ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαρακτικό του Α. Τάσσου κοσμεί το σταθμό του Μετρό στη Νίκαια

Τοποθετήθηκε στο χώρο κοινού και εισιτηρίων στον καινούριο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια το χαρακτικό «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου», γνωστό και ως «Επιτάφιος», που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος μας χαράκτης, Α. Τάσσος το 1961. Το χαρακτικό του Α. Τάσσου, του δημιουργού που με τα έργα του χάραξε τις μεγάλες στιγμές του λαού μας και έδωσε σχήμα και μορφή στους αγώνες του, θα συντροφεύει, πλέον, καθημερινά το κοινό.

Θυμίζουμε πως η τοποθέτηση του έργου στο σταθμό επιτεύχθηκε μετά από πρόταση και πίεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς την «Αττικό Μετρό», ενώ ήταν και διαχρονικά αίτημα των δημοτικών αρχών της πόλης που στήριζε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική και αγωνιστική παράδοση της Νίκαιας. Ο Α. Τάσσος σχεδίασε και χάραξε το έργο το 1961, με σκοπό να τυπώσει δέκα αντίτυπα. Τελικά τυπώθηκαν μόνο πέντε. Το πρώτο αντίτυπο, που είχε εκτεθεί και στην περίφημη έκθεσή του στον «Ζυγό» το 1964, το δώρισε στο δήμο της Νίκαιας και αργότερα το κατέστρεψε η χούντα. Το 1977 ο χαράκτης το ανατύπωσε και το δώρισε ξανά στο δήμο Νίκαιας, στην επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με χειρόγραφη αφιέρωση. Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο έργο για το δήμο Νικαίας, και μάλιστα το τύπωσε δύο φορές, αποδεικνύει την επιθυμία του να τιμήσει με ένα από τα σημαντικότερα έργα του την Ιστορία και τη σημασία του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Ο «Επιτάφιος» ανήκει στα έργα της πιο ώριμης περιόδου του Τάσσου. «Ξαναγύρισα θεματικά κι άρχισα να δουλεύω θέματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου. Εκεί έχασα τους καλύτερούς μου φίλους. Ανθρώπους - διαμάντια που στήθηκαν στους τοίχους των εκτελέσεων». Είναι το πρώτο μεγάλο τρίπτυχο που δημιούργησε ο Τάσσος, συνολικής διάστασης 2,70 μέτρων, και απεικονίζει μια σκηνή θρήνου. Επίσης είναι η πρώτη του απόπειρα να δημιουργήσει μια χαρακτική μνημειακή σύνθεση, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τις μεθόδους της χαρακτικής προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο που μοιάζει με επιτοίχιο ανάγλυφο μεγάλων διαστάσεων.

Στο έργο εκφράζονται με ανεπανάληπτη δύναμη και εσωτερική ένταση το δράμα και ο ηρωισμός της κορυφαίας αυτής στιγμής της ταξικής πάλης. Παρατηρώντας το μπορεί κανείς να κατανοήσει το περιεχόμενο του έργου του χαράκτη. «Στα έργα μου υπάρχει η ανθρώπινη οδύνη, αλλά και η αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι που κινούνται στα έργα μου σηκώνουν το βάρος της σκλαβιάς και της τυραννίας. Αλλά είναι τόσο αλύγιστοι εκφραστικά, που δεν μπορούν παρά να μένουν όρθιοι ως το τέλος. Ορθιοι ακόμα κι όταν πέφτουν...».

Η νέα εκτύπωση έγινε τον Ιούλη του 2020 από την χαράκτρια Τάσα Χαροκόπου.

Εργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Παρεμβάσεις ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του πάρκου που τον περιβάλλει δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας, μετά την ομόφωνη έγκριση προχτές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δυο σχετικών μελετών του δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Οι δύο μελέτες αφορούν στο νότιο και ανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, τον Τομέα Γυμνασίου έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων και τον Τομέα Περιστυλίου έκτασης 10 στρεμμάτων.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στοχεύουν μεταξύ άλλων:

-- Στην εκ νέου αποκάλυψη ευρημάτων των παλαιών ανασκαφών και στη διενέργεια σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας με την ευκαιρία της ενοποίησης των σκαμμάτων.

-- Στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και την προστασία και ανάδειξη των επιμέρους μνημείων, ως τμήματα ενός ευρύτερου αρχιτεκτονικού συνόλου.

-- Στη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μνημεία και τη δημιουργία συνέχειας μεταξύ του επιπέδου με τις αρχαιότητες και αυτού της σύγχρονης πόλης με το πάρκο, που συνεχίζει να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και προορισμό περιπάτου και αναψυχής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, που εδώ και 20 χρόνια περίπου έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, με σκοπό να εκτεθούν εκεί αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη, τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτεθούν αλλού. Να σημειωθεί ότι η κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη για το Μουσείο έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού από το 2011, ενώ το 2012 είχε και πάλι ανακοινωθεί «πανηγυρικά» η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΦΩΤΟ

Η πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ, που «έφυγε» τόσο πρόωρα από κοντά μας, θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας με το πλατύ της χαμόγελο, ένα λουλούδι και τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Αποτελούσε για μας ζωντανό παράδειγμα κομμουνιστικής αισιοδοξίας και συντροφικότητας. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Μενιδίου, το ποσό των 180 ευρώ.

Οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ ΕΒΕ

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗ, αγαπημένου φίλου και σταθερού οπαδού του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, ο Κώστας Δεδόπουλος και ο Γιώργος Ποδηματάς προσφέρουν στο Κόμμα που υπερασπιζόταν όλη τη ζωή του, το ΚΚΕ, το ποσό των 60 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων, προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του.

***

ΦΩΤΟ

Η συντρόφισσα ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ γεννήθηκε στον Αγιο Θωμά Βοιωτίας. Ως κόρη αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, μπολιάστηκε από τα νεανικά της χρόνια με τις αγωνιστικές αξίες και τα ιδεώδη του ΚΚΕ. Συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη από την ίδρυσή της και οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1974, στην Κομματική Οργάνωση του Γκύζη στην Αθήνα.

Ανέπτυξε πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα, διατελώντας πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γκύζη, αλλά και όπου αλλού έζησε και εργάστηκε, συμμετέχοντας στις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ. Από το 1985 έως το 1992 ανέλαβε δουλειά στον μηχανισμό της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και από το 1993 έως το 2013 στον μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής, στην έδρα της στον Περισσό, ανταποκρινόμενη με συνέπεια και αφοσίωση. Τίμησε την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος, μέσα από την ΚΟΒ Οινοφύτων, έως το τέλος της ζωής της στις 28/7/2020.

ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συντρόφισσας στη ζωή και τους αγώνες, Πόπης Δρίτσα, προσφέρω στην ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Π. Γ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ
Κινητοποιήσεις καλλιτεχνικών σωματείων

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα τα Σωματεία εργαζομένων από τους χώρους του Πολιτισμού, που καλούν σε συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Πολιτισμού, με αιχμή το άνοιγμα των χώρων με πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας, αντίστοιχα το άνοιγμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο. Η κινητοποίηση, που θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας, έρχεται ως συνέχεια και της επιστολής προς τον πρωθυπουργό για αυτά τα θέματα, που είχαν συνυπογράψει 35 σωματεία του χώρου.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, αυτοκινητοπομπές στους δρόμους της Αθήνας (με αφετηρία τον Σταθμό Λαρίσης), της Θεσσαλονίκης (με αφετηρία το Αγαλμα Βενιζέλου), της Πάτρας και της Λάρισας, διεκδικώντας το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν ολόπλευρη μόρφωση, για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στα σχολεία και καταγγέλλοντας την κατάργηση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων από το πρόγραμμα του Λυκείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ