Στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Απρίλη και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας
«Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν θα το επιτρέψουμε!», λένε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο τον κίνδυνο της πανδημίας όσο και την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης στα δικαιώματά τους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έχουν προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) για τη συγκεκριμένη μέρα. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» και στην επιχείρηση «Lidl».
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται την Πέμπτη 22 Απρίλη και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα της πόλης. Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΣΕΙΥΠ) προχωρά σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Πάτρα (Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος).
Την ίδια στιγμή που τα σωματεία σημαίνουν συναγερμό για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, μια ακόμα εργαζόμενη προστέθηκε την περασμένη βδομάδα στη λίστα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.
Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, η εργαζόμενη που άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Πέμπτη, δούλευε σε κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στον Πειραιά, είχε νοσήσει από Covid-19 και βρισκόταν σε καραντίνα. Το σωματείο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της και απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο πραγματοποίησε παρέμβαση στο κατάστημα, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις «η εργοδοσία ήταν άφαντη».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης είναι η απόλυση επικουρικής γαστρεντερολόγου στο ΓΝ «Χατζηκώστα» επειδή διεκδίκησε άδεια ειδικού σκοπού, μέτρα προστασίας στην κλινική κ.ά. Την ίδια ώρα «η εργοδοσία της ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ προσβάλλει με ασφαλιστικά μέτρα την απόφαση επαναπρόσληψης του συναδέλφου που απέλυσε γιατί απέργησε διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας του και των συναδέλφων του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο. Οι απολυμένοι παρευρέθηκαν στο ανοιχτό ΔΣ και παίρνοντας τον λόγο κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας των εργατών για δουλειά με δικαιώματα.
Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Εξαρχος τόνισε ότι αποτελούν αιτία πολέμου για την εργατική τάξη το σχέδιο της κυβέρνησης για 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις, η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία, με το ταυτόχρονο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης με στόχο την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τους εμβολιασμούς εκτός λίστας για τους οποίους διενεργείται προκαταρκτική έρευνα και στους οποίους φέρεται να εμπλέκεται η ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, δήλωσε: «Δεν έχουν τσίπα. Την ώρα που οι εμβολιασμοί γίνονται με το σταγονόμετρο. Την ώρα που θυσιάζονται ζωές στους ανταγωνισμούς των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, η ΠΙΝΔΟΣ προσπάθησε να επιβάλει από το παράθυρο τον εμβολιασμό των εργατών της. Θέλει άλογα κούρσας τους εργάτες, για να είναι ένα βήμα μπροστά στον ανταγωνισμό της με τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας να παίζει με τις ζωές και την υγεία των εργατών.
Την καταβολή του Δώρου Πάσχα και άλλες ζωτικές διεκδικήσεις προβάλλουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις
Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 π.μ. διοργανώνουν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διεκδικώντας την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Είμαστε στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι με τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ζωής πληρώσαμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Εσείς μας χρωστάτε», σημειώνουν στο κάλεσμά τους και υπογραμμίζουν:
«Ολες οι κυβερνήσεις μάς τσάκισαν, μας έχουν αφαιρέσει τα πάντα σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, Υγεία, κούρεψαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, οι συντάξεις μας έγιναν προνοιακά βοηθήματα και εκδίδονται ακόμη και σε πέντε χρόνια. Τώρα προσπαθούν να μας αντιπαραθέσουν, κατά την προσφιλή τους τακτική του "κοινωνικού αυτοματισμού", με τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τη νέα γενιά».
Καλώντας τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην παναττική συγκέντρωση με όλα τα μέτρα και τις κατάλληλες αποστάσεις που θα έχουν προκαθοριστεί, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διεκδικούν: Καταβολή του Δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του προϋπολογισμού. 13η - 14η σύνταξη. Κατώτατη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 που είναι σήμερα, και άμεση καταβολή των συντάξεων. Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη 13 - 14η σύνταξη και όλα τα αιτήματα που αναλυτικά έχουν επιδώσει με τα υπομνήματά τους στην κυβέρνηση.
«Στις 6 Μάη απεργούμε!», τονίζει η ΚΝΕ στο βίντεο με το οποίο καλεί στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς και προσθέτει: «Συμμετέχουμε στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με τα σωματεία μας! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Εμπρός για τα "Σικάγο" της γενιάς μας!».
Με νέες κινητοποιήσεις συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Επισιτισμό και τα σωματεία τους τον αγώνα για να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Με τις σημερινές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις τα σωματεία προετοιμάζουν παράλληλα τη συμμετοχή τους στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.
«Για εμάς ένα είναι το πρωτόκολλο: Ολοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και καλεί σε κινητοποίηση σήμερα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Συνδικάτο έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.).
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση - σύσκεψη της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου με τη συμμετοχή των παραρτημάτων του και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, με θέμα την προετοιμασία της σημερινής κινητοποίησης αλλά και την ανάγκη για οργάνωση του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς με απεργία στις 6 Μάη. Μέχρι στιγμής απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχουν πάρει, εκτός από το κλαδικό Συνδικάτο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriott», «Grand Resort Lagonisi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Novotel», το Σωματείο Εργαζομένων στη «Select Service Partner (SSP)» στο Αεροδρόμιο και το Σωματείο Εργαζομένων στο catering «Newrest».
Στην ίδια κατεύθυνση, κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα σε μια σειρά περιοχές της χώρας:
Στη Θεσσαλονίκη, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα, έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6/5.
Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και τα επιχειρησιακά σωματεία καλούν σε προσυγκεντρώσεις στις 10 π.μ. σε Βίλα Ρόσα, λιμάνι και δημαρχείο, που θα καταλήξουν στις 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Μαζί με άλλα σωματεία του νησιού, σχεδιάζουν εκδηλώσεις το Σάββατο 1η Μάη και προχωρούν σε απεργία την Πέμπτη 6 Μάη.
Στη Ρόδο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Mira Mare», «Amilia Mare» και «Sheraton» καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Με κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι «τα ραβασάκια των απολύσεων φτάνουν σε πολλά σπίτια συναδέλφων μας που είχαν την προσδοκία να πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα», καθώς και ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι «ξεκαθαρίζουν στους εργαζόμενους πως θα δουλέψουν με μειωμένους μισθούς».
Το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας οργανώνει στις 11 π.μ. παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Στη Ζάκυνθο, κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στην παλιά νομαρχία οργανώνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τη στήριξή του στην κινητοποίηση έχει εκφράσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.
Κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης σε Χανιά (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Σάμο (11 π.μ., πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ), Ρέθυμνο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κω (6.30 μ.μ., λεωφόρος Φοινίκων), Κεφαλονιά (10 π.μ., Περιφέρεια), Καλαμάτα (11 π.μ., απέναντι από το Εργατικό Κέντρο).