Οι ΗΠΑ προσδοκούν «πραγματισμό» και «ευελιξία», έσπευσε να σημειώσει η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία
Κατά την πτήση του προς τη Γενεύη - όπου αργά χτες βράδυ αναμενόταν να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων - ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για «κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση» και δήλωσε ότι «μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση». Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» ο Κύπριος ηγέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα επιδιώξουμε με δημιουργικότητα, αλλά χωρίς να εκφεύγουμε των βασικών και γνωστών παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσουμε έναν δημιουργικό διάλογο που να μας οδηγεί σε λύση».
Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες στην Αγκυρα, από όπου αναμενόταν να μεταβεί απευθείας στη Γενεύη. Σε δηλώσεις του επέμεινε ότι «πλέον η Κύπρος μπήκε σε μια νέα εποχή, έχει εξαφανιστεί η διαδικασία συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας», αλλά και ότι ψευδοκράτος και Τουρκία στηρίζουν «δύο ίσα κυρίαρχα κράτη το ένα δίπλα στο άλλο, τα οποία να συνεργάζονται». Πρόσθεσε δε ότι «ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει δει τις πραγματικότητες στο νησί, καθώς αν κοιτάξει κανείς στην Κύπρο άλλωστε, ντε φάκτο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη (...) Δεν υπάρχει νόημα να χάσουμε άλλα 50 χρόνια να διαπραγματευόμαστε στο τραπέζι».
Παράλληλα, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του Κυπριακού για την ευρωατλαντική συνοχή σε μια περιοχή κρίσιμη για την αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, έσπευσε ξανά να εκφράσει υποστήριξη για «την πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ να φιλοξενήσει άτυπες συναντήσεις στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα για την εξεύρεση κοινού εδάφους (...) για επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων» για «μια δίκαιη και διαρκή λύση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλες οι πλευρές θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα εποικοδομητικά και με επαρκή πραγματισμό και ευελιξία για να καταστεί εφικτή η εξεύρεση κοινού εδάφους, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να βάλει στο τραπέζι μια θετική ατζέντα» στις σχέσεις της με την Τουρκία «αλλά αναλογική και αναστρέψιμη», επισημαίνοντας ότι απαιτείται πρόοδος μεταξύ άλλων σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.
Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών είναι συνέντευξη που έδωσε ο Τατάρ στη βρετανική εφημερίδα «The Sunday Express», επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως προς το παρόν μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει επίσημα το ψευδοκράτος) και αναφέροντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει σε μια "ιστορική ευκαιρία" για να τερματιστεί ένα αδιέξοδο δεκαετιών στην Κύπρο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μετά την απελευθέρωση της Βρετανίας από την ΕΕ, μπορεί τώρα να εκπληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερου εγγυητή για το νησί της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα (...) Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος έχει γίνει ακόμη πιο πολύτιμη».
Σημειωτέον, η εφημερίδα «The Sunday Express», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι Βρετανοί υπουργοί σκέφτονται να αναγνωρίσουν επίσημα τα Κατεχόμενα ως «ανεξάρτητη χώρα».
Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα ο πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Κύπρου» μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η αναζήτηση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα επειδή «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που πρέπει «να υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό», για την οποία πρέπει να εργαστεί και η Βρετανία. Ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο είχε γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε αυτήν την κατεύθυνση, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «μέρος της ομαλοποίησης» αλλά και ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος»...
Κοινό άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος με τον Αμερικανό πρέσβη
Η σταθερή θέση της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ και στα ζητήματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής καταγράφεται για μία ακόμα φορά στο κοινό άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, με τίτλο «ΗΠΑ και Ελλάδα Ενώνουν Δυνάμεις για να Καταπολεμήσουν την Κλιματική Αλλαγή». Πρόκειται για άρθρο που στην ουσία αποτελεί πρόσκληση στους μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ να συνεχίσουν την επέκταση των επενδύσεών τους στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος στη χώρα μας, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στα αμερικανικά σχέδια για την «απεξάρτηση» των Βαλκανίων και της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, όπως και στους αντίστοιχους «δυναμικούς» ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους να «αδράξουν» τις σχετικές ευκαιρίες συνεργασίας.
Στο άρθρο επισημαίνεται ευθύς εξαρχής ότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας «είναι ισχυρότερη από ποτέ», σχέση που επεκτείνεται και στις πολιτικές για την «κλιματική κρίση», ενώ την ίδια ώρα σημειώνονται εκ νέου οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να κινηθεί πιο επιθετικά στα ζητήματα που αφορούν τις «πράσινες» μπίζνες, αφού οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων - από την οποία οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει κατά την διάρκεια της θητείας Τραμπ - χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται «γενναία» η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισπεύσει τη διαδικασία της «απολιγνιτοποίησης» στην Ελλάδα, απόφαση η οποία αποσπά την «επιδοκιμασία» των ΗΠΑ, όπως τονίζεται στο κοινό άρθρο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η «δέσμευση» των δύο χωρών «να συνεργαστούν για να προωθήσουν επενδύσεις σε μορφές καθαρής Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση και την κυκλική οικονομία».
Γίνεται ακόμη καταγραφή μερικών από τις πιο σημαντικές αμερικανικές «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα, όπως τα αιολικά πάρκα των «Ameresco» και «547 Energy», οι υποδομές φόρτισης που αναπτύσσει ο όμιλος «Blink Charging», η συνεργασία της «Tesla» με την ερευνητική μονάδα στον «Δημόκριτο» και τα συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που εγκαθιστά σε όλη τη χώρα η «Envipco».
Σημειώνεται επίσης ο ρόλος του φυσικού αερίου ως «μεταβατικού» καυσίμου για τα επόμενα έτη, καύσιμο στο οποίο οι αμερικανικές εισαγωγές το 2020 κάλυψαν τη μισή σχεδόν εγχώρια παραγωγή, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση, άνω του 600% σε σχέση με τις εισαγωγές του προηγούμενου έτους. Στη συνέχεια η επιστολή κάνει ειδική αναφορά στο έργο κατασκευής πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου, τονίζοντας ότι «θα εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική και την περιφερειακή αγορά, μέσω νέων πηγών και οδεύσεων, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια».
Φυσικά, δεν παραλείπονται και οι υπόλοιπες μεγάλες «μπίζνες» που στήνουν ελληνικές εταιρείες σε συνεργασία με αμερικανικές, όπως η επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου για την κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τουρμπίνες φυσικού αερίου της «General Electric», αλλά και η επέκταση δραστηριοτήτων ελληνικών εταιρειών στην αμερικανική αγορά, όπως της «Sunlight» στην παραγωγή μπαταριών και της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» σε αιολικά πάρκα στο Τέξας. Τέλος, υπογραμμίζονται τα κοινά προγράμματα εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στα ζητήματα του περιβάλλοντος και η νέα διμερής Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Σήμερα αναμένονται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Αλβανία, μετά από μια προεκλογική αντιπαράθεση με επεισόδια και κατηγορίες για διάφορες παρεμβάσεις και σχέδια νοθείας.
Η συμμετοχή κινήθηκε κοντά στο 50%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδινε η κρατική εκλογική επιτροπή χτες το απόγευμα (με καταμετρημένο περίπου το 60% των ψήφων), το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα συγκέντρωνε το 48,8% των ψήφων. Ακολουθούσε η «Συμμαχία για την Αλλαγή» (με βασική συνιστώσα το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά) με ποσοστό 39,3%, ενώ στην τρίτη θέση εμφανιζόταν το επίσης αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα), με 6,9%.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες σημαδεύτηκαν μεταξύ άλλων και από την αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της χώρας και της Αμερικανίδας πρέσβειρας Γιούρι Κιμ. Μιλώντας την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μέτα κάλεσε τους ψηφοφόρους να αντισταθούν «ακόμα και με το ζόρι» σε όσους επιχειρήσουν να επηρεάσουν την επιλογή τους και κατηγόρησε την Κιμ για σειρά άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ κατήγγειλε επίσης «προειδοποιήσεις» εναντίον του επειδή εναντιώνεται σε αυτές. Η Κιμ αντέδρασε μιλώντας για «απειλές που αξίζουν καταδίκη» και πρόσθεσε ότι «αυτοί που υποκινούν τη βία θα καταστούν υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα των λόγων και των ενεργειών τους».
Σημειωτέον, στις εκλογές για την αλβανική Βουλή έλαβε μέρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Α. Κούρτι (κατά καιρούς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένωσης με την Αλβανία), αξιοποιώντας τη διπλή υπηκοότητα που διαθέτει και δηλώνοντας ότι «θα ενισχύσω τη συνεργασία με οποιονδήποτε επικρατήσει».
Στο μεταξύ, στα τέλη της βδομάδας ο Κούρτι αναμένεται στις Βρυξέλλες για επαφές σχετικά με την επανέναρξη του διαλόγου με τη Σερβία. Στην έδρα της ΕΕ βρέθηκε για χωριστές επαφές και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, ο οποίος χτες συνάντησε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.