ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων

Σχόλιο για το περιορισμένο άνοιγμα των εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων

Την ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για έναρξη όλων των εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων και για το άνοιγμα των σχολών τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για μερική επανέναρξη πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων.

Αναλυτικά η ΕΓ του ΜΑΣ αναφέρει:

«Κάτω από την πίεση του δίκαιου αγώνα μας, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διενέργεια με φυσική παρουσία, για τους φοιτητές του τελευταίου έτους και τους επί πτυχίω, των πρακτικών ασκήσεων από 10 Μάη και των εργαστηριακών ασκήσεων από 15 Μάη. Από 15 Μάη θα ξεκινήσουν διά ζώσης και οι κλινικές ασκήσεις για τους φοιτητές του 5ου και 6ου έτους και τους επί πτυχίω στις Ιατρικές Σχολές.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου, όμως, απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στους φοιτητές του 1ου, του 2ου και του 3ου έτους σπουδών, αλλά και του 4ου, των Ιατρικών Σχολών! Για άλλη μια φορά το υπουργείο κάνει λες και οι φοιτητές αυτοί δεν υπάρχουν, λες και δεν έχουν δικαίωμα και ανάγκη για διά ζώσης εργαστήρια, κλινικές και πρακτικές. Η κοροϊδία δεν έχει όρια!

Το ίδιο άφαντη είναι η παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων που επικαλείται το υπουργείο! Για άλλη μια φορά η ευθύνη μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών και των Ιδρυμάτων, με κίνδυνο μάλιστα ακόμα και το περιορισμένο άνοιγμα που ανακοινώθηκε να σκοντάψει σε εμπόδια λόγω έλλειψης καθηγητών, υποδομών και χρηματοδότησης».

Το ΜΑΣ απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • «Αμεσο προγραμματισμό του εμβολιασμού των φοιτητών.
  • Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας που θα δίνονται στους χώρους των εργαστηρίων, των κλινικών και των πρακτικών.
  • Τακτικά διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελείς εργαστηριακές ομάδες.
  • Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές, αξιοποιώντας όλη την περιουσία των ΑΕΙ.
  • Εναρξη διά ζώσης εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδών.
  • Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τα Ιδρύματα.
  • Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας για διά ζώσης διδασκαλία στο σύνολο των μαθημάτων».
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων στο οικόπεδο στη Χαριλάου

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν την Κυριακή στη συνοικία Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να αποχαρακτηρίσει από χώρο ανέγερσης σχολικού κτιρίου δεσμευμένο οικόπεδο που προοριζόταν για τη στέγαση του 17ου και του 19ου Νηπιαγωγείου.

Σημειωτέον, τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία συστεγάζονται με άλλα σχολεία, και ειδικά το 17ο με Γυμνάσιο, ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική, δημιουργώντας έτσι προβλήματα για την ασφάλεια των παιδιών και την ορθολογική εκπαιδευτική λειτουργία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης, το οικόπεδο θα αποδοθεί στους προγενέστερους ιδιοκτήτες προκειμένου να ανεγερθεί πολυώροφη οικοδομή, την ίδια στιγμή που ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αναδείχθηκε και από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συγκέντρωση, αντιμετωπίζει μεγάλα, χρόνια προβλήματα με τη σχολική στέγη και διαθέτει ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, με τη συνοικία Χαριλάου να είναι από τις πιο υποβαθμισμένες σε αυτά τα ζητήματα.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν ακύρωση της απόφασης και χορήγηση έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Στη συγκέντρωση στον χώρο μίλησαν ο Κώστας Κουκούλας από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, ο Νίκος Αβραμίδης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 4ου Διαμερίσματος, η Αθηνά Παπούλια, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών 5ης Δημοτικής Κοινότητας (μέλους της ΟΓΕ), ενώ παρέμβαση έκανε μεταξύ άλλων και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας και μαζική εξόρμηση στο λαό της περιοχής, τον οποίο οι φορείς κάλεσαν να ενισχύσει τον αγώνα τους, το σχετικό κείμενο υπογραφών που διακινείται και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έπονται.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί σε νησιά του Αιγαίου

Διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας με σύνθημα «Δίνουμε... "τρόπο" στην οργή! "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή!», προκηρύσσει η Τομεακή Οργάνωση Σάμου της ΚΝΕ, καλώντας όλους τους νέους και τις νέες του νησιού να λάβουν μέρος.

Οπως σημειώνει στο σχετικό κάλεσμά της: «Για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, η ανθρώπινη ζωή σε όλο τον κόσμο παίζεται στα ζάρια. Οι οικογένειές μας δοκιμάζονται. Εμείς στριμώχνουμε όλη μας την καθημερινότητα πίσω από μια οθόνη. Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις στα καπιταλιστικά κράτη, έχει κάνει την επιλογή της. Τα δικαιώματα των πολλών στην υγεία, στη μόρφωση, στην εργασία, η ίδια η ανθρώπινη ζωή, θυσιάζονται για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των λίγων. Εντείνει την καταστολή και το χτύπημα όσων αγωνίζονται, γιατί ξέρει ότι η πάλη του λαού και της νεολαίας μπορεί να φουντώνει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες!

Οι μεγάλοι αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων ταρακούνησαν κι ενόχλησαν αυτούς που χτυπούν τα δικαιώματά μας! Σφίγγουμε τις γροθιές μας, βρίσκουμε δύναμη και αισιοδοξία στην "οργανωμένη απειθαρχία". Εκφραζόμαστε, δημιουργούμε, στέλνουμε το πιο δυνατό μήνυμα: Τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον μας δεν σταμάτησαν πίσω από μια οθόνη τόσο καιρό τώρα! Αλλά είναι εδώ και θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας!»

Τραγούδια, κείμενα, στίχοι, ζωγραφιές, βίντεο είναι μερικές από τις μορφές που μπορεί να λάβει η νεανική δημιουργία στο πλαίσιο του διαγωνισμού, στον οποίο οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν είτε ατομικά είτε ομαδικά, στα θέματα που θα επιλέξουν. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε πολύμορφες δραστηριότητες της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.

Στη Λέσβο

Παράλληλα, θυμίζουμε ότι σε εξέλιξη είναι ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός που έχει προκηρύξει το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ, με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον ρατσισμό. Με αφορμή «το τεράστιο πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού αιτούντων ασύλου και προσφύγων, στο νησί μας και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου», η Οργάνωση επισημαίνει τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων και καλεί κάθε νέο και νέα να εκφράσει το δικό του «μήνυμα αντίδρασης απέναντι στις φρικτές εικόνες που όσο κι αν θεωρεί κάποιος ότι "συνηθίζεις", συνεχίζουν να μας παγώνουν το αίμα. Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης. Μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό με τους οποίους δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να έρθουμε τόσο κοντά».

Με τραγούδια, θεατρικά έργα, σκίτσα, ζωγραφική, φωτογραφίες, βίντεο και άλλα έργα μπορούν να συμμετάσχουν οι νέοι είτε ατομικά είτε ομαδικά στον διαγωνισμό, δηλώνοντας συμμετοχή μέχρι τις 30 Μάη και να αποστείλουν τα έργα τους έως τις 10 Ιούνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 6011 754, email: knelesvou@gmail.com

Πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίων για ανέργους έως 24 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίων με voucher 20 ευρώ σε άνεργους νέους έως 24 ετών διενεργεί αυτήν την περίοδο το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο www.gov.gr από τις 23 Απρίλη μέχρι την εξάντληση του αριθμού των 60.000 δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση μέχρι 14 Μάη.

Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με φυσική παρουσία σε οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα βιβλιοπωλεία είτε εξ αποστάσεως από 1η Ιούνη μέχρι 21 Οκτώβρη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η «Σύγχρονη Εποχή».

Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στα καταστήματα της «Σύγχρονης Εποχής»:

Αθήνα: Μαυροκορδάτου 3, τηλ. 2103829835, 2103808132.

Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 7, τηλ. 2310283810.

Πάτρα: Κανακάρη 159, τηλ. 2610222768.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ