ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Τιμάμε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του συνεχίζοντας πιο ικανοί στον αγώνα για τον σοσιαλισμό

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο πάρκο Γουδή

Ο Θ. Γκιώνης
Ο Θ. Γκιώνης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο πάρκο Γουδή, στον τόπο όπου εκτελέστηκε πριν από 69 χρόνια ο Νίκος Μπελογιάννης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι συγκρατούμενοί του, Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος και Δημήτρης Μπάτσης, πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών Συνοικιών και ΑΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ηταν 69 χρόνια πριν, όταν ο Ν. Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τις φυλακές της Καλλιθέας στου Γουδή και εκτελέστηκαν υπό το φως των προβολέων. Ηταν 30 Μάρτη 1952, όταν ο Ν. Μπελογιάννης «με ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία. Με ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει...», όπως έγραψε εκείνες τις μέρες ο εξόριστος στον Αη Στράτη ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Σε αυτόν τον τόπο, μπροστά από το μνημείο που έχει στήσει η ΚΕ του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, τιμώντας τον Ν. Μπελογιάννη που «ζει και θα ζει στην καρδιά και τη συνείδησή μας», τους συντρόφους του, τιμώντας το ΚΚΕ που «γεννά Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα και σήμερα για τη λαϊκή εξουσία, τον σοσιαλισμό», όπως αναγραφόταν στο πανό.

Μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα στο σημείο της εκτέλεσης, και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Με την πείρα 100 χρόνων θέτουμε νέους στόχους

Ο Θ. Γκιώνης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ζούμε και δρούμε σε μια περίοδο από τις πιο δύσκολες για το επαναστατικό - κομμουνιστικό κίνημα. Εχουμε όμως τεράστια πείρα, άνω των 100 χρόνων, έχουμε την πείρα των τελευταίων 30 χρόνων δράσης σε συνθήκες αντεπανάστασης, που το Κόμμα, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Εχοντας ισχυρές ιστορικές παρακαταθήκες αντέξαμε, κάναμε νέα βήματα μπροστά, μελετήσαμε και αναπτύξαμε τη θεωρία μας στην επεξεργασία επαναστατικής στρατηγικής μέσα στις νέες, συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, πατώντας βέβαια σταθερά στη συσσωρευμένη πείρα 102 χρόνων. Δεν επαναπαυόμαστε. Θέτουμε νέους στόχους συλλογικά και ατομικά, για να δυναμώσει το Κόμμα εκπληρώνοντας την αποστολή του ως ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης, για τον σοσιαλισμό, όπως λέει το σύνθημα για το 21ο Συνέδριο».

Τόνισε πως πρόκειται για στόχο «που πρέπει να αντιπροσωπεύει κάθε κομμουνιστή, που κάνει έως το τέλος το καθήκον του, όπως μας φωτίζει το παράδειγμα του Ν. Μπελογιάννη. Ενός κομμουνιστή που συνδυάζει κατά τον καλύτερο τρόπο σε δύσκολες συνθήκες τον πρακτικό αγωνιστή και τον διανοητή αγωνιστή», προσθέτοντας ότι «μπορεί την εποχή που έζησε ο Μπελογιάννης οι δυνατότητες των κομμουνιστών να ήταν λιγότερες, σήμερα όμως παρά τις νέες δυσκολίες μπορούμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο προσφοράς και δράσης αναπτύσσοντας όλες τις ικανότητές μας συνεχώς. Να είμαστε δηλαδή πολύπλευροι, πολυσύνθετοι, εχθροί της μονομέρειας, της αποσπασματικότητας αλλά και της γενικότητας, ώστε να πλήττουμε τον αντίπαλο σε όλα τα μέτωπα, στην ιδεολογική, στην πολιτική, στην πρακτική του δράση. Αλλωστε, ο ταξικός αγώνας είναι και πολιτικός και ιδεολογικός και μαζικός».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «αναγκαιότητα των καιρών είναι ο πολύπλευρος κομμουνιστής, που συνδέει την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη, που εμπλουτίζει τη θεωρία με τη μελετημένη πείρα της πράξης» και αυτό «είναι το κλειδί για να σταθούμε παλικαρίσια στην επιχείρηση τρομοκράτησης, χειραγώγησης, ενσωμάτωσης», που πλήττει ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες.

Μια τέτοια «σχεδιασμένη, προγραμματισμένη δράση που αναπτύσσεται και κλιμακώνεται» και η επίδραση της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, συμπλήρωσε, μπορούν να συμβάλουν «στην καλλιέργεια του μοναδικού αισθήματος της κοινωνικής αισιοδοξίας», που «βασίζεται στη γνώση, στη συνεχή επαφή με το λαό και τα προβλήματά του, βασίζεται στην ιδεολογική σταθερότητα αλλά και στην ετοιμότητα, στην επίγνωση της ευθύνης, στη γνώση ότι κανένα ουσιαστικό βήμα μπροστά δεν μπορεί να γίνει χωρίς θυσία και σκληρή δουλειά. Ο προσανατολισμός προς το μέλλον, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, είναι υποχρεωτικός, αναγκαστικός. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε την ικανότητα να είμαστε βαθιά στο λαό, δίπλα και στο πλευρό του σε κάθε πρόβλημα, κάθε ανησυχία. Μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε θέληση και ικανότητα αντίστασης και αντεπίθεσης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις βαθύτερες ταξικές ρίζες των σύγχρονων προβλημάτων, θα καταπολεμάμε τις αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, την απαισιοδοξία, την παραίτηση, την αναποτελεσματικότητα». Και κατέληξε λέγοντας: «Τιμώντας τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, τη θυσία τους, συνεχίζουμε απτόητοι και ακούραστοι. Μελετάμε την πείρα, δουλεύουμε για να είμαστε μπροστά στα προβλήματα του σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον που θα 'ρθει, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Εκδήλωση στην Αμαλιάδα

«Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα και σήμερα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό» έγραφε το πανό στην εκδήλωση τιμής για τα 69 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη που πραγματοποίησε την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, με ομιλητή τον Χρήστο Γιάνναρο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη, με τις κόκκινες σημαίες του ΚΚΕ να κυματίζουν στο μνημείο.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Η Ιστορία διδάσκει, οι λαοί μπορούν να νικήσουν!

80 χρόνια σήμερα από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα

Την ανάγκη του αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του αναδεικνύει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων, σήμερα 6 Απρίλη, από την επίθεση που εξαπέλυσε η ναζιστική Γερμανία εναντίον της Ελλάδας το 1941.

Θυμίζοντας τα γεγονότα της εποχής, τονίζει ότι «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την Αντίσταση με τη δράση του για την οργάνωση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας και τη σωτηρία του λαού. Οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τις εξορίες, καθώς και άλλοι που δρούσαν παράνομα, προχώρησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στην οργάνωση της πάλης κατά των κατακτητών ιδρύοντας το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις για την επιβίωση του λαού μας και τη σωτηρία του από την πείνα και για την απελευθέρωση της χώρας».

Σημειώνει πως «σήμερα, 80 χρόνια μετά, όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης για τις Επανορθώσεις - Πολεμικές Αποζημιώσεις (...) Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σταθερά θέτουν το ζήτημα».

Ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει πως «η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με την πείρα της πάλης του λαού μας στη δεκαετία 1940-'49 αναδεικνύει την ανάγκη του αγώνα για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του, καταργώντας την εξουσία του κεφαλαίου, του οποίου τέκνο και μορφή εξουσίας του είναι και ο φασισμός - ναζισμός. (...) Ο αγώνας της ΕΑΜικής Αντίστασης και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ διδάσκουν ότι όσο ισχυρός κι αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών, όπως στην περίοδο της Κατοχής (...) οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι λαοί μπορούν να νικήσουν αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και παλέψουν οργανωμένα, σήμερα με ηγέτη και καθοδηγητή το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Με αυτά τα διδάγματα, τιμώντας ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε σήμερα τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...».

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Την Πέμπτη το τρίτο επεισόδιο

Την Πέμπτη στις 20.00 προβάλλεται το τρίτο από τα έξι επεισόδια της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia).

Μετά το πρώτο επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, και το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Στην αυγή της νέας εποχής», που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, γνώρισε θερμή υποδοχή.

Στο 3ο επεισόδιο, που θα προβληθεί αυτή την Πέμπτη 8/4, ο θεατής θα παρακολουθήσει πώς η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής αστικής τάξης και η επαφή της με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό δεν άργησαν να αφήσουν το αποτύπωμά τους, αναζητώντας την οργανωτική τους έκφραση, με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της τσαρικής Ρωσίας.

Εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και της ΚΟ Αττικής

Παράλληλα, το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Ομιλίες θα κάνουν:

-- Ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, με θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 και η σύγχρονη διαπάλη».

-- Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η κατάκτηση της διαλεκτικής - υλιστικής αντίληψης για την Επανάσταση του 1821 αναγκαία στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις μελλούμενες σοσιαλιστικές επαναστάσεις».

  • Οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από το portal «902.gr».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ