ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΣΤΑΘΕΡΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
«Αυτοδιάγνωση» και «ατομική ευθύνη» η συνταγή της κυβέρνησης

Συνεχίζεται η εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, με 98 διασωληνωμένους να είναι εκτός ΜΕΘ χτες το βράδυ, ο ένας εκ των οποίων από τις 18 Μάρτη. Μόνο το τριήμερο που πέρασε έγιναν 1.449 νέες εισαγωγές Covid (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (από 749 χτες), με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι.

Χτες άλλοι 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα (με μόλις 16.332 τεστ) ήταν 1.866, εκ των οποίων 783 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κέντρο 184, Δυτική Αθήνα 125, Πειραιάς 123, Νότιος Τομέας 112, Βόρειος Τομέας 95, Ανατολική Αττική 85, Δυτική Αττική 55, Νήσων 4), 245 στη Θεσσαλονίκη και 112 στην Αχαΐα. Την Κυριακή καταγράφηκαν ακόμη 78 θάνατοι και 1.955 νέα κρούσματα, και το Σάββατο 70 νεκροί και 3.232 νέα κρούσματα.

Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα 15χρονο κορίτσι, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» από την μητέρα του λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και αναμένεται να γίνει νεκροψία. Πρόκειται για το τρίτο ανήλικο θύμα στη χώρα.

Εκτός ορίων η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο μέχρι χτες 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ (ο ένας είναι στην αναμονή εδώ και 9 μέρες) και 17 στις ΜΕΘ, ενώ νοσηλεύονταν 103 ασθενείς Covid. Ηδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων προς ιδιωτικές κλινικές (που θα τους νοσηλεύσουν με το αζημίωτο), προκειμένου να μετατραπεί το νοσοκομείο εξολοκλήρου σε Covid.

Οπως και σε άλλα νοσοκομεία, έτσι και στο «Θριάσιο» υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά, καθώς παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του Σωματείου, ακόμα και τώρα δεν γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ούτε στους εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100%, και 9 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ και διασκορπισμένοι σε δύο διαφορετικές κλινικές Covid του νοσοκομείου. Στο «Γεννηματάς» η εφημερία ξεκινά με ελάχιστα κρεβάτια Covid, ενώ υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και μέσα στο νοσοκομείο, όπου χτες έκλεισε η Νευροχειρουργική.

Στον «Ερυθρό Σταυρό», οι εφημερίες ανακοινώνονται την ίδια μέρα και είναι συχνά επισφαλείς, καθώς δεν πραγματοποιούνται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας, συχνά ούτε του ίδιου τομέα, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς στοιβάζονται σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

Πληρότητα στο 100% παρουσιάζεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όπου «8 παίρνουν εξιτήριο και 8 έρχονται» και τα 26 κρεβάτια ΜΕΘ είναι γεμάτα, ενώ δύο διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ στα επείγοντα εδώ και δύο μέρες. Χαρακτηριστική της απουσίας μέτρων πρόληψης είναι η καταγγελία υγειονομικών ότι σε κάθε εφημερία έρχονται θετικοί ασθενείς που λίγες μέρες πριν είχαν νοσηλευτεί για άλλο λόγο. Την ίδια ώρα, 40 υγειονομικοί παραμένουν στην αναμονή να εμβολιαστούν, κάποιοι από αυτούς μέχρι και ένα μήνα.

Από μηχανής ...self test

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να βομβαρδίζει το λαό με συστάσεις για «υπομονή» ώσπου να έρθουν κι άλλα εμβόλια, με self test για... αυτοδιάγνωση, ως άλλοθι για την επικίνδυνη πολιτική της, και μπόλικη ατομική ευθύνη, δείχνοντας ως υπαίτιους για τη διασπορά τις διάφορες «συναθροίσεις» σε πεζόδρομους, κάποια «κορονοπάρτι» και βέβαια τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του λαού.

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνέστησε χτες «υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου» και είπε ότι «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test». Εξήγγειλε ότι «θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων, με στόχο έως το τέλος της βδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν, σε πρώτη φάση, τους μαθητές λυκείου ηλικίας 16 -18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στο μεταξύ, την ώρα που στους χώρους δουλειάς γίνεται το «σώσε», η κυβέρνηση πέταξε και εκεί την ευθύνη στους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους να στηθούν στις ουρές για τεστ, ώστε να απαλλάξει την εργοδοσία ακόμα και από το πλέον στοιχειώδες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Οχι στη μετατροπή του αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid

Συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις

Από την κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Από την κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Με νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του νοσοκομείου και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Γεννηματά συνεχίζει τον αγώνα το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενάντια στη μετατροπή του σε μιας νόσου και στην υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

Η μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομείο αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με COVID αφήνει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις. Εχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση των σωματείων της περιοχής καθώς και την καταγγελία από τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή, σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα και προχώρησαν σε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, τόνισε ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι μένουν χωρίς μια διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία άλλων παθήσεων και απαίτησε την επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημιώσεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ο Σταύρος Χρηστίδης, από το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτ. Αττικής, αναφέρθηκε στο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε την Πέμπτη με τους τρεις νεκρούς στην Εύβοια, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει νοσοκομείο σε μια βιομηχανική περιοχή.

Στην έλλειψη μέτρων προστασίας, που με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν παίρνονται στους χώρους δουλειάς, στις αποθήκες και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αναφέρθηκε ο Νίκος Μαΐλης, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Την επίταξη τώρα των υποδομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς καμία αποζημίωση και την άμεση ανάκληση της απόφασης για τη μετατροπή του «Θριασίου» Νοσοκομείου σε μιας νόσου απαιτούν οι ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ.

Καταγγέλλουν απολύσεις σε γηροκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας σε ιδιωτικό γηροκομείο στον Αγ. Δημήτριο Αττικής πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων 5 εργαζομένων και να καταβληθούν όλα τα ένσημα που οφείλει η εταιρεία.

Παράλληλα, το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας την εξασφάλιση των εργασιακών όρων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εργασία, ιδιαίτερα σε δομές όπως τα γηροκομεία. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου, σωματεία του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας και άλλων κλάδων και η δημοτική σύμβουλος Αγ. Δημητρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Να σημειωθεί πως η καταγγελία του Σωματείου αφορά γηροκομείο που το περασμένο Σάββατο «ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόλυση 5 εργαζομένων από το τμήμα της κουζίνας, με την αιτιολογία ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δίνονται σε εργολαβική εταιρεία. Πίσω από τις δικαιολογίες υπάρχει ουσία: Η εργοδοσία του ιδρύματος από το Σεπτέμβρη του 2019 σταμάτησε να καταβάλλει τα ένσημα στους εργαζόμενους. Οι καταγγελίες στο ΙΚΑ, η κινητοποίηση των εργαζομένων και η στήριξή τους από το Κλαδικό Σωματείο είχαν αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα για το 2021, παρόλο που δεν έχει καταβληθεί το σύνολο των ενσήμων. Οι απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη περίπτωση συνδικαλιστικών διώξεων».

Απεργία στις 12 Απρίλη

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής με τα σωματεία - μέλη του, αποφασίστηκε απεργία στις 12 Απρίλη, για να μη μετατραπεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid.

Διαμαρτυρία στη Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου και τη συμμετοχή των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΦΚΑ, του Συλλόγου Γυναικών και της ΕΓ ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβους. Κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου αντιπροσωπεία ζήτησε να σταματήσει ο διαγωνισμός παράδοσης της καθαριότητας σε εργολάβο, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να επανασυσταθούν οι 40 οργανικές θέσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Το Σωματείο αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου.

Για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στη Δυτ. Μακεδονία

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας, Θωμά Σαραφίδη, πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Απρίλη αντιπροσωπεία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι επείγουσες ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό για να στηριχθεί η υγεία των εργαζομένων, αλλά και το αίτημα ένταξης των εργαζομένων στα ΒΑΕ, το ζήτημα της εκπαίδευσης των διασωστών, καθώς και η ανάγκη να στελεχωθούν και τα νοσοκομεία με πλήρωμα, οδηγούς και ασθενοφόρα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ