ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα...

Η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι γεγονός ότι έχει δημιουργήσει το έδαφος για ανάπτυξη μαζικών αγώνων σε όλο της το εύρος, από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια και από τους γονείς μέχρι και τους καθηγητές πανεπιστημίου. Στους αγώνες αυτούς ξεχωρίζει η προσπάθεια να υιοθετούνται πλαίσια πάλης που θέτουν στο επίκεντρο την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, αλλά και τη στρατηγική της στόχευση, που υπηρετήθηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να παρέμβει σε αυτήν την κίνηση, με στόχο «να γίνει η σημερινή αγωνιστική έξαρση σημείο καμπής και αφετηρία πολιτικών εξελίξεων και μιας νέας προοδευτικής - δημοκρατικής αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου»1. Στην προσπάθειά του να οικειοποιηθεί τους αγώνες της νεολαίας και του κόσμου της Εκπαίδευσης, με στόχο αυτοί να γίνουν «νεροκουβαλητές» της εναλλαγής αστικών κυβερνήσεων, δεν διστάζει να γράφει ψέματα όπως ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημείο αναφοράς για τα κινήματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Οσοι γνωρίζουν τα του κινήματος στον χώρο της Εκπαίδευσης, γελάνε! Γιατί γνωρίζουν...

Ωστόσο, είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει τον εαυτό του σαν ποντίκι που βρίσκεται πάνω στο κεφάλι του ελέφαντα και είναι περήφανο για τον φόβο που προκαλεί στα άλλα ζώα... ενώ στην ουσία δεν φαίνεται πουθενά.

Ομως είναι και δικαίωμα του εκπαιδευτικού κόσμου να γνωρίζει το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία («Για ένα νέο σχολείο»2). Αυτό που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής εναλλαγής...

Ανάμεσα στα πολλά που γράφονται και είναι αντικείμενο άλλου άρθρου, εντοπίζουμε ορθά κοφτά την αφετηρία της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για του λόγου το αληθές: Ο ΣΥΡΙΖΑ «θεωρεί την εκπαίδευση ως μια δυναμική επένδυση για την επανεκκίνηση της χώρας, την παραγωγική της ανασύνταξη, την είσοδο στη νέα τεχνοεπιστημονική εποχή». Τι «λείπει» απ' αυτές και από άλλες θέσεις: Ανάπτυξη για ποιον; Είσοδος στη νέα εποχή για ποιον; Δεν πρόκειται για παράλειψη. Θεωρείται δεδομένη η απάντηση: Για τους λίγους. Για το κεφάλαιο.

Τελικά, πίσω από τη δήθεν αντίθεση με την πρακτική του νεοφιλελευθερισμού κρύβεται η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ - όπως άλλωστε θα έκανε ένα αστικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να κυβερνήσει για να διαχειριστεί τις υποθέσεις της αστικής τάξης προς όφελός της - να συνεχίσει στην ενιαία γραμμή του κεφαλαίου για την Παιδεία. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι αναφορές για την προτεραιότητα της Παιδείας σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι copy paste κειμένων της ΕΕ και άλλων θεάρεστων οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, ακόμα και ο ΣΕΒ.

Τι άλλο παρά αποδοχή του ατέλειωτου κυνηγιού προσόντων και δεξιοτήτων είναι η αναφορά «σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον πρέπει κάθε νέος άνθρωπος (σ.σ. προσοχή, το άτομο, όχι να συμβάλλει το κράτος!) να μάθει να επεξεργάζεται πολλαπλές πληροφορίες και να εκπαιδεύει τον εαυτό του ώστε να προσαρμόζεται ομαλά και ισόρροπα στα - όλο και πιο συχνά - νέα δεδομένα»; Αυτό πιο πολύ μοιάζει με εγχειρίδιο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, για στελέχη μονοπωλίων!

Εχει σχέση το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τους αγώνες στην Εκπαίδευση;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά παίρνει αποστάσεις από τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου. Δεν δεσμεύεται στο να καταργήσει το κυβερνητικό έργο της ΝΔ (έστω!), παρά μόνο για την επαναφορά της ευθύνης για την Ερευνα στο υπουργείο Παιδείας και για την κατάργηση της εξίσωσης των προσόντων (προσέξτε, δεν γράφει για πτυχία αλλά για προσόντα!) των κολεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το έδαφος.

Γιατί άραγε; Δεν θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης και της επιτάχυνσης της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα από τη ΝΔ; Η απάντηση βρίσκεται στη δυσκολία του να εμφανιστεί ως αποτελεσματική δύναμη αστικής διαχείρισης έναντι της ΝΔ και από την άλλη να οικειοποιηθεί αγωνιστικές ριζοσπαστικές διαθέσεις. Και η δυσκολία αυτή οφείλεται στην ισχυρή βάση συναίνεσης που υπάρχει και στα ζητήματα της Εκπαίδευσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να χαλάσει αυτήν τη σούπα είναι το ΚΚΕ. Είναι η δράση με όρους συσπείρωσης και διεκδίκησης για όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία και ρεαλιστικά για το λαό και τα παιδιά του. Και αυτά δεν χωράνε στη λογική που βλέπει τη μόρφωση του λαού ως επένδυση, γιατί αυτό σημαίνει προσμονή για κέρδος. Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Ομως κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να «αγαπηθούν». Κάθε μικρή και μεγάλη νίκη του ενός είναι ήττα του άλλου.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. Κοινή Επεξεργασία της ΕΠΕΚΕ και του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία («Αυγή» 30/3/2021).

2. Το σχέδιο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, 12/2/2021.


K.

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο»

«Ανοιξη! Ας βγούμε έξω»! Με αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας κυκλοφορεί το νέο, 19ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Από το τεύχος της άνοιξης λοιπόν δεν θα μπορούσε να λείπει... η Εργατική Πρωτομαγιά! Το φετινό αφιέρωμα του περιοδικού στη μέρα των εργατών φέρνει τους αναγνώστες σε επαφή με τη διαδικασία της παραγωγής, το πώς μεταβάλλεται η εργασία σε κάθε κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον ρόλο του εργάτη και το ρόλο του εργοδότη σήμερα, ενώ μνημονεύει και τους αγώνες των εργατών στις ΗΠΑ το 1886, προτρέποντας με προτάσεις και διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά να ψάξουν παραπάνω διάφορα επιμέρους θέματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου που ήταν στις 2 Απρίλη, το «κόκκινο Αερόστατο» καλεί σε ένα project τους αναγνώστες του να γράψουν ή να ζωγραφίσουν για το αγαπημένο τους βιβλίο, ενώ για τους λάτρεις της ρομποτικής και του Διαστήματος το περιοδικό αφιερώνει και δυο σελίδες του στην αποστολή του «Perseverance», του νέου ρόβερ της NASA στον Αρη.

Η στήλη που έχει κερδίσει τα καλύτερα σχόλια μικρών και μεγάλων στα τελευταία τεύχη του περιοδικού, «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», βρίσκεται και πάλι κοντά μας σε αυτό το τεύχος, σχολιάζοντας με τα μάτια ενός παιδιού τα όσα ζούμε, ενώ στην... καραντίνα είναι αφιερωμένο και το διήγημα αυτού του τεύχους.

Πιάνοντας επίσης το νήμα από προηγούμενα τεύχη, συνεχίζεται το αφιέρωμα στις μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, ενώ στη στήλη «μια εικόνα - μια ιστορία» το περιοδικό μιλάει για το σύμβολο της κόκκινης σημαίας.

Στην ενότητα ζώα - φύση - περιβάλλον συναντάμε δυο γλυκές σελίδες για... το μέλι, ενώ με την έμπνευση της άνοιξης το περιοδικό δίνει αναλυτικές οδηγίες στους αναγνώστες του για το πώς θα στήσουν ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού!

Το τρέχον τεύχος είναι γεμάτο με πολύμορφα μηνύματα των αναγνωστών του, ενώ μπροστά και στην ανανέωση της ύλης του με νέα θεματολογία προτρέπει τους αναγνώστες του να στείλουν σκέψεις και ζωγραφιές για την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα κ.ά. Και βέβαια όπως σε όλα τα τεύχη, τα παιδιά θα βρουν ακόμα χειροτεχνίες, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι και πολλά ακόμα, μαζί με μια αφίσα - δώρο από το περιοδικό.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω»!

Κάλεσμα σε πανελλαδική συνάντηση φοιτητών στις 24 Απρίλη στην Αθήνα

«ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω! Το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!», δηλώνει η Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που καλεί σε πανελλαδική συνάντηση φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών φοιτητών στην Αθήνα στις 24 Απρίλη, για τη συζήτηση και τον συντονισμό της δράσης. Οπως αναλυτικά σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Το πανεπιστήμιο είμαστε όλοι εμείς: Φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές και οι ανάγκες μας. Η κυβέρνηση μπορεί να ψήφισε στη Βουλή την υποβάθμιση των σπουδών μας και την ένταση της καταστολής, αλλά στις σχολές μας αυτό το νομοθετικό τερατούργημα δεν θα εφαρμοστεί! Θα το μπλοκάρουμε στην πράξη!

Ηρθε η ώρα να συναντηθούμε, συζητήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας όλοι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον και την προστασία της υγεία μας, για την πορεία των σπουδών μας, όσοι αγανακτούμε με την κλιμάκωση της καταστολής! Αυτή είναι η ευκαιρία μας να συναντηθούμε φοιτητές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και να δείξουμε πόσο δυνατή είναι η φωνή μας!

Ηρθε η ώρα να γίνει πράξη η πανελλαδική συνάντηση όλων των Φοιτητικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα φοιτητών. Τέτοιος σταθμός είναι η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απρίλη.

Εκείνες τις μέρες στην Αθήνα θα χτυπά η καρδιά των αγωνιζόμενων φοιτητών όλης της χώρας: Των φοιτητών της Αθήνας που πραγματοποίησαν την πρώτη διά ζώσης κινητοποίηση στη Φιλοσοφική με το σύνθημα #foitites_ksana, του Φυσικού του ΕΚΠΑ που έκαναν το πρώτο διά ζώσης μάθημα δείχνοντας το δρόμο για τα εκατοντάδες μαθήματα που ακολούθησαν, των διωκόμενων φοιτητών του ΑΠΘ που έσπασαν στην πράξη τον φόβο και την καταστολή, των φοιτητών των τμημάτων Μουσικών Σπουδών που έγραψαν τραγούδια για τους αγώνες μας, των φοιτητών Ιατρικής που ρίχτηκαν εθελοντικά στη μάχη αντιμετώπισης του Covid-19, των φοιτητών της Σύρου, που η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις τους έκανε τον γύρο της Ελλάδας, των φοιτητών της Τρίπολης, που δεν πτοήθηκαν από τα χιόνια κ.ο.κ.

Να μη λείψει κανείς από τον αγώνα για να πάρουμε πίσω τις σπουδές και το μέλλον μας!

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συντονισμένη δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων! Η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται στον αγώνα μαζί με όλο τον λαό! Αυτήν τη δύναμη δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ξεπερνούσαμε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, όταν σπάσαμε αυταρχικές απαγορεύσεις και δείξαμε ότι η νέα γενιά δεν τρομοκρατείται. Ετσι καταφέραμε να καταδικαστεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ο νόμος - έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Η κυβέρνηση είναι πολύ γελασμένη αν νομίζει ότι θα ανεχτούμε να κρατά τις σχολές μας κλειστές και 3ο εξάμηνο, τη στιγμή που ανοίγει τα ξενοδοχεία, τον τουρισμό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, περνώντας ταυτόχρονα απαράδεκτα νομοσχέδια που εντείνουν την καταστολή και συνθλίβουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! ΩΣ ΕΔΩ με την κοροϊδία!

Οι χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο στις πρωτοβουλίες και τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, έχουμε τις δικές μας εμπειρίες. Ο αγώνας μας μπορεί να δυναμώσει μέσα από τη συλλογική συζήτηση και τον προβληματισμό. Η διαφορετική γνώμη του καθενός, η ανταλλαγή πείρας από κάθε Φοιτητικό Σύλλογο μετράει στην προσπάθειά μας για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος.

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια, κάθε εκπρόσωπος Φοιτητικού Συλλόγου ή έτους, που αγωνιά για τις σπουδές του και παλεύει για να ανοίξουν ξανά οι σχολές, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που ανησυχεί βλέποντας την οξυνόμενη καταστολή και αστυνομοκρατία, έχει θέση στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών!

Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές - Οχι σε Αστυνομία και διαγραφές», καταλήγει το ΜΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ