ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
Σελ. /48

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του συνδρομητικού δικτύου της εφημερίδας μας στη Θεσσαλονίκη, και μπροστά στους νέους στόχους που βάζει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για αύξηση των συνδρομητών και συνολικά της διακίνησης, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί στις επόμενες σελίδες ένα μικρό αφιέρωμα σε ζητήματα που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή. Ξεκινώντας από την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως μας την περιγράφουν υγειονομικοί της πόλης, συζητάμε στη συνέχεια με εργαζόμενους στις εργολαβίες της «Ελληνικός Χρυσός» για τον δίκαιο αγώνα που δίνουν αυτήν την περίοδο ενάντια στις απολύσεις και για καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες δουλειάς. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο συνεντεύξεις, για τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στην Καλαμαριά ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων από την πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται με τη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στην Αρετσού.


Βάζουμε ψηλότερα τον πήχη για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη»

Ο Απρίλης να είναι μήνας όπου θα μετρήσουμε διακριτή άνοδο στους συνδρομητές της εφημερίδας μας

Από πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στη Θεσσαλονίκη
Από πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στη Θεσσαλονίκη
Το Σαββατοκύριακο αυτό συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του δικτύου των συνδρομητών του «Ριζοσπάστη» στην Θεσσαλονίκη. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ξεπερνώντας αντικειμενικά εμπόδια και δυσκολίες, αποδίδοντας καρπούς.

Συνέβαλε στην αύξηση της κυκλοφορίας του καθημερινού «Ριζοσπάστη», καθώς και στην αύξηση των μελών και φίλων του Κόμματος που έφτανε στα σπίτια τους καθημερινά η εφημερίδα, σε μια περίοδο με μεγάλες απαιτήσεις στη διαπάλη με την αστική τάξη, την κυβέρνηση, συνολικά τα αστικά κόμματα.

Στις σημερινές ακόμα πιο σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, όπως βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, η ανάγκη για αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και του δικτύου των συνδρομητών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Σήμερα που η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μέσα στη δίνη της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο, μετρώντας τις πληγές και τους νεκρούς τους, βιώνοντας τις δυσκολίες από τα συνεχόμενα lockdowns, τα μέτρα περιορισμού, την κοινωνική αποστασιοποίηση, που χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έχουν να κάνουν μάθημα ουσιαστικά έναν χρόνο, και πάει λέγοντας...

Σε συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε μια νέα οικονομική κρίση και μάλιστα ακόμα πιο βαθιά και συγχρονισμένη σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη. Μια νέα κρίση που τις συνέπειές της τις ζουν στο πετσί τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού που βρίσκονται στην ανεργία εδώ και έναν χρόνο, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που και με τα συνεχόμενα lockdowns βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, συνολικά η εργατική - λαϊκή οικογένεια.


Σε συνθήκες που κάτω από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεγαλώνει ο κίνδυνος πιο γενικευμένων πολέμων και με την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, κάτι που βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα και με τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Σε συνθήκες που δυναμώνει η κρατική καταστολή και βία, όπως αυτές που ζούμε όλους αυτούς τους μήνες, με το χτύπημα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, τα γεγονότα στο ΑΠΘ, στη Νέα Σμύρνη κ.α., κι αυτό γιατί η καταστολή πάει πάντα χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί είναι ένα από τα όπλα της αστικής εξουσίας όταν θέλει να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό και τη χρησιμοποιούν όλα τα αστικά κόμματα όταν βρίσκονται στην εξουσία.

Ζούμε όμως και σε συνθήκες που μέσα στο λαό δυναμώνουν η οργή, ο θυμός, η αγανάκτηση κάτω από το βάρος των προβλημάτων που βιώνει, κάτι που μεγαλώνει τις ευθύνες μας, τις ευθύνες των κομμουνιστών να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά.

Για να βάλουμε εμπόδια στη νέα επίθεση που εξαπολύουν, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να ανοίξουμε τον δρόμο και τη συζήτηση για την κοινωνία αυτή όπου θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας οι κρίσεις, οι πόλεμοι, η φτώχεια, την κοινωνία όπου η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών του πλούτου.


Γι' αυτό και στις μάχες που είναι σε εξέλιξη, στους αγώνες που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να ριχτούν με όλα τους τα όπλα. Και ο «Ριζοσπάστης» είναι ένα από αυτά, σημαντικό και πολύτιμο.

Μόνο από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνεται ότι μόνο μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και από τα άλλα Μέσα του Κόμματος μπορούσαν να ενημερωθούν η εργατική τάξη και ο λαός για μια σειρά από ζητήματα.

  • Ποια άλλη εφημερίδα ανέδειξε τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών;
  • Ποια άλλη εφημερίδα, ποιο άλλο Μέσο ανέδειξε τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ή τον αγώνα των εργατών στην «Ελληνικός Χρυσός» αυτές τις μέρες, τις μέρες δράσης των εργατικών σωματείων για την Υγεία μέσα στην πανδημία, τη μέρα δράσης των σωματείων για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τα δίκαια αιτήματα των ντελιβεράδων, των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές;
  • Ποια άλλη εφημερίδα ανέδειξε τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, των φοιτητών, του γονεϊκού κινήματος, την ώρα που όλοι μαζί τούς κατηγορούσαν σαν αρνητές της μάσκας και του κορονοϊού;
  • Ποια άλλη εφημερίδα ανέδειξε τους δίκαιους αγώνες του λαού της Δυτικής Θεσσαλονίκης για μια σειρά σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ρύπανση - δυσοσμία στο Κορδελιό, η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ»;
  • Ποια άλλη εφημερίδα αποκάλυψε τα κάλπικα ιδεολογήματα της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, την τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς με τα ανύπαρκτα μέτρα και τεστ, την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας σαν να μην ήταν αυτός πριν από δύο χρόνια στην κυβέρνηση;

Καμία απολύτως. Για την ακρίβεια, στέκονταν απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις, στο όνομα της δήθεν διασποράς του κορονοϊού.

Να πώς στεκόταν αστική εφημερίδα στο κύριο άρθρο της μπροστά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη. Γράφει: «Στις κρίσεις μετριέται το "μέταλλο" καθενός. Ισχύει κατεξοχήν για την υγειονομική κρίση. Η απόφαση για απεργία στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς την προσεχή Πέμπτη λειτουργεί και ως τέτοιος δείκτης: Δείχνει τον βαθμό κοινωνικής υπευθυνότητας - ή μάλλον αντικοινωνικού κυνισμού - όσων βρίσκουν τη στιγμή κατάλληλη για να προσθέσουν άλλη μία ταλαιπωρία στη μεγάλη δοκιμασία».

Ο Απρίλης να είναι μήνας όπου θα μετρήσουμε διακριτή άνοδο στους συνδρομητές του «Ριζοσπάστη».

Η καθημερινή μελέτη της εφημερίδας από όλα τα μέλη του Κόμματος είναι όρος για να γίνουμε πιο ικανοί στη διαπάλη με τα ιδεολογήματα του αντιπάλου, στην προώθηση της πολιτικής του Κόμματος για τον απεγκλωβισμό εργατικού - λαϊκού κόσμου από την κυρίαρχη πολιτική.

Αποτελεί προϋπόθεση για να μετρήσουμε βήματα στην ανάγκη να ενισχυθεί το ιδεολογικό στοιχείο στη λειτουργία όλων των καθοδηγητικών Οργάνων, που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο. Χωρίς άνοδο στη διακίνηση και μελέτη της εφημερίδας δεν μπορούμε να μετρήσουμε βήματα στην αναβάθμιση της ιδεολογικής εσωοργανωτικής συζήτησης, συνολικά στην αναβάθμιση της καθοδηγητικής μας δουλειάς.

Από σήμερα λοιπόν ριχνόμαστε στη μάχη, συζητάμε σύντροφο το σύντροφο, κάθε ΚΟΒ βάζει φιλόδοξους στόχους για να καταγράψει νέους συνδρομητές, για να μετρήσει αύξηση στη διακίνηση της εφημερίδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που εκφράστηκαν μέσα από τις τρεις επιτυχημένες πανεξορμήσεις με τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου.


Του
Γρηγόρη ΚΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Γρ. Κλιγκόπουλος είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ