ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην Υγεία και την εργασία

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία (φωτ. από τη Μασσαλία)
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία (φωτ. από τη Μασσαλία)
Απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στη Χημική Βιομηχανία κ.α., για το δικαίωμα στην Υγεία αλλά και την εργασία.

Στο Παρίσι, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (Federation CGT Commerce et Services) έγινε συγκέντρωση έξω από την έδρα της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), με συνθήματα που καταδίκαζαν «αυτούς που βγάζουν κέρδη από την υγειονομική κρίση».

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής Υγείας «ποτέ δεν απέκτησαν τόσα κέρδη όσα στη διάρκεια αυτής της "υγειονομικής κρίσης". Και σαν να μην έφτανε αυτό, τσέπωσαν και τις κρατικές ενισχύσεις από δημόσιο χρήμα...». Την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι μετρούν νέα βάσανα, εξαιτίας και μιας «χιονοστιβάδας απολύσεων». «Κυβέρνηση και εργοδοσία δεν θα νιώσουν την αποφασιστικότητά μας παρά μόνο αν ενωθούμε στην πάλη», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν μεταξύ άλλων απαγόρευση των απολύσεων και άμεση αύξηση των μισθών.

Στο μεταξύ, τη χώρα σαρώνει ένα νέο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση Μακρόν να αρνείται επίμονα - όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα - την πραγματική επίταξη των υπερσύγχρονων ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία «στενάζουν» από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, με χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ κλειστές λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, με μετατροπή ολόκληρων ιδρυμάτων σε μίας νόσου κ.ο.κ.

Βρετανία: Απεργία ντελιβεράδων για μισθούς και δικαιώματα

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, μηχανοκίνητες πορείες στους δρόμους του Λονδίνου, του Γιορκ, του Σέφιλντ και άλλων πόλεων πραγματοποίησαν την Τετάρτη εκατοντάδες εργαζόμενοι διανομείς που εργάζονται για λογαριασμό της διαδικτυακής εταιρείας «Deliveroo» που δραστηριοποιείται στη Βρετανία και έχει παραρτήματα σε 200 πόλεις 12 χωρών.

Οι Βρετανοί και μετανάστες εργάτες, που δεν λογαριάζονται ως εργαζόμενοι αλλά δήθεν... «ανεξάρτητοι εργολάβοι», διεκδικούν σταθερό, ικανοποιητικό μισθό και δικαιώματα. Υποτίθεται πως αμείβονται με 10 στερλίνες την ώρα, ωστόσο σωματεία καταγγέλλουν πως ιδιαίτερα οι πιο νέοι αμείβονται με περίπου δύο στερλίνες την ώρα!

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η απεργία δεν εκπροσωπεί το σύνολο των... «εργολάβων», γιατί τάχα οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με το ελεύθερο ωράριο...

Εταιρείες σαν και αυτή που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών ξεζουμίζουν χιλιάδες εργαζόμενους ως τάχα «αυτοαπασχολούμενους», δίχως καν να τους διαθέτουν οχήματα και άλλα μέσα για τη δουλειά τους. Πρόσφατο είναι το αντίστοιχο παράδειγμα με την «Uber» στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι της οποίας πέτυχαν μεν μετά από πολύχρονη μάχη να πληρώνονται ως μισθωτοί, με το κατώτερο ωρομίσθιο, ωστόσο η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα εφαρμόσει τη διάκριση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και (απλήρωτο) ανενεργό, με αποτέλεσμα να αμείβονται έως και 50% λιγότερο από έναν συνηθισμένο μισθωτό του κλάδου!

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενισχύεται η στρατιωτική «στρατηγική συνεργασία» στον Νότιο Καύκασο

Συνάντηση Πούτιν - Πασινιάν στη Μόσχα

Πολύωρες συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων είχαν προχτές στη Μόσχα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει πως οι σχέσεις των δύο κρατών «είναι από τη φύση τους στρατηγικές», καθώς βαθαίνουν οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υπέγραψε τον Νοέμβρη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «ειρηνευτική συμφωνία» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επ' αόριστον παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στον θύλακα, σε μια κίνηση να αποτρέψει «ντε φάκτο» την ΝΑΤΟική περικύκλωση στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και να ενισχύσει τη θέση της απέναντι σε άλλους «παίκτες» (ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, Κίνα).

«Η παρουσία Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται ο σημαντικότερος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Πασινιάν. Οπως είπε, οι συνομιλίες είχαν στο επίκεντρό τους την εφαρμογή των «ειρηνευτικών» και άλλων συμφωνιών με τη Ρωσία και «ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μηχανισμούς για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών στη νέα κατάσταση στην περιοχή». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις συμφωνίες για «μια κοινή αρμενική - ρωσική στρατιωτική ομάδα και για ένα κοινό περιφερειακό σύστημα αεροπορικής άμυνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η μεταρρύθμιση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγεται με την υποστήριξη Ρώσων εταίρων» και αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών με τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη «αποκατάστασης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών καθώς και των οδικών μεταφορών στην περιοχή, ώστε η Αρμενία να έχει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης». Είπε πως το διμερές εμπόριο (που μειώθηκε λόγω πανδημίας σε 2,3 δισ. δολάρια το 2020) θα αυξηθεί σύντομα. Υπενθύμισε ότι το 40% όλων των κεφαλαιουχικών επενδύσεων στην αρμενική οικονομία «είναι ρωσικής προέλευσης», ενώ η διακυβερνητική επιτροπή των δύο κρατών λειτουργεί για ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ο Πασινιάν έθεσε στον Πούτιν το θέμα της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία.

Συνομιλία Πούτιν - Μέρκελ με φόντο την ένταση στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ρωσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία, τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα καθώς και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Λιβύη, Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.ά.), είχαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με την καγκελαρία, η Μέρκελ ζήτησε την αποχώρηση της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Το δε Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας», με τον Πούτιν να εφιστά την προσοχή «στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, το οποίο κλιμάκωσε σκόπιμα την κατάσταση στη γραμμή επαφής». Να σημειωθεί ότι τις θέσεις του ουκρανικού στρατού επισκέφθηκε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Μέρκελ και Πούτιν «προτρέπουν τις συγκρουόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως τη δέσμη συμφωνιών του Μινσκ του 2015, ως τη μόνη δυνατή βάση διευθέτησης», αναφέρει το Κρεμλίνο. Επίσης «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω στενή συνεργασία της Ρωσίας και της Γερμανίας, και στο σχήμα της Νορμανδίας» που μαζί με τη Γαλλία και την Ουκρανία διαπραγματεύεται τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Η Μέρκελ έθεσε επίσης το ζήτημα του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δηλώνει άρρωστος και ζητά πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής του.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πακέτο εκατομμυρίων για «στήριξη πολιτών του Χονγκ Κονγκ»

Η Βρετανία θα διαθέσει 43 εκατ. λίρες (περίπου 59 εκατ. δολάρια) για τη «στήριξη πολιτών του Χονγκ Κονγκ» που θα καταφτάσουν στην επικράτειά της μετά την εφαρμογή των νέων νόμων της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης, που έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη Δύση. ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά. επικρίνουν τους νέους νόμους για την «εθνική ασφάλεια» και για την εκλογή του τοπικού κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ, με τους οποίους το Πεκίνο αναβαθμίζει τον έλεγχό του σε αυτό το διεθνούς σημασίας χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι οι νέοι νόμοι στο Χονγκ Κονγκ παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας με την οποία «επέστρεψε» την περιοχή στην Κίνα το 1997, ενώ συνολικά αξιοποιεί τις εξελίξεις για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της σε Ασία - Ειρηνικό.

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ρόμπερτ Τζένρικ, οι κάτοχοι του «βρετανικού εξωχώριου διαβατηρίου» (BNO) από το Χονγκ Κονγκ - έγγραφο το οποίο σταμάτησε να αναγνωρίζει η Κίνα - θα έχουν πρόσβαση σε όλο το πακέτο μέτρων «στήριξης». Τα μέτρα αφορούν τη στέγαση, εργασία αλλά και εκπαίδευση των δεκάδων χιλιάδων που αναμένονται στη Βρετανία και ήδη έχουν συμπληρώσει σχετικές αιτήσεις. Μεταξύ άλλων θα λειτουργήσουν και «κέντρα καλωσορίσματος», που συν τοις άλλοις θα δίνουν συμβουλές για την ίδρυση επιχειρήσεων στη Βρετανία.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στον «χορό» της κόντρας με την Κίνα

Στο μεταξύ, καθώς η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας μεταξύ Κίνας και Δύσης απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, στον «χορό» πρωτοστατούν για άλλη μια φορά και τα μονοπώλια που κατέχουν Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σπονσοράροντας διάφορα «κινήματα υπέρ της δημοκρατίας».

Ενα τέτοιο «κίνημα» που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, από τη λεγόμενη «Συμμαχία του τσαγιού με γάλα» (Milk Tea Alliance), ανέλαβε να υποστηρίξει το Twitter, λανσάροντας ειδικό εικονίδιο για το διαδίκτυο (emoji). Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters», το συγκεκριμένο «κίνημα» «έχει ενώσει διαδηλωτές κατά του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν με διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη, στη Μιανμάρ και παραπέρα». Η «Συμμαχία» φέρεται να πρωτοξεκίνησε ως αντίδραση σε επικριτικά σχόλια «Κινέζων εθνικιστών» που πρόβαλαν ουσιαστικά την επίσημη θέση της Κίνας, σύμφωνα με την οποία Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

«Διπλωματική προσέγγιση» με την Πιονγιάνγκ θα εξέταζε η Ουάσιγκτον

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε για τη Βόρεια Κορέα ότι «έχουμε έναν σαφή στόχο» και «αυτός είναι η αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κυρώσεις, φυσικά. Συζητάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια μορφή διπλωματίας, εάν αυτό μας οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση».

Η Ψάκι αναφέρθηκε επίσης σε συζητήσεις για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, διευκρινίζοντας όμως ότι για την ώρα «δεν συζητήσαμε και δεν συζητάμε οποιοδήποτε μποϊκοτάζ με τους συμμάχους και τους εταίρους μας». Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αφήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό...

ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Καρότο» 235 εκατομμυρίων ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων

Σε περαιτέρω «ξεπάγωμα» οικονομικής «βοήθειας» 234 εκατ. δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή προχωρά η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει τη συνέχιση της κατοχής από το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στην οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA) για τη στήριξη των Παλαιστινίων προσφύγων. Αλλα 15 εκατ. δολάρια θα δοθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, 10 εκατ. για «προγράμματα οικοδόμησης ειρήνης», 75 εκατ. δολάρια ως οικονομική και αναπτυξιακή «βοήθεια». Προχτές είχαν ανακοινωθεί άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ επιδιώκουν επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης στη βάση, υποτίθεται, των δύο κρατών. Στο μεταξύ, οι εβραϊκοί εποικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ διευρύνονται, με στόχο τη δημογραφική αλλαγή στην κατεχόμενη πόλη. Χτες, 28 οικογένειες Παλαιστινίων (κάπου 550 άτομα) που ζουν στη συνοικία Σέικχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έλαβαν ειδοποιητήρια για έξωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας το Ισραήλ επισκέπτεται ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ