ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, μέτρα στήριξης τώρα!

Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για την απαίτηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων απ' τις συνέπειες της κρίσης και τη διεκδίκηση κάλυψης των αναγκών τους, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία, επιτροπές αγώνα και φορείς εργαζομένων από τους επιστημονικούς κλάδους των μηχανικών, των δικηγόρων και των οικονομολόγων. «Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας», είναι το μήνυμα που έστειλαν, με την κινητοποίηση που οργανώθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Στήριξη του εισοδήματος με τη χορήγηση επιδόματος 800 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας. Κατάργηση όλων των βλαπτικών μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις που ήρθαν με πρόσχημα την πανδημία. Απαλλαγή απ' την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση. Ουσιαστική ανακούφιση του λαού από τα χρέη. Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Την κοροϊδία που υφίστανται μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι από την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο κατήγγειλε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί αφετηρία για την κλιμάκωση της πάλης μας», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα με μαζική συμμετοχή και συνέχεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις οφειλές που συσσωρεύονται αναφέρθηκε η Σίσσυ Μανουσάκη από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, καταγγέλλοντας ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει πακέτα παχυλής χρηματοδότησης σε επιχειρηματικούς ομίλους, για τους μηχανικούς δεν «περίσσεψε» ούτε ευρώ για να ελαφρυνθούν από τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης «εκφράζουν τις ανάγκες όλων μας», ανέφερε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Μίλησε για την εντατικοποίηση και τον μεγάλο φόρτο εργασίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο, κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων προστασίας και κάλεσε σε αγωνιστική απάντηση στην παραπέρα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ωράριο.

Την ενίσχυση των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών απαίτησε ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκτεταμένη τηλεργασία, αναφέρθηκε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Απέναντι στην επίθεση αυτή, όπως υπενθύμισε, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον όπλο στον αγώνα για τα δικαιώματά τους το Σωματείο που μετρά ήδη δεκάδες παρεμβάσεις στους λίγους μήνες ύπαρξής του.

Τα αιτήματα των μηχανικών του Δημοσίου μετέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ.

Μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, όπως η καθιέρωση ετήσιας άδειας, απαίτησε ο Τάκης Λεωνιδόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Το ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση μετέφερε η Ολγα Μοίραλη, ενώ το λόγο πήρε και φοιτητής από το Πολυτεχνείο.

Το «παρών» των συνταξιούχων μηχανικών, που παλεύουν ενάντια στις αιματηρές περικοπές των συντάξεών τους, μετέφερε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

«Η πρόκληση από το υπουργείο συνεχίζεται», κατήγγειλε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Στηλίτευσε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που αρνήθηκε για μια ακόμα φορά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία. Η απάντηση του υπουργείου στο αίτημα για συνάντηση ήταν να παραπέμψει τα σωματεία και τους φορείς σε υπηρεσιακό παράγοντα και μάλιστα στην είσοδο του κτιρίου, επικαλούμενο την πανδημία και τα μέτρα προστασίας από αυτή. Ωστόσο οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν πως τα αιτήματα έχουν ήδη επιδοθεί και ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να πάρουν θέση πάνω σε αυτά. «Με υπομονή και επιμονή θα συνεχίσουμε γιατί τα αιτήματά μας είναι πιεστικά και δίκαια», τόνισε ο Ηλ. Τσιμπουκάκης και πρόσθεσε πως «μόνο ο αγώνας μας μπορεί να δώσει τη λύση».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), δυνάμεις του ΜΑΣ από σχολές των αντίστοιχων κλάδων και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, της Ενωσης Λογιστών και της Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Λογιστών.

Με τα πανό και κρατώντας πλακάτ, με σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, παλεύουμε για δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Πάρτε μέτρα τώρα», πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, στελέχωση των ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Ανέδειξαν και επιμέρους κλαδικές διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, για προσλήψεις υπαλλήλων, διορισμούς δικαστών, μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές - απαλλαγή και όχι αναστολή για όλο το διάστημα που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, ακύρωση όλων των απολύσεων, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ο Γιάννης Παπανάγνου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, και η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης.

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών αυτοαπασχολούμενων μηχανικών - δικηγόρων - οικονομολόγων, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί στην πόλη της Λάρισας πήραν την πρωτοβουλία να απευθύνουν κάλεσμα για οργάνωση και κοινή δράση σε όλους τους συναδέλφους απέναντι στα πολύ οξυμένα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα γίνει συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6) για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενώ συμμετέχουν και στην κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αύριο Πέμπτη 1 Απρίλη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για την Υγεία και το εισόδημα
  • Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος
  • Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας διεκδικούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μετά από κάλεσμα της ΟΒΣΑ στην Αθήνα και δεκάδες συλλόγους, Ενώσεις και άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Στην κινητοποίηση καλεί τις αυτοαπασχολούμενες και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα στην Πάτρα, στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον Βόλο, στις 9 π.μ. στην Εφορία, στην Καρδίτσα, στις 10 π.μ. στην Εφορία και στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Αύριο, Πέμπτη 1η Απρίλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι Ομοσπονδίες και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ που καλούν στις κινητοποιήσεις, διεκδικούν μεταξύ άλλων: Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης, διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες, ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων, διαγραφή χρεών για τον κλάδο Υγείας, αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες - ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, φθηνότερα τιμολόγια σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό για τους αυτοαπασχολούμενους, 6 μήνες απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Τέλος, απαιτούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στο δήμο Αλμυρού

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη χτες το πρωί, όταν μία συμβασιούχος στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Αλμυρού Μαγνησίας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι (κόπηκε τένοντας), καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.«Ο φόρος αίματος», αναφέρει, «που αναγκάζονται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους της Μαγνησίας για να βγάλουν το μεροκάματο έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Τα αλλεπάλληλα ατυχήματα εργαζομένων ιδιαίτερα στον δήμο Αλμυρού φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο και τυχαίο, κάτι που οφείλεται στην "κακιά στιγμή". Η πολιτική απαξίωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, υποστελέχωσής τους και χρησιμοποίησης συμβασιούχων εργαζομένων (δίχως πλήρη δικαιώματα και δίχως την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα ασφάλειας) και εντατικοποίησης της εργασίας δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Συνδικάτο και ταυτόχρονα απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας την άμεση διερεύνηση του ατυχήματος, την επιβολή κυρώσεων στην εργοδοσία και την άμεση λήψη όλων των μέτρων για τη μη επανάληψη παρόμοιων ατυχημάτων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Απρίλη

Με το σύνθημα «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης» οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κατεβαίνουν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 6 και 7 Απρίλη. Την απεργία προκήρυξαν σε κοινή τους συνεδρίαση οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ETAM (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) «αντιδρώντας τόσο στην επίθεση που δέχεται, για μία ακόμη φορά, η Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ