ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές μας»

Νέο συλλαλητήριο χτες, με τη συμμετοχή και σωματείων υγειονομικών

MotionTeam

Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε χτες ο διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ από τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ιδρύματος, δίνοντας έτσι συνέχεια στην αγωνιστική δράση για να ανοίξουν οι σχολές, τα εργαστήρια, οι κλινικές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου μίλησε η Αθηνά Τηλικίδου, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστές τις σχολές εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καθώς δεν παίρνει μέτρα προστασίας, αντίθετα εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να περάσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που όμως βρήκαν τη μαζική αντίδραση φοιτητών και εργαζομένων, που έβαλαν εμπόδια στον σχεδιασμό της, διεκδίκησαν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, να αποσυρθούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και τα σωματεία των υγειονομικών, που έφτασαν στον χώρο με πορεία, μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, και οι φοιτητές τους υποδέχτηκαν με συνθήματα όπως «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας στην κεφαλή της το μπλοκ των υγειονομικών, που μαζί με τους φοιτητές φώναξαν συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία». Από πίσω τους, στο μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων κυριάρχησαν τα συνθήματα «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές μας» και «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», αλλά και «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, χρέος ο αγώνας για την ανατροπή».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Εκεί, εκλεγμένοι στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων κάλεσαν τους φοιτητές το επόμενο διάστημα να συζητήσουν σε διά ζώσης συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών, των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεών τους για τη συνέχεια του αγώνα που έχουν χαράξει όλο αυτό το διάστημα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, και ο οποίος πρέπει να δυναμώσει απέναντι στις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση του 8ώρου, μέσα από την συμπόρευσή τους με το εργατικό κίνημα στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη, μέσα από τη διαδικασία αυτή, να προσπεραστούν τα προσκόμματα που θέτουν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ με βάση διάφορα προσχήματα, στην ουσιαστική συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα, για να ενωθεί η φωνή των φοιτητών με τα ταξικά σωματεία στις 6 Μάη.

Αλλες πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η προσπάθεια των Φοιτητικών Συλλόγων να ζωντανέψουν τις σχολές τους και να αναδείξουν την ανάγκη να επιστρέψουν σε αυτές, να γίνουν ξανά φοιτητές. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη έκανε κινητοποίηση στη Λάρισα η Επιτροπή Φοιτητών Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απαιτώντας αξιοποίηση χώρων του Πανεπιστημίου (αμφιθέατρα «Γαιόπολις», «Βιόπολις» και «Κατσίγρα», βιβλιοθήκη) και άλλων εξωπανεπιστημιακών χώρων (χώροι συνεδριάσεων ξενοδοχειακών μονάδων, Πινακοθήκη, εξωτερικοί χώροι), άμεσο «ξεπάγωμα» των εργαστηριακών πτυχιακών ώστε να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους οι τελειόφοιτοι και να αποφευχθεί η συμφόρηση το επόμενο έτος, ολιγάριθμα τμήματα για τους φοιτητές, κυλιόμενο εργαστηριακό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων, δυνατότητα προαιρετικής μείωσης της πτυχιακής εργασίας κατόπιν συνεννόησης με τον εκάστοτε καθηγητή.

Τη σκυτάλη παίρνει την Κυριακή ο Φοιτητικός Σύλλογος Δασκάλων του ΕΚΠΑ, που διοργανώνει διά ζώσης μάθημα αυτοσχεδιασμού στις 4 μ.μ. στον Εθνικό Κήπο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΙΕΚ - ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Με νέες κινητοποιήσεις διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και δράσεις για την επιστροφή με ασφάλεια στις σχολές και ενάντια στις ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τις σπουδές, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Αττικής, προχωρούν σήμερα Παρασκευή στις 11.30 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ διεκδικούν: Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών και τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα για το εαρινό εξάμηνο. Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις και η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αμοιβές με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων.

Δηλώνουν, παράλληλα, τη στήριξή τους στους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που επιπλέον διεκδικούν να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος υποβάθμισης των σχολών και των πτυχίων τους, να τους εξασφαλιστεί εισόδημα και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, σε νέα κινητοποίηση, σήμερα στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί η Επιτροπή Σπουδαστών ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ της πόλης. Οι σπουδαστές συνεχίζουν τον αγώνα και καλούν σε στήριξη σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους καθώς και τους συναδέλφους του στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Ποικίλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και αυτό το Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένα:

Αύριο Σάββατο:

-- Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αστικό κράτος, κράτος δικαίου ή σταθερός αντίπαλος της εργατική τάξης και της νεολαίας;», στις 6 μ.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, με ομιλητή τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με τίτλο «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» διοργανώνει η ΟΒ Δραματικών Σχολών της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής, στις 6 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), με ομιλήτρια την Μυρτώ Πετάση, Γραμματέα της ΤΟ Καλλιτεχνών.

-- Η ΟΒ Μαθητών Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τους αγώνες όλης αυτής της περιόδου, στις 6 μ.μ. στο πάρκο Καλαβρύτων στο Θεατράκι. Θα μιλήσουν ο Φραγκίσκος Σιφναίος, μέλος του ΤΣ Ανατολικών Συνοικιών Αττικής, και μαθητές μέλη της ΚΝΕ.

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις Ευόσμου διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ. στο πάρκο προσκόπων στον Εύοσμο συζήτηση με θέμα «60 χρόνια από την κατάκτηση του Διαστήματος! Ποιο σχολείο έστειλε τον Γκαγκάριν στο Διάστημα; Συζητάμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα».

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις Συκεών - Νεάπολης διοργανώνουν στις 5 μ.μ. στο Γεντί Κουλέ ιστορικό περίπατο με τίτλο «54 χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού επίκαιρη όσο ποτέ».

--Η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει στις 12 μ. εκδήλωση με θέμα «Μηχανισμοί καταστολής του αστικού κράτους και η απάντηση του λαϊκού κινήματος», στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 25 Απρίλη:

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις Ευόσμου διοργανώνουν στις 6 μ.μ., στο πάρκο Προσκόπων, τουρνουά μπάσκετ 3x3 με τίτλο «Αθλητισμός, ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας, βγάζουμε knockout την πολιτική τους».

-- Οι εδαφικές Οργανώσεις Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 6 μ.μ. εκδήλωση με τίτλο «Οικονομική κρίση και εργάσιμος χρόνος - Τελικά εσύ πόσες ώρες δουλεύεις;». Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, στέλεχος του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι της παραλίας, «Ο Κήπος των Εποχών».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτεί επανέναρξη των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων

Τη σταδιακή επάνοδο στη διά ζώσης κλινική και εργαστηριακή άσκηση, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας, απαιτεί ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών των τμημάτων του Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το ΔΣ συναντήθηκε με καθηγητή από την Ιατρική Σχολή, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διατυπώσει μια υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση για την επαναφορά του Πανεπιστημίου στην κανονική λειτουργία και με αυτήν τη βάση προτείνει:

  • Να επανέλθουν οι πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στις κλινικές ασκήσεις, δεδομένου ότι η ένταξη των νέων γιατρών στις δομές Υγείας με πλήρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση είναι άμεσης προτεραιότητας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή των φοιτητών θα πρέπει να γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και εφόσον εξασφαλισθεί ο εμβολιασμός τους.
  • Να καταρτιστεί σχέδιο εμβολιασμού διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και των φοιτητών (όσων από τις κατηγορίες αυτές δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί) με την προτεραιότητα να καταρτίζεται από τα Τμήματα και τις Σχολές με γνώμονα την επαναλειτουργία των εντελώς απαραίτητων εργαστηριακών δομών.
  • Να καταρτιστεί ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη διά ζώσης διδασκαλία, εφόσον προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός του πανεπιστημιακού πληθυσμού, με αξιοποίηση των μεθόδων που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι και οι οποίες περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση των μεθόδων αυτοδιάγνωσης (self-tests) σε συνδυασμό με μία αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου των αποτελεσμάτων τους και ιχνηλάτησης ενδεχόμενων θετικών κρουσμάτων.
  • Να διατυπωθούν πρωτόκολλα ασφαλείας με τη συνδρομή των λοιμωξιολόγων και να καταρτιστεί διαδικασία ελέγχου της υλοποίησής τους, τόσο κατά τη διάρκεια της σταδιακής επαναφοράς της διά ζώσης διδασκαλίας, όσο και μετά από αυτήν.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για τη σταδιακή επαναλειτουργία του πανεπιστημίου έχει δημοσιεύσει και ο ΕΣΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ