ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εφιαλτικές εικόνες, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα έξω από ιδιωτικά νοσοκομεία

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα έξω από ιδιωτικά νοσοκομεία
Εικόνες που δεν τις βάζει ανθρώπου νους επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία παρά την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αντί να ενισχύονται, αποδυναμώνονται περαιτέρω, με την κυβέρνηση να συνεχίζει στον ίδιο ντορό: Των μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού, των μετατροπών τους σε «μιας νόσου» και της μη επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Τα τραγικά αποτελέσματα, που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί μέρα με τη μέρα, γίνονται και χειρότερα. Οι δεκάδες αναμονές για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους με ανυπολόγιστους κινδύνους έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν και θανάτους τέτοιων ασθενών, αφού κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχουν την ευκαιρία της εντατικής παρακολούθησης από εξειδικευμένο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά μεγαθήρια στην Αττική μένουν ανέγγιχτα, αφού η κυβέρνηση δεν προχωράει στην επίταξή τους ώστε να ανακουφιστεί στοιχειωδώς το σύστημα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για άλλη μια μέρα, την Παρασκευή, μόνο στην Αττική, 111 ήταν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, διάσπαρτοι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Η πληρότητα είναι ήδη στο 100% και το υγειονομικό προσωπικό καθημερινά ξεπερνάει τον εαυτό του, κόντρα σε μια πολιτική που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής περίθαλψης.

Το απόλυτο χάος

Στον «Ερυθρό Σταυρό» οι γιατροί περιγράφουν το απόλυτο χάος μετά την άρον άρον μετατροπή κι αυτού του νοσοκομείου εξολοκλήρου για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, κλείνοντας επ' αόριστον όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του. Από προχτές, και κάθε μέρα, το νοσοκομείο εφημερεύει.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν έγινε καν ενημέρωση στο προσωπικό για τη στολή ατομικής προστασίας. Ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ στελέχωσαν τα ΤΕΠ Covid. Εγείρονται ζητήματα νόμιμης άσκησης της Ιατρικής, με ακατάλληλες ιατρικές ειδικότητες να αντιμετωπίζουν το νόσημα. Και μόνο που είμαστε στα Επείγοντα είναι παράνομο. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες. Μέσα σε λίγες ώρες χτες, έγιναν 20 εισαγωγές - διακομιδές από άλλα νοσοκομεία. Διαφημίζουν ότι το νοσοκομείο έχει αναπνευστήρες high flow. Ποιος θα χειριστεί τέτοιο εξειδικευμένο εξοπλισμό; Οι ΩΡΛ και οι δερματολόγοι; Ο,τι μαθαίνουμε είναι από γιατρό σε γιατρό... Ηρθαν και οι 23 επιστρατευμένοι γιατροί, στους οποίους ανέθεσαν εξολοκλήρου τη βραδινή βάρδια του νοσοκομείου. Και οι άνθρωποι έχουν να δουλέψουν δεκαετίες σε νοσοκομείο», μας μεταφέρει γιατρός του νοσοκομείου, εκφράζοντας τη διάχυτη αγωνία των συναδέλφων του. Την ίδια ώρα, οι παθολόγοι είναι μόλις 9, αντί για 22. Για τις 13 κενές οργανικές θέσεις έχει προβλεφθεί να καλυφθούν μόνο οι 3 και ακόμη δεν έχουν διοριστεί.

Αποτέλεσμα της μετατροπής του «Ερυθρού Σταυρού» σε Covid είναι να τιναχθούν «στον αέρα» θεραπείες σοβαρών ασθενειών, όπως σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εγκληματικό αυτό γεγονός αναδεικνύει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, που απαιτεί να μη σταματήσει καμιά θεραπεία και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «μια σειρά χρόνια πάσχοντες ενημερώθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία πως σταματούν τις θεραπείες τους. Χαρακτηριστική περίπτωση οι 150 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που σταμάτησαν τις θεραπείες τους στον "Ερυθρό Σταυρό"», ενώ παρόμοια προβλήματα προκαλεί και η αναστολή λειτουργίας του ιατρείου επιληψίας στο «Γεννηματάς».

Αλλος ένας θάνατος διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ και ο «Ευαγγελισμός» κινδυνεύει να μείνει από οξυγόνο

Στον «Ευαγγελισμό», μέχρι χτες το απόγευμα 5 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, ενώ κατέληξε διασωληνωμένη η οποία ήταν 6 μέρες στην αναμονή. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα άλλοι δύο διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονταν σε κοινό θάλαμο «έφυγαν» από τη ζωή στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

Την ίδια ώρα ο «Ευαγγελισμός» απειλείται να ...μείνει από οξυγόνο. Μεταφέροντας την αγωνία της τεχνικής υπηρεσίας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο διακοπής της παροχής οξυγόνου. Οπως επισημαίνει, «έχουν διαμορφωθεί ήδη εδώ και καιρό όροι που απειλούν την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων λόγω της αυξημένης ζήτησης σε οξυγόνο (μονάδες, high flow κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, παρά την επάρκεια του αερίου έως σήμερα στις αντίστοιχες δεξαμενές, η εκτόξευση της ταυτόχρονης ζήτησης σχεδόν σε όλες τις πτέρυγες των κτιρίων ΠΑΤΕΡΑ - ΑΧΕΠΑ και ιδιαίτερα στις μονάδες και τις κλινικές Covid που επεκτείνονται διαρκώς, μαζί με τις φθορές ή ανεπάρκειες του παλαιωμένου δικτύου των σχετικών εγκαταστάσεων (ιδιαιτέρως στο κτίριο ΑΧΕΠΑ), πέρα από τις πολλαπλές βλάβες που συμβαίνουν καθημερινά τις περισσότερες φορές σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα διακοπής για άγνωστο διάστημα της παροχής του οξυγόνου (με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ίδια τη ζωή ασθενών απολύτως εξαρτημένων από αυτό), αλλά και για ενδεχόμενο για ατύχημα ίσως και μεγάλης κλίμακας.

Ανάλογα συμβάντα υπήρξαν ήδη σε άλλα νοσοκομεία της χώρας (για τους ίδιους λόγους). Πρόσφατο είναι άλλωστε το τραγικό δυστύχημα σε νοσοκομείο της Ιορδανίας, με συνέπεια την προφανή διακοπή της παροχής για διάστημα άνω των δύο ωρών και το θάνατο έξι ασθενών».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς και η επόμενη «γενική εφημερία αναμένεται ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένη».

Εκατοντάδες ασθενείς σε αναμονή για σοβαρά χειρουργεία

Στο μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας, στο «Αττικόν», μέχρι τώρα έχουν κλείσει 8 κλινικές, πάνω από 250 κρεβάτια για τις υπόλοιπες ασθένειες έχουν καταργηθεί και «βαφτίστηκαν» Covid, ενώ εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν να κλείσουν ραντεβού σε πολύμηνες λίστες αναμονής.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ Covid στην εφημερία της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 ασθενείς βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, τουλάχιστον 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και πάνω από 500 στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Πλέον λειτουργούν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενώ σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για τη χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί αναγκάζονται κυριολεκτικά να «παρακαλούν» για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα.

Το Σωματείο αναδεικνύει τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της κυβερνητικής απόφασης για περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Υπογραμμίζει ότι πλέον ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες και για τα ορθοπεδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη! Θυμίζει ότι για να στελεχωθούν οι επιπλέον 61 κλίνες COVID, και παρά τις 250 κενές οργανικές θέσεις, μετακινήθηκαν 3 αναισθησιολόγοι και περισσότεροι από 10 νοσηλευτές από τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα. «Λόγω των ελλείψεων, οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης, ενώ η χρόνια καταπόνηση, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους», σημειώνει το Σωματείο. Επίσης καταγράφει το γεγονός των εκτεταμένων συμπτύξεων κλινικών για να εξοικονομηθούν νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια για τις κλινικές και ΜΕΘ Covid. Το Σωματείο απαιτεί να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, να γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και ειδικευόμενων και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 27 Μάρτη

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει το Σάββατο 27 Μάρτη στις 7 μ.μ. η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, με θέμα: «Η πανδημία στην Αθήνα χτυπάει κόκκινο. Δημόσια και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο έλεος των ελλείψεων. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας!». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α' Αθήνας του ΚΚΕ. Link για την εκδήλωση: youtube.com/channel/UCXK9YcML430LbiI8w83wYgA

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πανδημία

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πανδημία» διοργανώνει το Σάββατο 27/3 στις 6.30 μ.μ. η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών.

Θεματικές της εκδήλωσης θα αποτελέσουν:

  • Οι αναξιοποίητες δυνατότητες πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγειονομικών, των οικογενειών και των ασθενών τους.
  • Η αναγκαιότητα ασφαλούς και αποτελεσματικής ένταξης των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στη μάχη και η πάλη για την κάλυψη των αναγκών σε Πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Θα μιλήσουν:

  • Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
  • Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
  • Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ

Παρεμβάσεις - τοποθετήσεις θα γίνουν από τους εκλεγμένους της ΔΗΠΑΚ σε ΙΣΑ, ΦΣΑ και ΟΣΑ, και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις - τοποθετήσεις.

Link για την εκδήλωση: us02web.zoom.us/j/77400665650?pwd=SGFlejZGRmtONWF TVzJweHpWaXVMdz09. Meeting ID: 774 0066 5650 / Passcode: BM1xAa. Πληροφορίες στο panepistimoniki.dpk@gmail.com



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ