ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Γολγοθάς» για υγειονομικούς και ασθενείς η μετατροπή τους σε μιας νόσου

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ασκληπιείο
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ασκληπιείο
Για πολλοστή βδομάδα δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς - χτες το μεσημέρι ήταν 88 - μένουν εκτός ΜΕΘ, συμπληρώνοντας ακόμα και 3 βδομάδες αναμένοντας στην ντροπιαστική λίστα αναμονής. Μόνο χτες έγιναν 526 νέες εισαγωγές περιστατικών Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στην Αττική, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι διάσπαρτοι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία που παραμένουν φρακαρισμένα.

Στα Νοσοκομεία Νίκαιας και «Ευαγγελισμός» τα κρεβάτια έχουν μονίμως πληρότητα που φτάνει στο 100%, το ίδιο και ο «Ερυθρός Σταυρός» και το Σισμανόγλειο.

Τις συνέπειες της νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, που επιβεβαιώθηκαν με το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου διασωληνωμένος ασθενής σε κοινό θάλαμο πέθανε μετά από απενεργοποίηση του αναπνευστήρα, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ. «Είναι σαφέστατο πως το τραγικό συμβάν (πιθανή εγκληματική ενέργεια) θα είχε αποφευχθεί αν ο ασθενής νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και όχι σε κοινό θάλαμο. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα οτιδήποτε άλλο έχει ειπωθεί σε ΜΜΕ για το τραγικό συμβάν από ανθρώπους που δεν ήταν καν παρόντες ή και που δεν έχουν καν σχέση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου αλλά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες», σχολιάζει η ΕΙΝΑΠ.

Ενώ με άλλη της ανακοίνωση απαιτεί την άμεση επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την πρόσληψη προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες. Σημειώνει την ανάγκη για άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που δεν είναι ΜΕΘ (Καρδιοχειρουργικές Ανανήψεις, Μονάδες Εμφραγμάτων, χειρουργικές αίθουσες κ.λπ.)». Επισημαίνει ότι «οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους. Οι γιατροί διασωληνώνουν τους ασθενείς όταν χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια χωρίς επιλογή. Αμέσως μετά τη διασωλήνωση καταχωρούν on line προς τους αρμοδίους αίτημα για διακομιδή του ασθενούς σε ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα των αρμοδίων και όχι των γιατρών».

Εκλεισε η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο των νότιων προαστίων

Στο Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, «μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15.00 και εφημερεύει κάθε 4η μέρα. Ετσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Και σημειώνει:

Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μέσο όρο 81 ασθενείς. Το 2019 έγιναν 2.180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία, το 2020 έγιναν 1.750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία. «Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτή η αθλιότητα σε βάρος των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Αττικής. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία, αφού δεν περισσεύει σεβασμός από τους κυβερνώντες για την ενημέρωση των υγειονομικών του Ασκληπιείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Από τη μεριά της, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει την ανήξερη για το «μέτρο ενίσχυσης» και παράλληλα «μας ζητάει να κάνουμε υπομονή και να το (...) δοκιμάσουμε, ενώ προσπαθεί να μας πείσει με αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου "επιβαρύνεται σημαντικά το Ασκληπιείο λόγω της μετατροπής του «Θριασίου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία Covid, δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό, οπότε το κλείσαμε"»...

«Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων ("Θριάσιο", "Ερυθρός", Σισμανόγλειο, Τζάνειο, "Σωτηρία"), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα Λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες,η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού».

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ανοιγοκλείσιμο «100 και πλέον κλινών Covid χωρίς καμία ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ανοιγοκλείνετε τη Ρευματολογική κλινική, μειώσατε τα τακτικά χειρουργεία. Και τώρα, επιχειρείτε άλλο ένα χτύπημα στο αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της ζωής», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και απαιτούν την άμεση άρση της απόφασης για το κλείσιμο της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας.

Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Αττικής, σε σωματεία εργαζομένων, σε συλλόγους και φορείς για συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει για την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 7 μ.μ., έξω από την πύλη του Ασκληπιείου. Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση ανακοινώθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Σωματείου, που έγινε έξω από το νοσοκομείο, επειδή ο διοικητής δεν επέτρεψε την είσοδο δημοσιογράφων στο αμφιθέατρο για λόγους ...ασφαλείας, αν και είχαν παρθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Κλίνες ΜΕΘ αραχνιάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού στη Στερεά Ελλάδα

Την ώρα που οι υγειονομικοί εδώ και ένα χρόνο φωνάζουν «δώστε μας όπλα» και που δεκάδες ασθενείς περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά δεν προχωρά ούτε στην αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις αραχνιάζει στις αποθήκες δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Στερεά Ελλάδα. Σε μια Περιφέρεια με 550.000 περίπου πληθυσμό λειτουργούν μόλις 24 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες ασθενών με Covid-19 στα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας και άλλες 8 στη Λαμία για τις υπόλοιπες παθήσεις, αν και υπάρχουν οι δυνατότητες για τη λειτουργία ακόμη περισσότερων. Αρκεί βέβαια να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών σε ειδικότητες που μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Στο Νοσοκομείο Λαμίας υπάρχει εξοπλισμός για ανάπτυξη τουλάχιστον 7 κλινών ΜΕΘ ή και ακόμη περισσότερων, αν λάβει κανείς υπόψη τα όσα δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την παράδοση εξοπλισμού γι' αυτές από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» στις αρχές Φλεβάρη. Ο υπουργός έλεγε τότε ότι «το επόμενο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η στελέχωση του νοσοκομείου και των κλινών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Ανακοίνωσε ότι «δρομολογείται η προκήρυξη» 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού και 33 θέσεων επικουρικού παραϊατρικού, όμως, σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, οι 7 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν ανενεργές. Την ίδια στιγμή, προς ...διερεύνηση παραμένει από πού προκύπτει ο αριθμός των 28 διαμορφωμένων κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λαμίας, που είχε αναφέρει τότε ο υπουργός, όταν οι κλίνες ΜΕΘ Covid ανέρχονται στις 12 και στις 8 για τα υπόλοιπα περιστατικά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές: Μήπως υπάρχει εξοπλισμός για 8 ακόμη και δεν λειτουργούν επειδή δεν υπάρχει προσωπικό;

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Θήβας υπάρχει εξοπλισμός για 4 κλίνες ΜΕΘ και 4 ακόμη ΜΑΦ που επίσης δεν λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης γιατρών. Αντίστοιχα και στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς υπάρχει εξοπλισμός για ανάπτυξη 3 κλινών ΜΑΦ, αλλά δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας υπάρχει χώρος που προοριζόταν για ανάπτυξη κλινών μεταχειρουργικής ΜΕΘ, που όμως ουδέποτε εξοπλίστηκε, ενώ ορισμένα όργανα που υπήρχαν, όπως μόνιτορ, διατέθηκαν για άλλες ανάγκες.

Στην εικόνα αυτή αξίζει κανείς να προσθέσει τα Νοσοκομεία Αμφισσας και Καρπενησίου, όπου από δωρεές ιδιωτών - καθώς η κυβέρνηση δεν διέθεσε ούτε τις λίγες χιλιάδες ευρώ που κοστίζουν - εξοπλίστηκαν με συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (High Flow Oxygen), όμως ελάχιστα αξιοποιήθηκαν, εξαιτίας επίσης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Η αξιοποίηση των παραπάνω υποδομών και εξοπλισμού θα μπορούσε να συνεισφέρει μεγάλες υπηρεσίες, να σώσει ζωές, ακόμη και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής, αλλά και νοσοκομείων στη Θεσσαλία και το Ρίο, όπου διακομίζονται ασθενείς με κορονοϊό από τη Στερεά Ελλάδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Πάνω από 100 οι νεκροί χτες, 819 οι διασωληνωμένοι

3.833 νέα κρούσματα και 104 θάνατοι καταγράφηκαν χτες, εκτοξεύοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων στα 9.239. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σκαρφάλωσε στους 819. Από τα 3.833 νέα κρούσματα, 1.861 ανιχνεύθηκαν στην Αττική, 521 στη Θεσσαλονίκη, 127 στη Λάρισα, 83 στην Αχαΐα, 80 στο Κιλκίς, 73 στις Σέρρες και 85 είναι υπό διερεύνηση. Επίσης, από 3/2 μέχρι 3/4 βρέθηκαν 957 στελέχη μεταλλάξεων και άλλα 140 στελέχη υπό διερεύνηση. Στα 7.954 συνολικά δείγματα, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η Β117 με ποσοστό 62,3%, η B11318 με ποσοστό 3,9% και η B1351 με ποσοστό 0,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ