ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Δουλειά για όλους με δικαιώματα και προστασία της υγείας!

Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που διοργανώθηκε την Παρασκευή

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
«Ολοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας»... Τις δικές τους διεκδικήσεις μπροστά στο επικείμενο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν πρόβαλαν μαζικά εργαζόμενοι και σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την Παρασκευή σε μια σειρά περιοχές.

Στην Αθήνα η κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, το οποίο είχε κηρύξει και στάση εργασίας, των επιχειρησιακών σωματείων και άλλων σωματείων του κλάδου ξεκίνησε από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, σερβιτόροι, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, συγκεντρώθηκαν στο σημείο από όπου τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν εκατομμύρια τουριστών.

«Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», απαίτησαν και υπενθύμισαν: «Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση». Με πορεία πίσω από τα πανό των σωματείων τους, έφτασαν έξω από το υπουργείο Τουρισμού, όπου έγινε συγκέντρωση, ενώ αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με την υφυπουργό Σ. Ζαχαράκη και με την γενική γραμματέα του υπουργείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πάμε για μια απ' τα ίδια με πέρυσι», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αττικής. Με βάση όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για τα μέτρα με τα οποία θα ξεκινήσει η σεζόν, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η πείρα της περσινής χρονιάς έχει αποδείξει ότι τα μόνα «πρωτόκολλα» που εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι αυτά που προστατεύουν και διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ακόμα χειρότερα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου παραδέχτηκαν ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως ...οδηγό το «μοντέλο» της «αυτοδιάγνωσης», με το οποίο πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες μέρες τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτό, ετοιμάζεται να προσθέσει νέα επεισόδια στο «σίριαλ» της ατομικής ευθύνης, να απαλλάξει την εργοδοσία, τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την ευθύνη τους να παίρνουν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού τους.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα της υγείας, της δικής μας και των οικογενειών μας, μαζί βέβαια με το βασικό αίτημα να γυρίσουμε όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου. «Προετοιμάζουμε ακόμα πιο δυναμική απάντηση», τόνισε και έδωσε το έναυσμα της εντατικής προετοιμασίας της επόμενης κινητοποίησης του κλάδου, στις 20 Απρίλη, αλλά και του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας πως «το 8ωρο είναι δικαίωμά μας» και η Πρωτομαγιά «θα είναι απεργία και όχι γιορτή».

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις άθλιες προσπάθειες να επιβληθεί «lockdown» στη συνδικαλιστική δράση, στους αγώνες και τη διεκδίκηση, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). «Να βρεθούμε στον δρόμο απέναντι στην κυβέρνηση των εργοδοτών και στους ίδιους τους εργοδότες», κάλεσε τους εργαζόμενους, μπροστά και στα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Θα ξαναδουλέψουμε; Και με τι όρους;»

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πήραν τον λόγο εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς. «Είμαστε σήμερα εδώ για να ξαναφωνάξουμε, να διεκδικήσουμε Βαρέα και Ανθυγιεινά, να απαιτήσουμε τα μέτρα προστασίας να παρθούν τώρα και όχι στη ...δευτέρα παρουσία», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, διανομέας, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στα «Goody's» - «Everest».

Τις δραματικές απώλειες στο εισόδημα των εποχικών εργαζομένων, που βρίσκονται στον «αέρα», χωρίς να ξέρουν πότε και με τι όρους θα ξαναδουλέψουν, επεσήμανε η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εποχικό ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi».

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης, από αυτές που δίνουμε εδώ και έναν χρόνο, για να στεκόμαστε όρθιοι, να είμαστε δυνατοί, με διεκδικήσεις σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες, χωρίς να κλείνουμε το μάτι στα κέρδη των εργοδοτών μας», τόνισε η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Select Service Partner» στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στις αξιώσεις των ξενοδόχων για επέκταση των αναστολών και του προγράμματος «Συν-Εργασία», για δουλειά με δεκάωρα, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς συνεχόμενα ρεπό, αναφέρθηκε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabetus».

Για τις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης των εργαζομένων αλλά και τις επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου μίλησε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Hilton». «Σε λίγες μέρες, όπως λένε, ανοίγει ο Τουρισμός. Κανείς δεν ξέρει με τι όρους», ανέφερε η Σίσσυ Ρανού, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia», μεταφέροντας την ανησυχία και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Τον αποκλεισμό των ξεναγών από τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης κατήγγειλε στον χαιρετισμό της η Αντζελα Μανιάτη, από την Ομάδα Δράσης των Διπλωματούχων Ξεναγών. Τη στήριξη της ΟΓΕ στον αγώνα των εργαζομένων και των σωματείων μετέφερε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλειος Σπύρος, σπουδαστής στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω.

Σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και πραγματοποίησαν πορεία έως τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων. Η Επιτροπή Διανομέων του Συνδικάτου πραγματοποίησε μοτοπορεία με τα μηχανάκια στην Τεχνική Επιθεώρηση, καταγγέλλοντας τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η πορεία έκανε στάση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ήταν συγκεντρωμένοι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Σπουδαστές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Στην Κέρκυρα, το μαζικό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης στάλθηκε από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα παλαιά ανάκτορα οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό και στα ξενοδοχεία, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου και των επιχειρησιακών τους Σωματείων.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 20 Απρίλη, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστική ετοιμότητα για την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας.

Σε άλλες πόλεις

Στα Γιάννενα, μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και οι μουσικοί της πόλης. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τα Σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων και Λαϊκών Ασμάτων «Η Αλληλοβοήθεια».

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας οργάνωσε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, όπου το Συνδικάτο κατέθεσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Συγκέντρωση στη Λίμνη Αγίου Νικολάου έκανε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λασιθίου «Τάλως», από όπου κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση στις 20 Απρίλη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Διαμαρτυρία έγινε και στο Ρέθυμνο από εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό οι οποίοι συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Επίσης στην Καβάλα, με παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου στην Επιθεώρηση Εργασίας.

  • Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονταν το απόγευμα της Παρασκευής σε μια σειρά από πόλεις θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη» τις επόμενες μέρες.
Ο Δ. Κουτσούμπας στην ΕΡΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 9 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ