ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
Γονείς, απόφοιτοι, μέλη και εργαζόμενοι κατά του σχεδίου νόμου

Από τη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ τον Οκτώβρη του 2019 για τα 33 χρόνια προσφοράς

INTIME NEWS

Από τη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ τον Οκτώβρη του 2019 για τα 33 χρόνια προσφοράς
Στην παραπέρα υποβάθμιση και υπονόμευση της απεξάρτησης και της φιλοσοφίας που εκφράζει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προχωρά συστηματικά η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει με το διορισμένο ΔΣ για τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, που είναι κομμένος και ραμμένος στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, της «μείωσης της βλάβης» και της αντιμετώπισης της απεξάρτησης ως «κόστους». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γγ δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκου στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής μιλώντας για τη δημόσια υγεία: «Εγινε και εδώ πολλή δουλειά από τους Οργανισμούς, νέα πράγματα όπως οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης, η μείωση της βλάβης από υπερδοσολογία κι άλλα ανάλογα»...

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού ενώνει την φωνή του μαζί με τους Συλλόγους Γονέων του ΚΕΘΕΑ από όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει με έμφαση:

«Τις τελευταίες μέρες ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ βάλλει κατά του Οργανισμού με λάσπη και αστήριχτα ψέματα, προσπαθώντας να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση που πυροδότησε το προσχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ. Ολα αυτά απέναντι σε έναν οργανισμό που πρόσφερε υπηρεσίες σε 16.245 άτομα το 2019, ενώ διαθέτει:

  • Οργανόγραμμα με περιγραφές θέσεων εργασίας
  • Κανονισμό εργασίας που είναι προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Αποφάσεις και εγκυκλίους των οριζόμενων από τον νόμο θεσμικών του οργάνων που ρυθμίζουν συστηματικά διάφορα ζητήματα λειτουργίας
  • Ετήσιες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών
  • Δημοσιοποιημένους ετήσιους απολογισμούς έργου
  • Κώδικα δεοντολογίας και εκλεγμένη επιτροπή δεοντολογίας (παροπλισμένη επί της νέας διοίκησης)
  • Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κλινικών Διοικητικών και Οικονομικών Στοιχείων (CMIS)
  • Ετήσια σχέδια δράσης που υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας για έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό, βασισμένα στη σύνθεση των σχεδίων δράσης και της στοχοθεσίας των επιμέρους μονάδων και προγραμμάτων

Τα περισσότερα από τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά και από την ίδια την ιστοσελίδα του Οργανισμού. Ωστόσο, η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ επέλεξε να τα αγνοήσει κατά την κατάρτιση του σχεδίου της, αρκούμενη στο να καλέσει τους εργαζόμενους σε προσχηματικό, εκ των υστέρων διάλογο.

Οι αιτιάσεις περί πολιτικής υποκίνησης και ιδιοτέλειας των εργαζομένων ακούγονται κακόηχα, εκπορευόμενες από ένα διορισμένο με κομματικά κριτήρια ΔΣ (...) Γονείς, απόφοιτοι, μέλη, εργαζόμενοι και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ είναι όλοι απέναντι στο σχέδιο και το ΔΣ. Οι ψευδείς και απαξιωτικές για το ΚΕΘΕΑ και τους εργαζόμενους δηλώσεις και αναρτήσεις μελών της διοίκησης υπογραμμίζουν απλώς το τεράστιο χάσμα που τους χωρίζει από τον ίδιο τον Οργανισμό που καλούνται να διοικήσουν και την αδιαφορία τους για τους κλυδωνισμούς που προκαλούν με τους σχεδιασμούς τους στα θεραπευτικά προγράμματα, στα μέλη και τις οικογένειές τους», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Και καταλήγει απαιτώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου, «η συζήτηση να αρχίσει από μηδενική βάση μέσα από τα θεσμικά όργανα και να ολοκληρωθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, που είναι και η μόνη αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο για την επικύρωσή τους».

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας «προκειμένου να διασφαλιστούν το έργο και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει».

  • Την αγωνία του «για οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί την απρόσκοπτη λειτουργία των φορέων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα στις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και σχετίζονται με την αύξηση της χρήσης» εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι χώροι του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους να γίνουν πράσινο για το λαό

Ερώτηση στη Βουλή

Την απόδοση των χώρων του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους για τις ανάγκες του λαού της περιοχής και τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών οι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην Ερώτηση: «Ο δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού είναι μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνουν οι υπηρεσίες του δήμου, μόλις το 3,7% της έκτασής του είναι ελεύθεροι χώροι και ανά κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2,47 τ.μ. πρασίνου. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη ανάγκη από ανάσες πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Επιπλέον, ο δήμος έχει τις προηγούμενες δεκαετίες υποβαθμιστεί από την τριχοτόμηση της περιοχής εξαιτίας της λειτουργίας των γραμμών του ΟΣΕ. Διαχρονικό αίτημα του λαού της περιοχής είναι να παραχωρηθούν οι χώροι του ΟΣΕ, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του και έχουν εγκαταλειφθεί, με σκοπό να διαμορφωθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής χωρίς κανένα τίμημα.

Αντί να συμβεί αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής είδαν να υπογράφεται στις 27/2/2021 συμφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της ΓΑΙΟΣΕ για να δημιουργηθεί στους χώρους αυτούς "τεχνολογικό πάρκο" ή "εμπορικό πάρκο", όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μίσθωση.

Στις δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι τέτοια "χρηματοδοτικά εργαλεία" δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού της πόλης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, ο δήμος θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα 162.000 ευρώ για τη δήθεν "παραχώρηση" και για κάθε παρέμβαση στο χώρο θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΟΣΕ. Επιπλέον, στη σύμβαση αναφέρεται: "Ο μισθωτής δήμος δηλώνει ανεπιφύλακτα και παραιτείται από κάθε δικαίωμα ή αξίωση να χαρακτηριστούν ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι ιδιοκτησίας του δήμου δυνάμει του άρ. 28 του ν. 1337/1983 και ότι οι τυχόν διαμορφωθέντες χώροι αυτοί σκοπούν και απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από την παρούσα μίσθωση και τη μισθωτική χρήση που συμφωνείται και για όσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η μισθωτική χρήση".

Την ίδια στιγμή που η ΓΑΙΟΣΕ δεν δεσμεύεται ούτε για την έκδοση βεβαίωσης στατικής επάρκειας των κτιρίων που υπάρχουν στο χώρο, στη σύμβαση αναγνωρίζονται μόνο δεσμεύσεις για το δήμο, που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, πέρα από τις κατασκευές. Ακόμα, εξαιρείται από τη μίσθωση μη προσδιορισμένη έκταση, για την οποία προβλέπεται ειδική συμφωνία με τον ΟΣΕ.

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι υλοποιούνται τα επενδυτικά σχέδια που αποτυπώνονταν στη "Μελέτη βιωσιμότητας του ΣΣ Αγίων Αναργύρων" της ΓΑΙΟΣΕ για τους προαναφερόμενους χώρους, μελέτη που είχε έρθει στη δημοσιότητα ύστερα από Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει ώστε:

Να αποδοθούν οι χώροι του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Να διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. Να αποδοθεί χωρίς χρονικό περιορισμό η έκταση που έχει παραχωρηθεί στο δήμο από τη ΓΑΙΟΣΕ με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 5/3/2014».

Βρέφος εγκαταλειμμένο σε οικόπεδο στον Ασπρόπυργο

Τυλιγμένο σε μια πετσέτα και με τον ομφάλιο λώρο εντοπίστηκε χτες νεογέννητο κοριτσάκι σε οικόπεδο στην περιοχή του Ασπροπύργου και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων. Το βρέφος, που ήταν εγκαταλειμμένο, αντιλήφθηκε από τα κλάματά του μια γυναίκα, η οποία ενημέρωσε την αστυνομία.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Καταγγέλλει τον μη έγκαιρο εμβολιασμό των δικαστικών

H Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προχώρησε χτες σε στάση εργασίας μίας ώρας (9 π.μ. έως 10 π.μ.) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μη έγκαιρο εμβολιασμό δικαστικών και εισαγγελέων κατά της πανδημίας, ενώ παράλληλα ζητά να δοθεί εξήγηση για την αιτία που εξαιρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι από τον εμβολιασμό.

Η Ενωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Τα Δικαστήρια είναι χώροι μαζικής συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών καθημερινά. Επιθυμούμε να μας δοθεί μια λογική εξήγηση για την αιτία που εξαιρούνται τόσο προκλητικά οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι από τον εμβολιασμό τη στιγμή που επιτελούν το καθήκον τους στις δυσμενέστερες συνθήκες από την άποψη του κοινωνικού συγχρωτισμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να γνωστοποιήσει τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης με την οποία, ενώ δέχεται το αίτημα εμβολιασμού ενός μικρού αριθμού Εισαγγελέων, εντελώς αυθαίρετα εξαιρεί τη μεγάλη πλειοψηφία Δικαστών και Εισαγγελέων που εργάζονται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Τα αρμόδια όργανα έχουν χρέος να επανεξετάσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε η Δικαιοσύνη να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας χωρίς κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών, ένα ζήτημα για το οποίο ενημερώσαμε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Κινδύνευσε η ζωή ποδοσφαιριστή που του γύρισε η γλώσσα

Σε κίνδυνο βρέθηκε η ζωή ποδοσφαιριστή του ΑΟ Σελλάνων, όταν κατά τη διάρκεια αγώνα στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής, μετά από ένα δυνατό μαρκάρισμα, τραυματίστηκε σοβαρά και γύρισε η γλώσσα του. Σαράντα λεπτά χρειάστηκε να περάσουν για να φθάσει το ασθενοφόρο στο γήπεδο με τον ποδοσφαιριστή ξαπλωμένο στο χορτάρι. Το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας «έτρεχε» σε άλλο περιστατικό και αναγκαστικά ήλθε άλλο από τη Λάρισα! Σε χρόνο που θα μπορούσε ν' αποβεί μοιραίος για τη ζωή του 19χρονου! Πάλι καλά που ήταν εκεί οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας τονίζοντας: «Οι μεγάλες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού αφήνουν απροστάτευτη την υγεία του λαού και των παιδιών του. Απαιτεί να επανδρωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας με ασθενοφόρα και προσωπικό. Να υπάρχει ασθενοφόρο έξω από τα γήπεδα όταν διεξάγεται ένας αγώνας. Να υπάρξει μέριμνα από την ΕΠΟ για την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών. Οι ποδοσφαιριστές της Γ΄ Εθνικής είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και οι πιο πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μπορεί τέτοιες τραγικές καθυστερήσεις να τους στοιχίσουν πέρα από το μεροκάματο και την ίδια τους τη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ