ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΙΝΑ
Πιθανές επιπτώσεις στη Συμφωνία Εμπορίου μετά την «ανταλλαγή» κυρώσεων

Copyright 2019 The Associated

«Θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό, δίκαιο και λογικό τρόπο σε κάθε ενέργεια που επιτίθεται και υπονομεύει την κυριαρχία, τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της Κίνας». Με την παραπάνω δήλωση από την εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, συνεχίστηκε το «πινγκ πονγκ» αντιδράσεων και κινήσεων που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Κίνα, με τις Βρυξέλλες να επικαλούνται την κατάσταση στην κινεζική ημιαυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ και τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, όπου δρα εδώ και δεκαετίες αυτονομιστικό κίνημα. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η Κίνα δεν ξεκινά ποτέ η ίδια προκλήσεις, αλλά ποτέ δεν θα αδιαφορήσουμε για καμία πρόκληση που εμφανίζεται στο δρόμο μας».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ είχαν ανακοινώσει κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Κίνας αλλά και ενός κρατικού οργανισμού, για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ. Οι κυρώσεις αφορούσαν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, ενώ ήταν το πρώτο πακέτο ευρωενωσιακών κυρώσεων απέναντι στην Κίνα από το 1989. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Κίνας από ΗΠΑ, Βρετανία κ.λπ., ενώ συνολικά το ζήτημα του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων» επανήλθε έντονα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Δύσης με την Κίνα (καθόλου τυχαία, η αμερικανική πλευρά το έθεσε και στην Αλάσκα), σε μια περίοδο που η νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Το Πεκίνο αντέδρασε ανακοινώνοντας αντι-κυρώσεις σε ευρωβουλευτές και άλλους Ευρωπαίους, ανάμεσά τους στον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράινχαρντ Μπιτικόφερ, πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα, ο οποίος - σημειωτέον - έχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που ΕΕ - Κίνα υπέγραψαν τον Δεκέμβρη «στρατηγικό σφάλμα». Οι κυρώσεις του Πεκίνου περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου στην Κίνα, αλλά και εμπόδια για επιχειρήσεις και θεσμούς.

Ακολούθησε η κλήτευση Κινέζων πρέσβεων στα ΥΠΕΞ μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά.), όπου άκουσαν παράπονα για «κλιμάκωση που επιδεινώνει άσκοπα τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας». Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διαπίστωσε «νέα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε» και «νέα κατάσταση».

Καθόλου τυχαία, μεσοβδόμαδα ακυρώθηκε και προγραμματισμένη συνάντηση Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την επικύρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας - ΕΕ (EU - China Comprehensive Agreement on Investment - CAI). Η συμφωνία είχε κλείσει «επί της αρχής» στα τέλη του 2020, ενώ εκκρεμούσαν η οριστικοποίηση ορισμένων κεφαλαίων και η έγκρισή της από τα κοινοβούλια των δύο πλευρών.

Οι «τριβές» στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας δεν εμφανίζονται σε «κενό αέρος», αλλά σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ επενδύουν στην αναθέρμανση του συντονισμού τους με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού απέναντι στην Κίνα (βλ. περισσότερα στο σχετικό θέμα στη σελ. 18). Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι «είναι καιρός να πάψει το "δράμα" από την αμερικανική πλευρά», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στο «λεγόμενο ζήτημα των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ» ως προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της Κίνας εκ των έσω».

Τις ευρύτερες διαστάσεις της «υπόθεσης Σιντζιάνγκ» επιβεβαιώνουν και οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κινεζική επαρχία από τη λεγόμενη «Better Cotton Initiative» («Πρωτοβουλία για Καλύτερο Βαμβάκι»), όπου συμμετέχουν διάφορα μονοπώλια από τον κλάδο της ένδυσης. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή βαμβακιού στη Σιντζιάνγκ (τη μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγό επαρχία όλης της Κίνας) αντιστοιχεί στο 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού.

Κινήσεις ενίσχυσης της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας

Σε αυτό το φόντο, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσημες επαφές στο Πεκίνο, όπου σε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι μίλησαν για «επικοινωνία στρατηγικής σημασίας» και «ευρεία ομοφωνία» σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Μόσχα και Πεκίνο, παρά τις υπαρκτές αντιθέσεις μεταξύ τους, ενισχύουν τις σχέσεις τους, καθώς μπαίνουν πιο έντονα στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των σχεδιασμών τους. Ετσι, οι δύο πλευρές κάλεσαν τις ΗΠΑ να σταματήσουν «να συμπεριφέρονται με μονομέρεια και παρενοχλώντας άλλες χώρες, να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών αλλά και να σταματήσουν την αναζήτηση ευθυγράμμισης που καλλιεργεί την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων χωρών».

Ο Λαβρόφ είπε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ευρώπη βλάψει τους δεσμούς μαζί μας, καταστρέφοντας μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά από χρόνια, και μείνουν απλά χωριστές ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε αυτό αντικειμενικά είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Κίνα ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ συνολικά ως οργανισμό, αλλά και ότι η χώρα του «θα είναι έτοιμη για επαφές με στόχο την κλιμάκωση της συνεργασίας, όταν οι Βρυξέλλες το θεωρήσουν αναγκαίο να διορθώσουν ανωμαλίες στις σχέσεις τους με τον μεγαλύτερο γείτονά τους». Κατέληξε ότι «ενώ στο μεταξύ δεν υπάρχουν αλλαγές στο δυτικό μέτωπο, στην Ανατολή κατά τη γνώμη μου έχουμε μια πολύ εντατική ατζέντα, που διευρύνεται κάθε χρόνο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σχεδιάζει άξονα έναντι της Κίνας με περιτύλιγμα «συμμαχίας των δημοκρατιών»

Με το περιτύλιγμα της «συμμαχίας των δημοκρατιών» απέναντι στα «αυταρχικά κράτη» ντύνει η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν την προσπάθειά της να αναθερμάνει και να ενισχύσει συμμαχίες σε Ευρώπη - Ασία - Ειρηνικό, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Το μοτίβο αυτό επαναλάμβανε διαρκώς την Πέμπτη από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την ανάληψη της διακυβέρνησης, την ίδια μέρα που συμμετείχε ως καλεσμένος και στην τηλε-Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα μία σύνοδο της «συμμαχίας των δημοκρατιών», έναντι της Κίνας, χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του «άνθρωπο έξυπνο» που ωστόσο «δεν έχει ούτε ένα κόκαλο δημοκρατίας στο σώμα του».

Αναφορικά με την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο φόντο των συνεχιζόμενων ενδο-αφγανικών συνομιλιών για την «επόμενη μέρα» αλλά και αντιδράσεων εντός του ΝΑΤΟ για «έλλειψη συντονισμού» με τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η προθεσμία της 1ης Μάη» για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον προκάτοχό του.

Στα εσωτερικά, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας, οι σχετικές προσαρμογές στη φορολογική πολιτική και το γιγαντιαίο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» κ.ο.κ., για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Προσπάθησε μάλιστα να παρουσιάσει τα νέα πακέτα στήριξης των μονοπωλίων ως πιο «δίκαια» σε σχέση με αυτά που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι κινήσεις και δηλώσεις των Δημοκρατικών «ενθάρρυναν» την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει», ότι πάντα τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται οι ροές και ότι «στέλνουμε πίσω τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών που έρχονται».

Σε ό,τι αφορά τέλος το αν ο ίδιος θα διεκδικήσει δεύτερο χρίσμα το 2024, ανέφερε ότι «το σχέδιό μου είναι να είμαι υποψήφιος για επανεκλογή».

ΤΑΪΒΑΝ - ΗΠΑ
Συγκρότησαν «Ομάδα Εργασίας για την Ακτοφυλακή»

Με φόντο την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση «Ομάδας Εργασίας για την Ακτοφυλακή» υπέγραψαν οι αρχές της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ, σε μία ακόμα επιλογή που βεβαιώνει την πολύπλευρη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας (το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε συνεργασία άλλης χώρας αυτοτελώς με την Ταϊπέι, αφού θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της κινεζικής επικράτειας).

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας η Σιάο Μπ Κιμ, επικεφαλής της Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (TECRO - θεωρείται η ντε φάκτο πρεσβεία της Ταϊβάν στις ΗΠΑ), εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα Ομάδα Εργασίας «οι δύο πλευρές θα οικοδομήσουν μία ισχυρότερη συνεργασία και θα συνεισφέρουν από κοινού και ακόμη περισσότερο σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού». Η ίδια πρόσθεσε πως η Ταϊπέι είναι «έτοιμη και διαθέσιμη να κάνει περισσότερα στον θαλάσσιο τομέα».

Το δε «Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν» - που θεωρείται ότι εκτελεί χρέη αμερικανικής πρεσβείας στο νησί - ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «τη γεμάτη σημασία συμμετοχή και τις συνεισφορές της Ταϊβάν σε ζητήματα παγκόσμιας ανησυχίας, περιλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας».

Η συμφωνία Ουάσιγκτον - Ταϊπέι υπεγράφη με φόντο τον νόμο που ενέκρινε στις αρχές της χρονιάς η κινεζική κυβέρνηση, προβλέποντας «ενεργότερη» ανάμειξη της Ακτοφυλακής στην υπεράσπιση των εδαφικών και άλλων διεκδικήσεων της χώρας. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος αναγνωρίζει στην κινεζική Ακτοφυλακή τη δυνατότητα να «αναλαμβάνει δράση» όταν «διακυβεύονται παράνομα η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η θαλάσσια δικαιοδοσία» της Κίνας.

Για τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) αντιδρούν και άλλες χώρες της περιοχής, με τις οποίες το Πεκίνο διαφιλονικεί για τμήματα της ΝΚΘ. Το τελευταίο 48ωρο, οι Φιλιππίνες αλλά και το Βιετνάμ κάλεσαν ξανά την Κίνα να αποσύρει δεκάδες πλοία που εμφανίστηκαν κοντά στους υφάλους Γουίτσουν και Ντα Μπα Ντάου αντίστοιχα, σχετικά με τους οποίους οι δύο χώρες θεωρούν ότι βρίσκονται εντός των χωρικών τους υδάτων.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέα δοκιμαστική εκτόξευση «τακτικού» πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη εκτόξευσε στην Ιαπωνική Θάλασσα (θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρωσίας, Ιαπωνίας και Κορεατικής Χερσονήσου) έναν «κατευθυνόμενο», «τακτικό» πύραυλο εφοδιασμένο με κινητήρα στερεού καυσίμου, εκτιμώντας ότι η δοκιμή είχε «μεγάλη σημασία» ως προς τη «βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Ιαπωνία καταδίκασε την εκτόξευση, καταγγέλλοντας ότι ο πύραυλος έπεσε ελάχιστα έξω από τα χωρικά της ύδατα. Οι ΗΠΑ, μέσω αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού, υποστήριξαν ότι η δοκιμή αναδεικνύει «την απειλή που το παράνομο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας συνιστά για τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα». Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας προηγούμενες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Β. Κορέα, ανέφερε ότι παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Είπε ότι θα υπάρξει απάντηση «εάν επιλέξουν να κλιμακώσουν», αλλά και ότι είναι έτοιμος «για κάποια μορφή διπλωματίας», με προϋπόθεση την αποπυρηνικοποίηση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ