ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Καθημερινή κινητικότητα και αντιπαραθέσεις γύρω από την Ταϊβάν

Τις στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες αυτήν την περίοδο πυκνώνει γύρω από την Ταϊβάν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το Πεκίνο, ενώ ταυτόχρονα η Ταϊπέι ενισχύει σταθερά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σε μία ακόμα επιβεβαίωση της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Σε ανακοίνωσή του για τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, το Γραφείο Ταϊβανέζικων Υποθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «η διοργάνωση των τρεχουσών ασκήσεων μάχης που οργανώνει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν αποτελούν αναγκαία ενέργεια για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στα Στενά και για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας μας». Εκπρόσωπος του Γραφείου έκανε λόγο για «απάντηση στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων και στις προκλήσεις από δυνάμεις που θέλουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», καταλήγοντας: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις και τα γυμνάσια σηματοδοτούν ότι δεν είναι απλά λέξεις η αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τη συμπαιγνία ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Στο μεταξύ, χτες έφτασαν στην Ταϊπέι ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Ντοντ και οι δύο διατελέσαντες αναπληρωτές ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπους, Τζ. Στάινμπεργκ και Ρ. Αρμιταζ, τους οποίους υποδέχτηκε ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου. Αμερικανικά ΜΜΕ, μάλιστα, επικαλούμενα ανακοίνωση του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, μετέδιδαν ότι σήμερα πρόκειται να συναντήσουν και την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Βεν. Η δε εκπρόσωπος του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, Τζοάν Ου, καλωσόρισε την επίσκεψη ως ένδειξη «της σταθερής στήριξης και φιλίας των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα εκδόθηκαν οι «νέες κατευθύνσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν, «διευκολύνοντας» και αναβαθμίζοντας τις επαφές αξιωματούχων τους.

Αύριο η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο αναμένεται στις ΗΠΑ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο, στο πλαίσιο της κοινής ανησυχίας που διατυπώνουν για τις «επιθετικές ενέργειες της Κίνας», της ανησυχίας τους στην πραγματικότητα για τη μεγάλη ισχυροποίηση της Κίνας στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, ούτε ότι τα πρώτα ταξίδια των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν γίνει σε Τόκιο και Σεούλ.

Η Ουάσιγκτον ιεραρχεί σημαντικά την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεών της με την Ιαπωνία, αλλά και και την ομαλότητα στις σχέσεις του Τόκιο με τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, δεδομένης και της πολύπλευρης προσπάθειας της Κίνας να δομήσει δικές της συνεργασίες με διάφορα ανταλλάγματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια του Πεκίνου να αξιοποιήσει τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για ρίψη εκατομμυρίων τόνου μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα (βλέπε σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα). Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, με κινεζικά ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι η ιαπωνική απόφαση «δείχνει πως η αποκαλούμενη "έννομη διεθνής τάξη πραγμάτων" που επικαλούνται οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ψέμα, που εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα αλλά αγνοεί τις ανησυχίες άλλων κρατών, ακόμα και συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα».

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία σε χαλυβουργείο της «ArcelorMittal»

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο
Επ' αόριστον απεργία από χτες στο χαλυβουργείο της «ArcelorMittal» στο Ταράντο προκήρυξε η ιταλική Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), καταγγέλλοντας την έλλειψη συντήρησης που καθιστά επικίνδυνες τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, τις συνεχείς καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών των συμβασιούχων, το κλίμα τρομοκρατίας, αλλά και την πρόσφατη απόλυση ενός εργαζόμενου που ανέδειξε όλα τα παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους δυνάμεις που συσπειρώνονται στην USB, βρέθηκαν από χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο, ενώ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους και την εξέλιξη του αγώνα τους.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία των εργατών της «ArcelorMittal» στο Ταράντο και στη συνδικαλιστική οργάνωση USB, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Η "ArcelorMittal" προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου, αφού αυτός ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ντοκιμαντέρ που έδειχνε τις συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης από τη λειτουργία της βιομηχανίας. Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της "ArcelorMittal" και της USB για προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων. Απαιτούμε την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του Riccardo Cristello».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, δήλωσε ότι - αν και το κόμμα του (GERB) ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές - θα προτείνει άλλον για να αναλάβει επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Προκειμένου, όπως είπε, «να μη διαιρεθεί το έθνος (...) θα προτείνω άλλον πρωθυπουργό, με πολύ σαφή ευρωπαϊκό και NATOικό προσανατολισμό».

ΚΑΪΡΟ.-- Αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων ζητούν οι αιγυπτιακές αρχές από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Ever Given», του οποίου η πρόσφατη προσάραξη απέκλεισε για μια βδομάδα τη Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, η Αίγυπτος μέτρησε ημερήσιες απώλειες από 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνυπολογίζεται και το κόστος για τον απεγκλωβισμό του πλοίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αστυνομικός της πολιτείας Μέριλαντ πυροβόλησε και σκότωσε την Τρίτη ένα 16χρονο αγόρι, αφότου ο έφηβος τον σημάδεψε με ένα παιχνίδι όπλο, όπως έγινε αργότερα γνωστό, και κατόπιν τράβηξε μαχαίρι εναντίον του, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο μεταξύ, η αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 20χρονο Ντόντε Ράιτ στη Μινεσότα την Κυριακή, φέρεται να κατηγορείται για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού. Η είδηση έρχεται μετά από μέρες διαδηλώσεων στη Μινεάπολις, ενώ στην ίδια πόλη συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία, πέρυσι, του Τζορτζ Φλόιντ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σχέδιο κλοπής, από την αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, 53,2 εκατ. δολαρίων που είναι δεσμευμένα στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Τρίτη ο Χ. Ροντρίγκες, πρόεδρος της Βουλής. Εμφάνισε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, αρχιπραξικοπηματίας Χ. Γκουαϊδό, ο Λ. Λόπες και άλλοι, που εμφανίζονται ως «παράλληλη κυβέρνηση», σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός «προϋπολογισμού» αυτής της παράνομης «κυβέρνησης» από την Υπηρεσία Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (OFAC), με χρήματα που είναι περιουσία της Βενεζουέλας και έχουν δεσμευτεί παράνομα στις ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ
Με αντεγκλήσεις εξελίσσεται το σύνθετο παζάρι για το πυρηνικό πρόγραμμα

Την απόφαση του Ιράν να δώσει «πράσινο φως» για εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% και για εγκατάσταση εκατοντάδων νέων συσκευών φυγοκέντρισης σε μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Νατάνζ καταδικάζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, την ίδια ώρα που η Τεχεράνη κάνει λόγο για απάντηση στο νέο σαμποτάζ που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή από το Ισραήλ στον πυρηνικό σταθμό στη Νατάνζ.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στην JCPoA (σ.σ. στη Μεικτή Επιτροπή για τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθεί η JCPoA», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία. Πρόσθεσαν ότι «απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε» και κάλεσαν το Ιράν «να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία».

Στις ιρανικές ανακοινώσεις αντέδρασε και η Σαουδική Αραβία, της οποίας το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στις νέες διαπραγματεύσεις πρέπει «να ληφθεί υπόψη η βαθιά ανησυχία των δυνάμεων της περιφέρειας για τα βήματα με τα οποία το Ιράν κλιμακώνει την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ ζήτησε την επίτευξη συμφωνίας «με ισχυρότερες παραμέτρους για μια μεγαλύτερη διάρκεια».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε χτες ότι η απόφαση επανέναρξης εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 60% αποτελεί απάντηση «στην πυρηνική τρομοκρατία» και το «σιωνιστικό έγκλημα» του Ισραήλ, ενώ χαρακτήρισε «νόμιμες» τις επιλογές της Τεχεράνης. «Δεν μπορείτε να συνωμοτείτε εναντίον του Ιράν, να διαπράττετε εγκλήματα εναντίον του Ιράν. Για κάθε έγκλημα, θα σας κόβουμε τα χέρια (...) ώστε να κατανοείτε ότι δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε να αποκτήσουμε πυρηνική τεχνολογία», πρόσθεσε. «Θέλετε να βρεθούμε με άδεια χέρια στις διαπραγματεύσεις, όμως θα πάμε με ακόμη περισσότερα χαρτιά», κατέληξε μεταξύ άλλων.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ
Εντονες αντιδράσεις για το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενάντια στην απόφαση της Ιαπωνίας να ρίξει στη θάλασσα μολυσμένο νερό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, όπως έγινε γνωστό χτες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο με βάση το οποίο σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει τη ρίψη στη θάλασσα άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 υπέστη τεράστιες ζημιές, ανοίγοντας νέο ασκό του Αιόλου για την ασφάλεια εκατομμυρίων κατοίκων και όλου του γύρω περιβάλλοντος.

Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία που έγινε απομάκρυνε επικίνδυνες ουσίες από το νερό, όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο, που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το νερό.

Αντιδράσεις μεταξύ άλλων εκφράζονται και από ενώσεις αλιέων, που ανησυχούν για επιπτώσεις στον κλάδο τους.

Μετά τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, το νοτιοκορεατικό ΥΠΕΞ κάλεσε στη Σεούλ για διαμαρτυρία τον Ιάπωνα πρέσβη, Κ. Αϊμπόσι.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να μιλά για μέτρο «ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό», που «θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα, τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ιαπωνία ήταν ...διαφανής στην απόφασή της και φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που συνάδει με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ