Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοιγμα» με ατομική ευθύνη, «αυτοδιάγνωση» και εμβολιαστικά ευχολόγια

Eurokinissi

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του Τουρισμού, την κατάργηση των SMS στο 13033, την απελευθέρωση του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12.30 το βράδυ, από αύριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακ. Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Με μόνα όπλα την «αυτοδιάγνωση» και τις επικλήσεις για εμβολιασμό, χωρίς καμία αναφορά σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και ενίσχυση νοσοκομείων και ΠΦΥ, η ενημέρωση σχεδόν περιορίστηκε στην ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιστρέφει από αύριο στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς τη μέθοδο του click in shop ή του click away. Στις 17 Μάη επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα θερινά σινεμά στις 21 Μάη και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι στις 28 Μάη. Από τον Ιούνη θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Με το βλέμμα στραμμένο στα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, από 1η Ιούνη «τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό», από αύριο 14 Μάη η ελληνική εκδοχή του ή self test ή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, από και προς τα νησιά, και η «ισχυρή σύσταση για self test για τις χερσαίες μετακινήσεις». Οσο για τις πύλες εισόδου, όπως φαίνεται θα επαναληφθεί το περσινό «έργο», με τα γνωστά αποτελέσματα της γρήγορης αναζωπύρωσης της πανδημίας από τον Σεπτέμβρη, καθώς ελεγχόταν μόλις το 13%.

«Προχωράμε σε άρση περιορισμών, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σχετικά υψηλά», είπε ο Ακ. Σκέρτσος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, επιδόθηκε και χτες σε υποκριτικές κορόνες για την προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρόκειται να απολυθούν τους επόμενες μήνες. Παρουσίασε ως «ευεργεσία» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας την άρση αναστολής των κανονικών αδειών από σήμερα, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται και η κυβέρνηση τη στέρησε, προκειμένου να μπαλώσει τα κενά.

Κι ενώ ο πλήρης εμβολιασμός στη χώρα ανέρχεται μόλις στο 13% μετά από 6 μήνες, η κυβέρνηση πανηγύρισε για το «πόσο γρήγορα τρέχει» (!), όταν το χαμηλό ποσοστό βαραίνει την ίδια και τις συμφωνίες της, καθώς το ποσοστό εμφάνισης στα κλεισμένα ραντεβού είναι 97%.

Παράλληλα συνεχίζει προς «άγραν τουριστών» να διαφημίζει τους «εμβολιασμούς στα νησιά», όπου κι εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξίσου χαμηλά, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα (όπως της Πάτμου) όπου το πρόγραμμα διακόπηκε πριν καν εμβολιαστεί το 50%. Ανησυχία προκαλεί άλλωστε το ότι χιλιάδες ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πιάσουν δουλειά σε τουριστικούς προορισμούς με υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας, που δεν μπορούν να καλύψουν καν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Η «Γαλάζια Ελευθερία» προβλέπει λοιπόν εμβολιασμούς με το σταγονόμετρο, διακομιδές ασθενών από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη (αν και εφόσον βρεθεί έγκαιρα σωστικό μέσο/κρεβάτι κ.λπ.), πλήρη απουσία ΜΕΘ ή ελάχιστα κρεβάτια.

Επιχειρώντας να χτίσει ανοσία με τα ψέματα και τη διασπορά του ιού λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η κυβέρνηση απογείωσε και πάλι την ατομική ευθύνη: «Εχουμε χρέος να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να βελτιώνουμε το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας»... Ενώ όπως ανακοινώθηκε ακόμη και η «αυτοδιάγνωση» του πληθυσμού εξαρτάται από «τα διαθέσιμα τεστ που έχουμε στα χέρια μας». Από σήμερα άλλωστε ξεκινάει πάλι η διάθεση των εμβολίων για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου προβλέπονται δύο «αυτοδιαγνώσεις» τη βδομάδα, με τη μία να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος και την άλλη να υποτίθεται ότι βαραίνει τον εργοδότη. Ηδη βέβαια υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι τα αφεντικά τούς φορτώνουν το κόστος των self tests.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ