ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΧΑΪΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Οργή και αγανάκτηση στους αυτοαπασχολούμενους για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Μαζικές αντιδράσεις στο «σκοτσέζικο ντους» του «άνοιξε - κλείσε»

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστό το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, επικαλούμενη την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας. Μια απόφαση που πάρθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι μικρέμποροι και οι φορείς τους αντιδρούν και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση, να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων με μέτρα προστασίας. Παράλληλα διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματός τους, καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, ως στάχτη στα μάτια, θεωρούνται ανεπαρκή.

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε, ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων τους όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δούλεψαν πυρετωδώς για να αντικαταστήσουν το χειμερινό εμπόρευμα με αυτό της νέας σεζόν, χρεώθηκαν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμπορεύματα. Και τώρα εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες του οριστικού λουκέτου για πολλά από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, από το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και δράσεις διαμαρτυρίας στις περιοχές όπου η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα μικρομάγαζα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, δράσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες σε εμπορικούς δρόμους της Πολίχνης και άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) μιλά για «σκοτσέζικο ντους» και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια για την υγεία όλων (μαζικά τεστ, clickaway, click in shop κ.λπ.), καθώς και να δοθούν 1.000 ευρώ ενίσχυση σε κάθε μικρό επαγγελματία για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Διεκδικεί επίσης μέτρα στήριξης με απαλλαγή τελών, πάγωμα χρεών και μια σειρά άλλα μέτρα ειδικά για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι φορέων των επαγγελματιών και εμπόρων ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης.

Οψιμα θυμήθηκαν τους αυτοαπασχολούμενους οι περιφερειάρχες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, που χτες μάλιστα εμφανίστηκαν να ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές.

Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που έλαβαν αποφάσεις στήριξης του αιτήματος των εμπόρων. Αποκαλυπτική όμως των πραγματικών προθέσεων της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στους δήμους ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου η πλειοψηφία της διοίκησης αρνήθηκε να αναλάβει δεσμεύσεις γύρω από τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών του εμπορίου, τα οποία κατέθεσε με ψήφισμα η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι μόνο το άνοιγμα των καταστημάτων με ασφάλεια δεν φτάνει και μετέφερε τα δίκαια αιτήματα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε σχόλιό της σημειώνει ότι «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους μικρούς λιανεμπόρους της Θεσσαλονίκης δεν έχει τελειωμό». Αναδεικνύει την οριακή κατάσταση όπου βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής, και προβάλλει τις διεκδικήσεις τους, απαιτώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα καταστήματα. «Ως ΚΚΕ βρισκόμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνουν οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ξεσηκώθηκαν στην Πάτρα

Για απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ και «χαριστική βολή» έκαναν λόγο οι μικροί καταστηματάρχες στην Πάτρα, που ξεσηκώθηκαν το περασμένο Σάββατο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων έσπευσε στην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Μετά από σύσκεψη με φορείς της περιοχής επισκέφτηκε και το δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν συγκέντρωση καταστηματαρχών έξω από το δημαρχείο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του νομού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κ. Πελετίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανοίξουν τα καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόσθεσε ότι «καθήκον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει ο καθένας τα μέτρα που του αναλογούν, δηλαδή η κυβέρνηση τα δικά της, η Υγειονομική Περιφέρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργασίας και ο Εμπορικός Σύλλογος τα δικά του». Επίσης παρέδωσε γραπτή επιστολή σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας τα οποία οφείλει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση. Οπως είπε άλλωστε, «αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία, και αναλύσαμε και τα αιτήματα τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν απαιτεί μόνο περιγραφή, αλλά και μέτρα εκτάκτου ανάγκης, και αυτά θέσαμε στον κύριο υπουργό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει η πόλη μας εξαιτίας της πανδημίας».

Βοήθημα από την κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας

Βοήθημα της τάξης των 1.000 ευρώ αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση σε αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μαζικά λουκέτα, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις για παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας και τον Απρίλη.

Ειδικότερα, η αποζημίωση ειδικού σκοπού προβλέπει ποσά 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 μέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, ενώ σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά θα εκταμιευθούν τον Μάη και αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν επιτρέπουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να εγκληματούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας

Περιοδεία στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να εγκληματούν σε βάρος της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας», τονίζει ο Σύλλογος, χαλώντας την «παράσταση» που έσπευσαν χτες να δώσουν από το πρωί «περιφερειάρχης, υπουργοί, υφυπουργοί και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης», που βρέθηκαν στον κεντρικό εμπορικό δρόμο σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν την εικόνα πως τάχα «όλα κυλούν ρολόι».

Στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν «με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας» και με μοναδικό «όπλο» την «ατομική ευθύνη» και την «αυτοδιάγνωση»!

«Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή! Mε τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει ωράρια εργασίας, ρεπό, άδειες, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλειά μας», σημειώνει ο Σύλλογος. Στην ανακοίνωσή του σταχυολογεί μερικές χαρακτηριστικές «ατάκες» που ακούν τις μέρες αυτές οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους. Πολλές επιχειρήσεις καλούν το «ανθρώπινο δυναμικό» να σταθεί «αρωγός» στη «βιώσιμη ανάπτυξή» τους. «Δηλαδή μας καλούν να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη και να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους», σχολιάζει ο Σύλλογος. Σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις ξεκαθαρίζουν πως θα δουλέψουν με «ευέλικτο σύστημα» και τους εργαζόμενους να εναλλάσσονται στα πόστα, δηλαδή, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, με «απογείωση της "ευελιξίας"». Ηδη τις προηγούμενες μέρες αρκετοί εμποροϋπάλληλοι κλήθηκαν να εργαστούν για να προετοιμάσουν τα καταστήματα «μπαινοβγαίνοντας» σε καθεστώς αναστολής, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις με τις οποίες η εργοδοσία θέλει να ξεμπερδεύει με την άδεια των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος και με τη χτεσινή του περιοδεία απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να τσακίσει ωράρια εργασίας, ρεπό και άδειες ούτε να «παίζει» με την ίδια την υγεία τους. Διεκδικεί την εξασφάλιση του εισοδήματος, όχι σε απολύσεις, σταθερό ωράριο εργασίας, εξασφάλιση ρεπό και αδειών όχι όποτε θέλει η εργοδοσία, καταβολή μισθών και επιδομάτων, Δώρο Πάσχα χωρίς καθυστέρηση κ.λπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση χιλιάδων επαγγελματιών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλη:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω από το βάρος της κατακραυγής των μικρών εμπόρων και άλλων επαγγελματιών, έσπευσε να ανακοινώσει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, λόγω κρατικής εντολής. Το επίδομα αυτό πρέπει να χορηγηθεί εδώ και τώρα και όχι το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε, σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβάνοντας κι εκείνα τα μαγαζιά της Εστίασης που μένουν εκτός απ' τα άλλα προγράμματα.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αποτελέσουν συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση, που εδώ και μήνες, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αποθεώσει τα μέτρα ατομικής ευθύνης και περιορισμού της λειτουργίας των μικρομάγαζων. Φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες που βρίσκονται μια ανάσα πριν το λουκέτο, τη στιγμή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας π.χ. με click away, με περιορισμένη είσοδο πελατών στο κατάστημα κ.λπ.

Εναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων η υπομονή εξαντλήθηκε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης, ειδικά των πιο μικρών επιχειρήσεων, που θα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και την "επόμενη μέρα". Η άμεση εφαρμογή μέτρων, όπως η διαγραφή χρεών, παλιών και νέων, σε εφορία και τράπεζες, η μείωση της φορολογίας και η επανένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.ο.κ. - μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και η ίδια αρνείται να υλοποιήσει - είναι το λιγότερο επιβεβλημένη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, καλώντας τους να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των ίδιων, αλλά και των εργαζομένων γενικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ