ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσιάζει ως «κανονικότητα» την τραγωδία που ζει ο λαός

Εικόνα «κανονικότητας» προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που νεκροί και διασωληνωμένοι αγγίζουν νέα θλιβερά ρεκόρ μέρα με τη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επανέλαβε το αφήγημα της «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, να ισχυρίζεται προκλητικά ότι οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ «έχουν φτάσει σ' ένα μέγιστο βαθμό».

Οταν καθημερινά υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όταν νοσοκομεία, όπως της Λέρου, δεν διαθέτουν ούτε καν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή στη Ρόδο ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι η καταγγελία που έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα στον «Ριζοσπάστη» για 49χρονη με Covid-19 που διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου και βρίσκεται για 4η μέρα εκτός ΜΕΘ, επειδή και «τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν φρακάρει»... Παρ' όλα αυτά ακόμη και τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά προβάλλει ως «συνέργεια, ενίσχυση και συλλειτουργία» τις διπλάσιες αποζημιώσεις, τη διαλογή ασθενών, τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων και το πέταγμα ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αν νοσήσουν με Covid, με άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με καρδιοχειρουργημένο ασθενή και ασθενή με αλλεργικό σοκ, που διακομίστηκαν άρον άρον από επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας στο «Γεννηματάς» όταν νόσησαν με κορονοϊό.

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται αποκλειστικά σε Covid, χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι αποκλεισμένοι για δεύτερο έτος από τα δημόσια νοσοκομεία, οι διαγνωστικές εξετάσεις μόνο για τον καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 40%, θεραπείες έχουν μείνει στη μέση ή δεν ξεκίνησαν καν, ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν έχουμε σταματήσει να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες (...) Υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τον ιδιωτικό τομέα», εννοώντας την εξολοκλήρου παράδοση της ΠΦΥ στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα με το αζημίωτο.

Στο μεταξύ, στην ενημέρωση της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως από τη Δευτέρα 19 Απρίλη ανοίγει το λιανεμπόριο και στην Κοζάνη μόνο με click away, ενώ ανοίγουν και οι σχολές οδηγών, με την επαναλειτουργία των θεωρητικών μαθημάτων να γίνεται διαδικτυακά, και τα υπόλοιπα με self test για εξεταζόμενους, εκπαιδευτές και εξεταστές.

Θλιβερά ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νεκρούς

Ολα αυτά κι ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και συνολικά από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824. Τα νέα κρούσματα ήταν 3.067, εκ των οποίων 15 εισαγόμενα, 1.398 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κέντρο 379, Νότιος Τομέας 201, Δυτική Αθήνα 195, Πειραιάς 192, Βόρειος Τομέας 165, Ανατολική Αττική 146, Νήσοι 12), 425 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε 34 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, όπως: 99 στη Λάρισα, 81 στην Αχαΐα, 61 στην Κοζάνη. 83 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Μόνο την Παρασκευή έγιναν 547 νέες εισαγωγές Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 514 ασθενείς. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων που πλέον φτάνουν τις 5.500 στην επικράτεια.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια και στο 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ το ποσοστό «επιβάρυνσης» των ΜΕΘ είναι στο 6%. Και την επόμενη βδομάδα αναμένεται ο ίδιος υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων καθημερινά.

  • Σύμφωνα με τη 45η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 8 - 14 Απρίλη) ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 75,4 (από 73,4 στην προηγούμενη έκθεση).
Πατριδογνωμόνιο
Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Οταν το 1979 βρέθηκα περιπετειωδώς στο Ιράν και ξεροστάλιαζα στην Τεχεράνη επί κρίσης των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία (χαμένη στην ουρά του πολέμου και με τη μάνα μου να με κλαίει ως αγνοούμενη δέκα μέρες), έμαθα, έγραψα, είπα σε επίσημες και ανεπίσημες πόρτες αφού γύρισα (έχοντας διασχίσει την πραξικοπηματική Τουρκία από την Αγκυρα ως το Ντοκουπεγιαζίτ στα σύνορα οδικώς) πως στο ενεργειακό παιχνίδι η Τουρκία θα διαδεχθεί το Ιράν σε ρόλο κλειδί. Εκεί πρωτάκουσα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Μπελουχιστάν. Οι Σοβιετικοί είχαν αρχίσει να πατάνε πόδι στο Αφγανιστάν και στην Ελλάδα έβγαινε απ' τα σπάργανα η ...αλλαγή.

Σε όλο σχεδόν το φάσμα του Τύπου και της πρωτόλειας επαφής με την επιρροή της τηλεόρασης, συνομιλητή δεν έβρισκα για μια ανάλυση επί των διεργασιών, που σήμερα έχουν φέρει από τον Κόλπο και την Κασπία μέχρι τον Καύκασο, και από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Καλίνιγκραντ και τη Βαλτική, στα πρόθυρα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, που κατ' ευφημισμόν στην τωρινή του αρχή αποκαλείται στυγνά και παρελκυστικά Νέος Ψυχρός...

Η μακρά εμπειρία και συνάμα συντομογραφική εμπειρική εισαγωγή, μου είναι απαραίτητη για να εξηγήσω πώς 42 χρόνια μετά, όλοι οι λαοί και ο δικός μας παραμένουν, σκόπιμα και έντεχνα ή ακόμα και από αδυναμία και έλλειψη κόπου και γνώσεων, κρατημένοι μακριά από κάθε βαθύτερη γνώση και ανάλυση από τις εξελίξεις. Αυτές που επιδερμικά μοιάζουν να μην τους αφορούν άμεσα, αλλά τελικά θα παίξουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα κυριολεκτικά. Κάπως έτσι, το λεγόμενο ουκρανικό ζήτημα, ή το επίτηδες ασαφές Ανατολική Μεσόγειος, έρχονται και συζητιούνται, ίσα βάρκα - ίσα γυαλό, με τη μανούλα στον Εύοσμο που δεν θέλει να της βάλουνε μπατονέτα στη μύτη του κανακάρη, το βρισίδι του Τσιτσιπά στον διαιτητή, και τα μπινελίκια στο διαδίκτυο επί προσωπικού εναντίον νεκρών και ζωντανών, κάθε πικραμένου που θεωρεί κατόρθωμα να αποκτήσει το προσωπικό του αφεντικό, υπογράφοντας αυτοκτονική ατομική σύμβαση εργασίας.

Θεωρώ, έστω υποκειμενικά, ότι υπάρχει δυσθεόρατο έλλειμμα κοινωνικής και πολιτικής πληροφοριακής διαλεκτικής. Λες και γυρνάμε σε εποχή πρωτο-γουτεμβέργια, οπότε η γνώση περικλείεται πίσω από τοίχους, τότε των μοναστηριών, τώρα κομματικών και μη κονκλαβίων. Κλειστοί κύκλοι δεξαμενών σκέψης και παραγωγής πολιτικής, συμμορίες συμφερόντων, βαστάνε τη γνώση για τη γη, τον αέρα, τα νερά, το υπέδαφος και κυρίως τις κοινωνικές ανακατατάξεις, στροφές και διαστροφές, μακριά από το λαό, και σε καθημερινό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σαν να πρόκειται για τον θρίαμβο, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, του «δος ημίν σήμερον», που έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει τη βαθιά εκπαιδευτική και πολιτικά πυροδοτική συλλογικής δράσης περίφημη ερώτηση «και τώρα τι κάνουμε». Ο κίνδυνος είναι να μην πάρει κανείς πρέφα, θεωρώντας μάλιστα ότι και ακούει την κοινωνία και μιλάει μαζί της, ότι η ζήτηση για βαθύτερη γνώση έχει εκλείψει υπό το βάρος των καθημερινών αναγκών. Κι έτσι όταν έρθει η ώρα που η ανάγκη, η πραγματική, κινεί την Ιστορία, έχουν χαθεί τεράστιες μάζες που αναλώθηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των εντός των τειχών.

Ξέρω ότι ο συλλογισμός μοιάζει περίπλοκος, αλλά δεν είναι. Η δίψα για κατανόηση των κινδύνων είναι μεγαλύτερη απ' όσο φαίνεται. Συχνά όμως χάνεται πίσω από ατέρμονες αναλύσεις ή και ψευδοαναλύσεις, που όμως δεν προχωρούν μήτε σε σύνθεση των πραγματικών αντιφάσεων, μήτε κυρίως στην εκλαΐκευση της διαφοράς ανάμεσα στο «γνωρίζω» και στο «καταλαβαίνω». Στον 21ο αιώνα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος μπορεί να διαχειριστεί τουιτεράδικα πυροτεχνήματα, κακέκτυπα του Χότζα, του Αισώπου, επικαιροποιώντας τάχα μου τους μύθους, για να χωνευτεί η αχώνευτη πραγματικότητα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Πιλοτικό άνοιγμα» με... πλοηγό το κεφάλαιο

Αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καραντίνας στη χώρα από την επόμενη βδομάδα για επισκέπτες από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ και επιπλέον από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού με κριτήριο τα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων μπαίνει σε εφαρμογή το «δοκιμαστικό» άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση, πριν από τη γενική άρση περιορισμών εισόδου στις 14 Μάη, όπως έχει ανακοινώσει επίσημα το υπουργείο Τουρισμού. Ετσι, κι ενώ η πανδημία στη χώρα είναι στο «κόκκινο» με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ένα χρόνο μετά το αντίστοιχο περσινό άνοιγμα του Τουρισμού που έφερε τα γνωστά αποτελέσματα της υπερδιάδοσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες εφόσον έχουν εμβολιαστεί, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολιασμένοι δεν διασπείρουν τον ιό, ή αν έχουν κάνει PCR test. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η λειτουργία 9 αεροδρομίων και συγκεκριμένα σε Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο. Κι αν τώρα, στη «δοκιμαστική φάση», επιλέγεται ένα τέτοιο άνοιγμα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη για το άνοιγμα δίχως όρους που, όπως φαίνεται, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.

Μόνη απάντηση που δίνουν κυβέρνηση και ΕΕ ως «μέτρο προστασίας» είναι η έκδοση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού», που συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα, με το οποίο θα επιτρέπονται ταξίδια εντός της ΕΕ και το οποίο θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει από τη νόσο ή έχει αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Μια διαδικασία που επιχειρεί να διαιωνίσει την ανυπαρξία ουσιαστικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ώστε να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, στις Μεταφορές κ.λπ. Η επικινδυνότητα του εργαλείου αυτού, που θεσμοθετείται σε επίπεδο ΕΕ, επιβεβαιώνεται άλλωστε από το γεγονός ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει το γεγονός πως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Χώρια από τα παραπάνω, με το πιστοποιητικό προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός ψηφιακού φακελώματος, με τη μαζική συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, εργοδότες και ομίλους, παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επείγει να παρθούν μέτρα για να σωθούν ζωές

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σημειώνει:

«Αν η κυβέρνηση έχει φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίζει ως "κανονικότητα" τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά, για τον λαό αποτελεί επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μοναδικό μέτρο την αυτοδιάγνωση, αλλά με θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας παντού και μαζικούς εμβολιασμούς με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ