ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανώνουν τη μάχη απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα

Σύσκεψη για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς την Παρασκευή 9 Απρίλη

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα καλούν 13 κλαδικά σωματεία της Αθήνας, την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «εργασιακό μεσαίωνα» με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει (βλ. στη διπλανή σελίδα), τα Συνδικάτα που παίρνουν την πρωτοβουλία απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αθήνας, προκειμένου να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να προετοιμάσουν τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έχουν από κοινού αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό - Ξενοδοχεία Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά Αττικής, το Συνδικάτο εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, το Συνδικάτο εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί, το Συνδικάτο εργαζομένων στην Ενέργεια, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρουν τα σωματεία:

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης αλλά και στη δράση των συνδικάτων. Βαφτίζουν "πρόοδο" το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργαζόμενοι όπως και όλος ο λαός μετρούμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά εκτός ΜΕΘ και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική, αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ενώ οι προσλήψεις είναι δραματικά ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι αναγκαίο τα σωματεία της Αθήνας να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στις 9 Απρίλη τον λόγο έχουμε εμείς!

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα και μέτρα προστασίας

«Ολοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας για όλους!»: Κινητοποιήσεις με προμετωπίδα τα αιτήματα αυτά οργανώνουν σε όλη τη χώρα σωματεία και εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό την Παρασκευή 9 Απρίλη. Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες έχουν ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν, βάζοντας στο στόχαστρο μια σειρά από δικαιώματα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα.

«Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν 21 κλαδικά σωματεία, συντονίζοντας τα βήματα και τη δράση τους με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις την ίδια μέρα. Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την περασμένη Τετάρτη, το Συνδικάτο καλεί σε νέα κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη).

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποφασιστεί σε Κέρκυρα (προσυγκεντρώσεις στις 9.30 π.μ. σε Βίλα Ρόσα, λιμάνι και Μαράσλειο), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Καμάρα), Αχαΐα (11 π.μ., Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας), Λευκάδα (5 μ.μ., στην αγορά), Ρόδο (12 μ., πλατεία Κύπρου), Χανιά (6 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Ενετικό Λιμάνι), Λασίθι (11 π.μ., Λίμνη Αγ. Νικολάου), Ζάκυνθο (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο), Σαντορίνη (1 μ.μ., γραφεία ΕΦΚΑ), Γιάννενα (12 μ., κεντρική πλατεία, μαζί με το Σωματείο Μουσικών), Ηγουμενίτσα (1 μ.μ., Πάνθεον), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου).

Τη βγάζουμε με 9 ευρώ τη μέρα...

Το περασμένο Σάββατο τα σωματεία οργάνωσαν διαδικτυακή συναυλία με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους. Η συναυλία «άνοιξε» με πλάνα από τις δεκάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, την προστασία της υγείας, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στις νέες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που προγραμματίζονται.

«Στις 9 Απρίλη τον λόγο έχουμε εμείς»: Για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους μιλούν σε βίντεο που έχουν ετοιμάσει τα σωματεία εργαζόμενοι στον κλάδο (είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=gMTGPYjf8tk).

Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις φορούν τα ρούχα της δουλειάς, στέκονται μπροστά σε γνωστά αξιοθέατα αλλά και τουριστικά θέρετρα και κάνουν τον δικό τους «απολογισμό» από τον έναν χρόνο πανδημίας και την επίθεση της εργοδοσίας.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων «δεν πείνασαν» από την περσινή κακή τουριστική σεζόν αφού «είχαν όσα έβγαλαν από τον ιδρώτα μου τα τελευταία επτά χρόνια». Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι την «έβγαλαν» με 9 ευρώ τη μέρα. Οι επιχειρήσεις «άνοιξαν όσο θέλανε», «πήραν όσους εργαζόμενους θέλανε», τους είχαν στο «"μπες - βγες" για τέσσερις μήνες», εκμεταλλευόμενες όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Το ίδιο εγώ, το ίδιο και το αφεντικό; Πότε ήμασταν ίσοι απέναντι στον ιό;», αναρωτιούνται και επισημαίνουν ότι την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες επιλέγουν να στραφούν σε άλλους κλάδους και τομείς για «επενδύσεις», οι ίδιοι μένουν χωρίς δουλειά. Διανομείς υπενθυμίζουν τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή σε συναδέλφους τους και απαιτούν ένταξη στα ΒΑΕ και μέτρα προστασίας.

«Ακόμα και για τα ελάχιστα που πήραμε δώσαμε πολύ σκληρές μάχες και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την κυβέρνηση και την εργοδοσία», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι και απευθύνουν κάλεσμα: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει έξω από τη μάχη για τη ζωή μας, την οικογένειά μας, τη δουλειά μας. Στις 9 Απρίλη τον λόγο έχουμε εμείς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα και αύριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και αύριο στον ΕΦΚΑ

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία με κοινή απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ETAM (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, στην είσοδο των ιδιωτικών γραφείων στην έκδοση των συντάξεων και στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές που προωθεί η κυβέρνηση και προγραμματίζουν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις. Σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και αύριο Τετάρτη την ίδια ώρα στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22, Αθήνα).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΟΚΠ, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά ταχύτατα στο παραπέρα ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης» και αναδεικνύει τον εμπαιγμό συνταξιούχων για τη σύνταξη που τάχα «θα βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού», τον «project manager» και τα ιδιωτικά γραφεία, που θα εκδίδουν - με το αζημίωτο - συντάξεις. Καταγγέλλει επίσης τη στοχοποίηση των εργαζομένων από την κυβέρνηση, η οποία «ενορχηστρώνει την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού επιρρίπτοντας πάνω τους την ευθύνη για τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και στρέφοντας τους συνταξιούχους εναντίον τους. Την ίδια στιγμή, προσπαθούν να αποκρύψουν ότι αυτές οι εκκρεμότητες είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, με την εντεινόμενη υποστελέχωση, τα τεράστια προβλήματα οργανωτικής λειτουργίας, εξοπλισμού κ.ά. να χρονίζουν, χωρίς ποτέ να δίνονται ουσιαστικές λύσεις...».

«Ταυτόχρονα - υπογραμμίζει η ΠΟΠΟΚΠ - ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, να απαλλαγούν από το "βάρος" της Ασφάλισης και με τις ασφαλιστικές εισφορές να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές επενδύσεις».

Σημειώνεται ότι ανάλογη ανακοίνωση ενόψει της απεργίας εξέδωσε και η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Στο πλευρό των εργαζομένων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζει εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ). Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Θεωρούμε αυτόν τον αγώνα δικό μας, συμμετέχουμε και συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, παραδίδοντάς την ως επενδυτικό προϊόν στα νύχια των αρπακτικών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στα κοράκια του κέρδους.

Εμείς οι συνταξιούχοι, που όλα αυτά τα χρόνια ζούμε τις βάρβαρες αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, ξέρουμε πολύ καλά τους υπευθύνους της σημερινής κατάστασης.

Πολύ καλά γνωρίζουμε ότι για τις θανατηφόρες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεών μας, του ΕΚΑΣ, της 13ης - 14ης σύνταξης, των κοινωνικών θεραπευτικών παροχών, για την αφαίμαξη και τα "κουρέματα" των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων, για τις δραματικές περικοπές στα φάρμακα, στην Υγεία, για την απαράδεκτη καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεών μας ευθύνονται οι αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και όχι οι λεγόμενοι κατά την κυβέρνηση "γραφειοκράτες" υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Οι εντολές είναι άνωθεν...

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, στηρίζουμε τα αιτήματά τους όπως αυτά αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους, που είναι και δικά μας αιτήματα. Διεκδικούμε ό,τι αδίκως μας έχει αφαιρεθεί σε όλα μας τα δικαιώματα, που τα έχουμε πληρώσει με τον κόπο και το αίμα μιας ζωής και δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση και σε κανέναν δανειστή. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα των περιορισμών λόγω της πανδημίας, γιατί πολύ καλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ