ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Διαρκείς και πολύμορφες φοιτητικές κινητοποιήσεις

Για να ανοίξουν οι σχολές και να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα παλεύοντας να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή και φέρνει μια σειρά από αντιδραστικές ρυθμίσεις στα ΑΕΙ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα γίνεται σήμερα νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, στο οποίο καλούν 27 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεών τους οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης του ασύλου από την αστυνομία, ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα δηλώνοντας πως ο νόμος της καταστολής δεν θα εφαρμοστεί.

Ακόμα, διά ζώσης συμβολικές διαλέξεις, αναδεικνύοντας πως είναι δυνατή η λειτουργία των σχολών με ασφάλεια, οργάνωσαν προχτές οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Φυσικό του ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ διοργανώνουν αγώνα δρόμου, την Κυριακή 18 Απρίλη, στη 1 μ.μ., με σύνθημα «Φτάνουμε στο τέρμα... τον αγώνα για να γίνουμε ξανά φοιτητές!». Ο αγώνας προβλέπει τον γύρο της Πανεπιστημιούπολης (4 χλμ.), με εκκίνηση στη στάση λεωφορείου «1η Πανεπιστημιούπολης».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνουν τη δράση τους με αποκλεισμό του ΑΠΘ, που ξεκίνησε από χτες και συνεχίζεται σήμερα, ενώ σήμερα στη 1 μ.μ. προχωρούν, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Ανοίγουμε το πανεπιστήμιο στο λαό, στα εργατικά σωματεία και τη νεολαία, αποκλείοντάς το από τις δυνάμεις καταστολής και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν: «Το μήνυμα που στέλνεται είναι ηχηρό: Η καταστολή δεν θα περάσει. Στα όνειρα των φοιτητών και του λαού δεν χωράνε η βία και η καταστολή».

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν διά ζώσης διαλέξεις και άλλα δρώμενα για το ζωντάνεμα των σχολών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στις 5 μ.μ., θα προβληθεί στα γρασίδια της Θεολογικής Σχολής (και στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFrJzkQVawgiLyI-QPCTZ-g) διαδικτυακή συναυλία με τους Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση, Παντελή Θαλασσινό, «Κοινούς Θνητούς», Σταμάτη Κραουνάκη, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρη Μυστακίδη, «Το Σφάλμα», «Υπεραστικούς», Μανώλη Φάμελλο, Μάρθα Φριντζήλα, Nalyssa Green, Sugahspank, Urban Pulse, ενώ συμμετέχουν επίσης και «οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ».

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης χτες το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, από την Επιτροπή Φοιτητών, ενώ σε συλλαλητήρια καλούν σήμερα στην Καβάλα η Κίνηση Φοιτητών Καβάλας και το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη και στην Ξάνθη, στη 1 μ.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων, στην κεντρική πλατεία.

Στην Πάτρα, επίσης, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, ενώ σήμερα οργανώνουν αποκλεισμό της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Στην Τρίπολη, φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και πορεία στην πρυτανεία, ζητώντας το άνοιγμα της σχολής.

Voucher ψηφιακής μέριμνας... ένας νέος εμπαιγμός!

Δύο μόλις μήνες πριν από το κλείσιμο των σχολείων και μετά από πέντε ολόκληρους μήνες τηλεκπαίδευσης, που συνεχίζεται ακόμη, ένας νέος εμπαιγμός έρχεται από το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! Ανοιξε πριν από λίγες μέρες η πλατφόρμα του υπουργείου για να δηλώσουν οι «ενδιαφερόμενοι» για να πάρουν κάποια στιγμή - τώρα που τελειώνει η σχολική χρονιά! - το πολυπόθητο 200άρι για την αγορά ηλεκτρονικού μέσου! Ολο αυτό το διάστημα εκπαιδευτικοί και μαθητές σήκωσαν μόνοι τους, με δικά τους μέσα, το βάρος της τηλεκπαίδευσης, για αγορά εξοπλισμού, για πιο γρήγορο ίντερνετ, τιμωρούμενοι μάλιστα και με απουσίες όταν η σύνδεση χανόταν!

Η κοροϊδία όμως δεν έχει τέλος για εκείνους που θα προσπαθήσουν να μπουν στην πλατφόρμα. Εκεί θα δουν νέους «κόφτες», καθώς μόνο όσοι βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση! Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά πρέπει να έχει μεικτό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί πρέπει να έχει μεικτό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ, για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί το μεικτό οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι κάτω από 9.000 ευρώ.

Και όλα αυτά για ένα κινητό ή για ένα τάμπλετ, γιατί βέβαια στην περίπτωση του laptop θα πρέπει να βάλουν και λεφτά από την τσέπη τους για να αγοράσουν! Ολοι οι υπόλοιποι - οι περισσότεροι τελικά - θα πρέπει να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, που αποτελεί κι αυτό ατομική ευθύνη, κατά την κυβέρνηση.

Την ώρα όμως που η τηλεκπαίδευση υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη γνώση, αφού δεν έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη πρόσβαση και γονείς - εκπαιδευτικοί βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επαίρεται ότι «όλα βαίνουν καλώς»! Πιθανότατα έχει στο νου της τις μεγάλες εταιρείες που πριμοδοτεί προκλητικά για να διατηρήσουν τα κέρδη τους!

Απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τη γνώση σε ατομική υπόθεση, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με τους μαθητές και τους γονείς τους. Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους κάλυψη όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικό υπολογιστή, με δωρεάν ίντερνετ και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.


Μ. Π.

Κοντέινερ για την Προσχολική Αγωγή σε προαύλιο συγκροτήματος που στεγάζει πέντε σχολεία!

Περιοδεία δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χτες στο συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως

Με τους συλλόγους διδασκόντων που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως στην πλατεία Κολιάτσου (6η Δημοτική Κοινότητα) συζήτησαν χτες ο Νίκος Σοφιανός και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι σύλλογοι διδασκόντων κατέθεσαν τη διαμαρτυρία τους για την επιλογή του δήμου να τοποθετήσει 4 κοντέινερ στο προαύλιο των σχολείων, προκειμένου να λειτουργήσουν δομές Προσχολικής Αγωγής. Σημειώνεται ότι στο συγκρότημα στεγάζονται ήδη πέντε σχολεία: 8ο Γυμνάσιο, 8ο ΓΕΛ, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό ΓΕΛ και 6ο Ειδικό Δημοτικό.

Ο Ν. Σοφιανός ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την αντίθεση του ΚΚΕ στο συνολικό σχέδιο της δημοτικής αρχής που πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας και περιλαμβάνει τη χρήση του αύλειου χώρου συνολικά 14 σχολικών μονάδων για την εγκατάσταση κοντέινερ, καθώς επίσης τη διάθεση αιθουσών από άλλες 23 σχολικές μονάδες.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και χωρίς σχεδιασμό για ανέγερση ή χρήση κατάλληλων αιθουσών για την Προσχολική Αγωγή, κυβέρνηση και δήμος επιλέγουν για άλλη μια φορά να στοιβάζουν μαθητές και νήπια σε κοντέινερ και αίθουσες που αφαιρούνται από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για να γίνουν αίθουσες Προσχολικής Αγωγής. Σε συνθήκες πανδημίας επιλέγουν να συνεχιστεί το στοίβαγμα μαθητών και να περιοριστεί ο χώρος προαυλισμού χιλιάδων μαθητών.

Το σχέδιο συμπληρώνεται με την τοποθέτηση κοντέινερ σε 10 αδόμητα οικόπεδα, για να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσωρινής μονιμότητας», αφού δεν υπάρχουν σχέδια - μελέτες - κονδύλια για να φτιαχτούν νέα σχολεία την επόμενη τετραετία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς σε κοινό αγώνα με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και τα 15μελή των μαθητών, για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί του δήμου.

Για να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια και κενά σχολικά κτίρια, να νοικιαστούν αίθουσες, να υλοποιηθούν γρήγορες διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων σε δεκάδες χαρακτηρισμένα οικόπεδα. Εξάλλου, η κυβέρνηση και ο δήμος έδειξαν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες με ταχύτητα, όπως έκαναν με τον «μεγάλο περίπατο» και με το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Για την Προσχολική Αγωγή, όμως, επιλέγουν κοντέινερ για τετράχρονα και πεντάχρονα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, και κάλεσαν στη διαμαρτυρία που διοργανώνουν οι Ενώσεις Γονέων τη Δευτέρα 19 Απρίλη στο δημαρχείο.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων του 8ου Γυμνασίου - Λυκείου συλλέγονται υπογραφές κατοίκων της περιοχής σε κείμενο διαμαρτυρίας για τα κοντέινερ, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η αυλή του 8ου είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά και «με την εγκατάσταση των containers τα δικά μας νήπια καταδικάζετε να ξεκινήσουν τη μαθητική τους ζωή μέσα σε κλουβιά. Στερείτε από τη γειτονιά και τους κατοίκους της - τους εφήβους περισσότερο - ελεύθερο χώρο». Προσθέτουν δε ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική και στο παρακείμενο 23ο Δημοτικό, που λειτουργεί με διπλή βάρδια εν έτει 2021 και σχεδιάζεται και εκεί να τοποθετηθεί κοντέινερ.

Ολοι οι δευτεροετείς των Ιατρικών Σχολών ενώνουν τη φωνή τους!

Με κοινή επιστολή τους ζητούν την επιστροφή τους στα εργαστήρια διά ζώσης

Σχέδιο για να επιστρέψουν στις σχολές τους ζητούν με επιστολή, που συνυπογράφουν όλοι οι δευτεροετείς φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Κρήτης, Πάτρας, Λάρισας).

Στο κοινό τους κείμενο σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Κρίνουμε απαραίτητη τη διάθεση rapid test, self test και τη δρομολόγηση των εμβολιασμών των φοιτητών στις Σχολές Υγείας, με προτεραιότητα βέβαια στα κλινικά έτη. Σας προτρέπουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσετε ώστε να πληθύνουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στις πόλεις όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι εφικτό.

Με στόχο την περαιτέρω μείωση του συνωστισμού, προτείνουμε την εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου (διαδικτυακά και διά ζώσης ταυτόχρονα), το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε προκλινικά έτη πολλών σχολών (π.χ. Ιατρική Αθηνών και Κρήτης) στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου 2020 - 2021. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι πιλοτικές δράσεις διά ζώσης διδασκαλίας που πραγματοποιούνται δοκιμαστικά και με ασφάλεια το τελευταίο διάστημα σε πολλά πανεπιστήμια πανελλαδικά (π.χ. ΕΚΠΑ, Πάντειος, ΑΠΘ). Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ασφαλής επιστροφή στα εργαστήρια των σχολών μας είναι εφικτή. Στήριξη στον αγώνα διεκδίκησης της επιστροφής μας στις εργαστηριακές ασκήσεις συναντάμε και από τους καθηγητές μας, καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία των εργαστηρίων στην πολυεπίπεδη εκπαίδευσή μας, όπως ανακοίνωσε και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή της (30/3/2021)».

Οι φοιτητές προτείνουν με την επανέναρξή τους τα εργαστήρια να έχουν συμπτυγμένη και επαναληπτική μορφή για να καλυφθούν οι απώλειες που έχουν δημιουργηθεί, ζητούν ακόμα ταχύτερη παράδοση των συγγραμμάτων του τρέχοντος εξαμήνου και καταλήγουν ζητώντας «την κατάρτιση σχεδίου που θα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διά ζώσης διδασκαλίας στα προκλινικά μαθήματα, ώστε να μην αναβάλλεται επ' αόριστον η εκπαίδευσή μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ