Οι αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη στάση απέναντι στην Κίνα, παρά τις προσπάθειές του να βρει «κοινό έδαφος» για την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτυπώθηκαν σε δύο νέα στιγμιότυπα χτες και προχτές: Η «αποσύνδεση» των διαύλων στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας θα ήταν ο «λάθος δρόμος», τόνισαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το βράδυ, ενώ μόλις μία μέρα μετά, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε με διακομματική, σχεδόν ομόφωνη στήριξη νομοσχέδιο - σκούπα για τον «στρατηγικό ανταγωνισμό» με το Πεκίνο...
Η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Κίνας πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία του 6ου γύρου διαβουλεύσεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών την επόμενη βδομάδα, με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ.
Η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει στενότερη σχέση με την Κίνα, παρά τις πολλές διαφορές, αντί για πιο απομονωτική προσέγγιση, σημείωσε ο Χ. Μάας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ ότι η Κίνα είναι «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος ταυτόχρονα».«Και στις τρεις αυτές διαστάσεις χρειαζόμαστε ισχυρούς, βιώσιμους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Η αποσύνδεση είναι ο λάθος δρόμος», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέστη έναν κύκλο συντονισμένων κυρώσεων από ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Καναδά, με πρόσχημα τις καταγγελίες για τη στάση του Πεκίνου έναντι των μουσουλμάνων Ουιγούρων, στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να μποϊκοτάρουν από κοινού τις τάσεις «αποδέσμευσης» και να συνεργαστούν για να διατηρήσουν «ταχεία, σταθερή παγκόσμια βιομηχανία και αλυσίδες εφοδιασμού». Επίσης, κάλεσε να «επεκταθούν οι συνεργασίες στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην Υγεία, στην καθαρή Ενέργεια, στην ψηφιακή οικονομία και τα πρότυπα ασφάλειας της τεχνολογίας 5G».
Παράλληλα επανέλαβε ότι και η Γερμανία από την πλευρά της «πρέπει να συνεχίσει το άνοιγμά της προς την Κίνα και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα» και «οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη θα έχουν ένα δίκαιο, ανοιχτό και αμερόληπτο επενδυτικό περιβάλλον».
Το Πεκίνο δεν εγκρίνει τη χάραξη «νέων ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών», ενώ εναντιώνεται ακόμα περισσότερο στην ένταξη σε «μικρές κλίκες» και στην αυθαίρετη επιβολή κυρώσεων, συμπλήρωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.
Στις ΗΠΑ, σε ένα... διαφορετικό μήκος κύματος, αποτυπώνοντας το στρατηγικό χαρακτήρα που έχει για την αμερικανική αστική τάξη η αντιμετώπιση της Κίνας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν από κοινού στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο «Στρατηγικού Ανταγωνισμού του 2021» (με ψήφους 21 υπέρ έναντι 1).
Χαρακτηριστικές είναι και οι δεκάδες τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων για μποϊκοτάζ της Χειμερινής Ολυμπιάδας του Πεκίνου το 2022 από Αμερικανούς αξιωματούχους (όχι αθλητές, τουλάχιστον προς το παρόν).
«Με αυτήν τη συντριπτικά πλειοψηφική διακομματική ψηφοφορία, το Νομοσχέδιο Στρατηγικού Ανταγωνισμού ελπίζουμε να είναι το πρώτο μιας νομοθετικής διαδικασίας ώστε το έθνος μας να αντιμετωπίσει την κινεζική πρόκληση σε κάθε διάσταση, εξουσίας, πολιτική, διπλωματική, οικονομική, τεχνολογική, στρατιωτική, αλλά ακόμη και πολιτιστική», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που προεδρεύει της Επιτροπής.
Την ίδια ώρα και ενώ κλιμακώνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους με την Αυστραλία και άλλους εταίρους τους στην περιοχή του Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε δύο συμφωνίες που είχε συνάψει η πολιτεία της Βικτόρια με την κινεζική πρωτοβουλία «One Belt One Road» (κινεζικοί «Δρόμοι του μεταξιού»).
Η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές «δεν συνάδουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας και αντιβαίνουν στο πλαίσιο του νόμου περί των εξωτερικών σχέσεων της Αυστραλίας». Με το σκεπτικό αυτό συνολικά ακυρώθηκαν τέσσερις συμφωνίες, στο πλαίσιο νέων ρυθμίσεων με βάση τις οποίες το ΥΠΕΞ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορεί να επανεξετάζει διμερείς συμφωνίες πολιτειών και πανεπιστημίων της Αυστραλίας με άλλα κράτη.
Ο δε υπουργός Αμυνας, Πίτερ Ντάντον, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμφωνίες (...) διότι χρησιμοποιούνται για σκοπούς προπαγάνδας» και σημείωσε ότι το πρόβλημα της Αυστραλίας αφορά τις «αξίες» και το «όραμα» της κινεζικής ηγεσίας. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα «απογοητευόταν» πολύ αν η Κίνα απαντήσει στην κίνηση της Αυστραλίας, αλλά και ότι η τελευταία «δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν».
Αντιδρώντας, η Κίνα χαρακτήρισε «ισχυρό πλήγμα» στις διμερείς σχέσεις την ακύρωση των συμφωνιών, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν, να σημειώνει ότι «η κινεζική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει επιπλέον μέτρα». Σχολίασε ακόμα ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Αυστραλίας) με παράλογο τρόπο, έθεσε βέτο σε αυτήν τη συμφωνία συνεργασίας» και μίλησε για «αυθαίρετη παρέμβαση σε κανονικές συνεργασίες και ανταλλαγές» που «αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινο-αυστραλιανές σχέσεις και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών».
Στο μεταξύ, το θερμόμετρο «ανεβαίνει» και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου τον τελευταίο καιρό η Κίνα αναβαθμίζει δραστικά τις στρατιωτικές ασκήσεις και υποδομές της. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε έτοιμος να στείλει περισσότερα πολεμικά πλοία στην περιοχή, προς υπεράσπιση των αξιώσεων της Μανίλα που αμφισβητεί το Πεκίνο, δεδομένων των εδαφικών διαφορών που έχουν οι δύο χώρες. Αναφερόμενος σε έρευνες και γεωτρήσεις που η χώρα του σχεδιάζει στην περιοχή, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» ακριβώς επειδή φιλοξενεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Ντουτέρτε είπε ότι «όταν θα ξεκινήσουμε εξορύξεις, όταν θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε ό,τι βρίσκεται στα έγκατα της Κινεζικής Θάλασσας, τότε... θα στείλω τα πολεμικά μου πλοία για να υπερασπιστούν αυτά που διεκδικούμε...». Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα πρόσθεσε πάντως ότι την ίδια στιγμή διατηρεί την επιθυμία «να παραμείνουμε φίλοι» και «να μοιραστούμε ό,τι υπάρχει» στην περιοχή με τις άλλες χώρες...
Copyright 2021 The Associated |
Οι ΗΠΑ βλέπουν στην «πράσινη ανάπτυξη» ευκαιρίες για κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους |
Ο Μπάιντεν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα για την «πράσινη ανάπτυξη», συνδέοντάς την με το τεράστιο πακέτο που προωθεί για τις υποδομές στις ΗΠΑ και βλέποντας σε αυτήν «ευκαιρίες» για εκατομμύρια «καλές δουλειές» για εργαζόμενους και αγρότες. Ακολούθως έπλεξε το εγκώμιο στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλει προς την αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής «αυτήν την κρίσιμη δεκαετία». «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να επιτύχουμε τεχνολογικές λύσεις πετυχαίνοντας βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε, καλώντας τις πιο πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα βήματα ώστε να συνεργαστούν και να πάνε τον Νοέμβρη του 2021 στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Σκοτία«με πιο φιλόδοξους στόχους».
Ανακοίνωσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ κατά 50% - 52% μέχρι το 2030, με βάση το επίπεδο ρύπων του 2005, ενώ προειδοποιώντας για το «τίμημα της απραξίας» έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει.
Αντίστοιχα, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε πως «η Μητέρα Φύση δεν περιμένει» και ανέφερε ότι οι υποσχέσεις και τα μέτρα δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά.
Ακολούθως, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα είναι πρωτοπόρος σε πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος και της «βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης». Εκανε λόγο για πολιτικές που θα βελτιώσουν το περιβάλλον, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Επιχείρησε δε μία διάκριση ευθυνών μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι η Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς υποστήριξη των προσπαθειών αναπτυσσόμενων χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα επιδιώξει τη μείωση των εκπομπών ρύπων δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου, ενώ έκανε με τη σειρά του ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτό», πρόσθεσε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού.
Αναφορές στην απόφαση της ΕΕ για μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990 έκαναν στις παρεμβάσεις τους οι ηγέτες της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις δεκάδων άλλων ηγετών.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού), Σίταραμ Γιετσούρι, για την απώλεια του γιου του:
«Αθήνα, 22 Απριλίου 2021
Προς σ. Σίταραμ Γιετσούρι, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό)
Αγαπητέ σ. Σίταραμ,
Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για τον θάνατο του γιου σου, Ασίς, στα 35 του χρόνια.
Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, λάβετε, εσύ και η μητέρα του Ασίς, Ιντράνι, η οικογένεια και οι οικείοι σας, τα θερμά συντροφικά μας συλλυπητήρια και τη στήριξη του ΚΚΕ.
Με θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς,
Δημήτρης Κουτσούμπας
Γενικός Γραμματέας
ΚΕ του ΚΚΕ»