ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στις 6 Μάη απεργούμε και πλημμυρίζουμε τους δρόμους!

Εκατοντάδες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν σε απεργιακό ξεσηκωμό

Στο πόδι είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνοντας τη μεγάλη απεργιακή μάχη της 6ης Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά και ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής», εκατοντάδες σωματεία και συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, χωρίς να χάνουν λεπτό, υπολογίζοντας τις δυσκολίες των επόμενων ημερών, οργώνουν τους χώρους δουλειάς, καλώντας σε μαζική συμμετοχή, για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Για να αποτελέσει η 6η Μάη μια πρώτη απάντηση στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, για απελευθέρωση των απολύσεων και γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, με τις εξής προσυγκεντρώσεις στις 9.15 π.μ.

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

-- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, Μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. στήλη δίπλα).

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και από Ομοσπονδίες

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Το απεργιακό μέτωπο μετρά ήδη περισσότερες από 250 αποφάσεις σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα.

Απεργία στα καράβια και τα λιμάνια της χώρας

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Σε χτεσινή τους σύσκεψη συζήτησαν για την οργανωτική προετοιμασία της απεργίας, τις οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

«Παρών» από ΟΓΕ και ΕΕΔΥΕ

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, όπως και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που σε χτεσινή της ανακοίνωση σημειώνει: «Η παγκόσμια ακτινοβολία της Εργατικής Πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς δεν είναι ακλόνητο κι αιώνιο. Φανερώνει ότι οι λαοί έχουμε τη δύναμη να βγούμε στο προσκήνιο των εξελίξεων, της πάλης, να γίνουμε πρωταγωνιστές της Ιστορίας, κυρίαρχοι της ζωής μας. Να είμαστε εμείς οι νικητές στην πάλη για έναν κόσμο ανθρώπινο, χωρίς ανεργία, φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Συνελεύσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες
  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σήμερα, Τετάρτη, στις 8 π.μ. στο μνημείο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.
  • Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου οργανώνει συνέλευση εργαζομένων σήμερα, Τετάρτη, στην επιχείρηση «Μορφή» στα Ανω Λιόσια. Επίσης, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 29/4 συνελεύσεις με τους εργαζόμενους και στις δύο βάρδιες στην επιχείρηση «Αργος».
  • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας σήμερα, στις 6 μ.μ., προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αττικής.
  • Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας πέντε σωματεία της Μεσσηνίας που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία στις 6 Μάη.
  • Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 6 μ.μ., στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 5/5, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στεφάνια προς τιμήν των ηρωικών αγώνων

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνια το Μ. Σάββατο 1η Μάη στο Πολυτεχνείο και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Καλεί συνδικάτα και μαζικούς φορείς να δώσουν μαζικό «παρών» στις 10.30 π.μ., στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», προκειμένου να φτάσουν με πορεία στο μνημείο. Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια και στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων).

Στεφάνια την 1η Μάη θα καταθέσουν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923. Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία - μέλη του θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, όπου και θα καταθέσουν στεφάνια.

Τέλος, η ΟΓΕ καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών να καταθέσουν στεφάνια μαζί με τα εργατικά σωματεία στην Καισαριανή, στον Πειραιά και στο Λαύριο, τιμώντας την Πρωτομαγιά.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μάη σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Καπνεργάτη (συμβολή οδών Εγνατίας και Βενιζέλου). Η εκκίνηση θα γίνει έξω από το ΕΚΘ στις 11 π.μ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 10 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πλ. Ολγας).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και διοικήσεις σωματείων - μελών του θα καταθέσουν την 1η Μάη, στις 11.30 π.μ., στεφάνια στο μνημείο της εργατικής τάξης στην είσοδο του πάρκου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και τα σωματεία του θα καταθέσουν στεφάνια την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Μαρκά, και την Τρίτη 4 Μάη στην Καρυά.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 11 π.μ. στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών στο «Ξενία».

Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Κεχαγιά

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Μεσαριάς

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ