περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Οπως τονίζουν στον «Ριζοσπάστη», «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μετά τους σεισμούς είναι μεγάλα. Πολλά καταστήματα έπαθαν μεγάλες ζημιές που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, οι συμπολίτες μας είναι σε κακή οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα, επειδή εδώ και καιρό είχαμε κλειστά τα μαγαζιά μας, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα χρέη να έχουν συσσωρευτεί και τις καθημερινές υποχρεώσεις, ειδικά όσοι έχουν παιδιά στο σχολείο ή σπουδάζουν, να είναι πολλές. Ζητάμε από το κράτος να καταβάλει άμεσα τις χρωστούμενες αποζημιώσεις, να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους σεισμόπληκτους, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε».

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρίσκεται η Επιτροπή Διεκδίκησης και Αλληλεγγύης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων του δήμου Ελασσόνας, που τονίζει ότι μόνο με τη συλλογική διεκδίκηση και δράση μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα και να ανακουφιστούν οι πληγέντες και ταυτόχρονα διεκδικεί:

-- Να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 - 6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.

-- Αμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.

-- Για τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.

-- Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.

70 νεκροί και 707 διασωληνωμένοι

Χτες καταγράφηκαν 70 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.211.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +8,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 357 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.489 (με πολύ μικρότερο αριθμό τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα), τα 1.063 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 129, Βόρειος Τομέας 118, Δυτική Αττική 47, Δυτική Αθήνα 168, Κέντρο 319, Νότιος Τομέας 105, Πειραιάς 162, Νήσοι 15), 226 στη Θεσσαλονίκη, 127 στην Αιτωλοακαρνανία.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ