ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ούριος άνεμος για τα κέρδη των ομίλων, ανεμοθύελλα για το περιβάλλον και τις ανάγκες του λαού

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους μαζικών φορέων που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών να εγκαταστήσουν και νέες ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια

«Φτάνει πια, όχι άλλες ανεμογεννήτριες» φωνάζει ο λαός της Νότιας Εύβοιας, απαιτώντας να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας, που έχουν εγκαταστήσει έναν τεράστιο όγκο αιολικών σταθμών στην περιοχή και ετοιμάζονται να «μπήξουν τα νύχια τους» και στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας.

Η Κάρυστος ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «γεύτηκαν» την ανάπτυξη των «πράσινων» ΑΠΕ, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, ως στρατηγική επιλογή της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που μετατρέπει τη Στερεά σε «El Dorado» των ενεργειακών κολοσσών.

Το υψηλό αιολικό δυναμικό της προσελκύει το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων, που μυρίζονται κερδοφόρες επενδύσεις, με τη στήριξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διαμορφώνουν ευνοϊκό νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, με τις ανάλογες βέβαια χρηματοδοτήσεις, από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ανοίγοντας περαιτέρω την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων, οι δεκάδες αδειοδοτήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πανηγυρισμοί κορυφαίων υπουργών του για τον κολοσσιαίο αιολικό σταθμό στην Κάρυστο.

Από τη συγκέντρωση στην Κάρυστο στις 10 Μάρτη
Από τη συγκέντρωση στην Κάρυστο στις 10 Μάρτη
Ευθύνες έχουν επίσης η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, που συν τοις άλλοις αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στο λαό, αναπαράγοντας επιχειρήματα όπως ότι η «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το παράδειγμα της Καρύστου

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, στο δήμο Καρύστου, μέχρι τον Μάρτη του 2021, έχουν εγκατασταθεί 413 ανεμογεννήτριες. Ακόμη 124 έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης, 163 άδεια παραγωγής και 147 βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Συνολικά στην περιοχή υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν 847 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 1.843 MW.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, σημαντικούς οικότοπους, αλλά και περιοχές που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της περιοχής. Αιολικά πάρκα τοποθετούνται ακόμη και στα όρια χωριών της περιοχής.

Η επέλαση ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με πλήθος νέων αιτήσεων, ανάμεσά τους και το τεράστιο έργο από 104 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 470 MW, που επιμερίζεται σε οκτώ αιολικούς σταθμούς και καταλαμβάνει περιοχές της Καρύστου, της Κύμης, της Ερέτριας και της Δίρφης και το οποίο η Διυπουργική Επιτροπή ενέταξε στις «στρατηγικές επενδύσεις».

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Από κινητοποίηση στο καταφύγιο της Δίρφης
Από κινητοποίηση στο καταφύγιο της Δίρφης
Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τις αντιδράσεις του λαού, που έχει αποκομίσει πλούσια πείρα όλα αυτά τα χρόνια. Στις 10 Μάρτη, φορείς και σύλλογοι της Καρύστου, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια. Καμία άλλη ανεμογεννήτρια στο δήμο Καρύστου», προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλώντας σε οργάνωση του αγώνα και δυναμική απάντηση.

«Η κινητοποίηση αυτή είναι απάντηση στην ένταξη οκτώ νέων αιολικών σταθμών στην περιοχή της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας και στις δεκάδες νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Καρυστίας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ευαγγελία Αθανασίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ενός από τους 25 φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σημειώνει επίσης: «Αποτελεί συνέχεια των αγώνων και κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής κατά της επέλασης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που γεμίζουν τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες. Αυτών που με τις ευλογίες της ΕΕ και την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, καταστρέφουν δάση και προστατευόμενες περιοχές. Αυτών που δεν σέβονται αρχαιολογικούς χώρους, χωριά και οικισμούς. Αυτών που στο όνομα της λεγόμενης απελευθέρωσης της Ενέργειας και της "πράσινης ανάπτυξης" μετατρέπουν την Ενέργεια σε πηγή ζεστού χρήματος που μπουκώνει τις τσέπες τους, εις βάρος του λαού της Καρυστίας και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, εμείς αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές, που οφείλονται και στις υπερφορτωμένες γραμμές μεταφοράς ρεύματος, μένουμε συχνά χωρίς ρεύμα λόγω του ασυντήρητου δικτύου, βλέπουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού διαρκώς να φουσκώνουν, βλέπουμε το ρεύμα των συμπολιτών μας να κόβεται γιατί αδυνατούν να πληρώσουν. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί, είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στα σχέδιά τους».

«Είναι καθήκον όλων να δώσουν τον δικό τους αγώνα μέσω της πληροφόρησης, της οργάνωσης και της αντίστασης, με το βλέμμα στην επόμενη γενιά, στον κόσμο και στο περιβάλλον που θα της παραδώσουμε», τονίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Καπρής, αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού στα Στύρα του δήμου Καρύστου, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα τέσσερα αιολικά πάρκα της «στρατηγικής επένδυσης».

Λίγες μέρες πριν, στις 3 Μάρτη, κάτοικοι των Κονιστρών Κύμης και των γύρω χωριών απέτρεψαν εταιρεία να εγκαταστήσει ανεμολογικό ιστό στο όρος Κοτύλαια, κοντά στο χωριό Κάδι. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, ο οποίος δήλωσε: «Πρόκειται για μια μικρή νίκη του λαού της περιοχής, απέναντι στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που ήδη έχουν γεμίσει τα βουνά με ανεμογεννήτριες. Δεσμεύουν κάθε βουνοκορφή για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς τους, που τους αποφέρει μεγάλα και διασφαλισμένα κέρδη, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια».

Στη Δίρφη

Σύλλογοι της περιοχής της Δίρφης οργανώνουν τον αγώνα τους, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και δόθηκαν οι πρώτες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

«Τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφη δεν θα περάσουν! Δεν παραδίδουμε το βουνό μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας!», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εξής σύλλογοι: Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Οικολογικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Ατταλης «ο Απόγκρεμος», Πολιτιστικός - Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας «Τα Βάβουλα», Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας «Κριεζώτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα «την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, με τις ευλογίες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμων στη Νότια Εύβοια», σημειώνοντας: «Οσο και αν θέλουν να το παρουσιάσουν ως ευκαιρία για "πολλές και καλές θέσεις εργασίας", τελικά είναι πολύ λίγες οι μόνιμες θέσεις εργασίας και κατά τις εργασίες εγκατάστασης οι συνθήκες εργασίας μόνο καλές δεν είναι.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που τάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση αποδεικνύονται τελικά "καθρεφτάκια για ιθαγενείς". Επαγγέλματα και δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό μαραζώνουν. Επομένως, παρά το ότι με τις ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται μια ήπια μορφή Ενέργειας, ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, ούτε οικονομική ανάπτυξη υπάρχει για τα νοικοκυριά μας. Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι οικονομική ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Δεν χωράει εφησυχασμός, ούτε εναπόθεση των ελπίδων μας σε νομικές παρεμβάσεις. Απαιτείται αγώνας και σύγκρουση με τις συγκεκριμένες πολιτικές. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και συντονιζόμαστε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τον λαό της περιοχής και να οργανώσουμε τον αγώνα μας», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Μουτουσίδης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης.


Γ. Δ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός της Εύβοιας μπορεί να αντισταθεί! Εδώ θα κριθεί ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι!

Με αφορμή τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων - Μεσσαπίων την Τετάρτη 24/3, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, σημειώνει σε επιστολή του:

«Εξ αρχής το ΚΚΕ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Δίρφη, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπως στην Κάρυστο και στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή, με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις, συναντήθηκε στους αγώνες με τους κατοίκους και θα συνεχίσει ακόμα πιο επίμονα τις παρεμβάσεις του, θα προβάλλει τα δίκαια αιτήματα των συλλόγων της περιοχής και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την επέλαση των ενεργειακών ομίλων στην Εύβοια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που εφάρμοσαν πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος δίνουν απλόχερα τα χρήματα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της ΕΕ στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαιά τους.

Εχουν θεσπίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλους τους νόμους για να τους ανοίξουν τον δρόμο να καταπατούν ακόμη και περιοχές NATURA, περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, όπως η Δίρφη, προκειμένου να κερδοφορούν. Στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες. Αυτή είναι η "πράσινη ανάπτυξη" που επικαλούνται.

Την ώρα που η Εύβοια είναι μακράν ο πρώτος νομός της χώρας σε εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα, βιώνει βαριές τις συνέπειες από την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και το κριτήριο του κέρδους των οικονομικών ομίλων.

Εχουν τεράστιες ευθύνες για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους στο λαό της Εύβοιας. Ο λαός της Εύβοιας μπορεί να αντισταθεί στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ θα κριθεί ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι! Το ΚΚΕ θα παλεύει πάντα μαζί με το λαό για να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια, να απολαμβάνει φθηνό ρεύμα και αναβαθμισμένο δίκτυο, να προστατεύει το περιβάλλον και τη ζωή του.

Το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση, πρόταση εξουσίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό και καλεί τους εργαζόμενους σε μια ουσιαστική συζήτηση και ένταση της πάλης, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για μετατροπή της Ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, για να ικανοποιηθούν και στον τομέα αυτό οι λαϊκές ανάγκες».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης

Ανακοίνωση - κάλεσμα για τις εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες

Στο πλευρό του λαού που αντιστέκεται στη συνεχιζόμενη επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στέκεται σταθερά το ΚΚΕ. Με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην οργάνωση του αγώνα, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστατούν.

Αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες για την μετατροπή των βουνών σε βιομηχανικά πάρκα και αντιμάχονται λογικές που αποπροσανατολίζουν, στο όνομα μιας δήθεν «καλύτερης» χωροταξικής κατανομής. Αποκαλύπτουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει ταξικό πρόσημο και είναι ασυμβίβαστη με το κυνήγι των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερο κέρδος. Ξεσκεπάζουν τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δράσης. Διεκδικούν φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τα προβλήματα που γεννά η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Καλεί το λαό της περιοχής να εντείνει τη δράση του μέσα από τους φορείς του κινήματος.

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας, που λειτούργησε ως «πιλότος» στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, και τονίζεται ότι η συγκεκριμένη εικόνα επαναλαμβάνεται ήδη στους δήμους Θήβας και Τανάγρας, δείχνοντας πώς θα εξελιχθούν και πολλές άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως ο Ελικώνας στη Βοιωτία, τα Βαρδούσια και η Οίτη στη Φθιώτιδα, η οροσειρά της Δίρφης στην κεντρική Εύβοια, τα Αγραφα στην Ευρυτανία και άλλες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και του φτηνού ρεύματος, για τον ίδιο το λαό, είναι σήμερα πιο εφικτή από ποτέ, με δεδομένη και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Προϋποθέτει όμως μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτήν τη λύση δίνει η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Σε αυτήν, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα αναπτύσσεται με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε να εξασφαλίζονται: Η παροχή επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον πληθυσμό έναντι ενός ελάχιστου μέρους του εισοδήματος των εργαζομένων. Η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Η ισόρροπη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, με συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων πηγών και ταυτόχρονη αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών. Χωροταξικό πλαίσιο σε επιστημονική βάση, με σκοπό τη λαϊκή ευημερία και συγκεκριμένα την προστασία και ασφάλεια των οικιστικών ζωνών, την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου».

Νέος «παράδεισος» μόνο για το κεφάλαιο

Ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» περιλαμβάνει το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη φθηνή εργατική δύναμη, τα νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων και συσκευών, τους «πράσινους» έμμεσους φόρους και τη γενικότερη αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις νέες «πράσινες» επενδύσεις των ομίλων. Παράλληλα, οι επενδύσεις της «πράσινης ανάπτυξης» οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων.

(...) Εντείνεται στη φάση του νέου κύκλου της οικονομικής κρίσης η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να μπει μπροστά η Τοπική Διοίκηση και οι φορείς της, ώστε πιο στοχευμένα και συγκεντρωμένα κρατικοί/ευρωενωσιακοί πόροι να στραφούν σε περιφερειακά δίκτυα και υποδομές, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων, τη διευκόλυνση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ενισχύεται με νέα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης τοπικών πόρων, τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων, την αντικατάσταση και «αποκατάσταση» των λιγνιτικών περιοχών, την προώθηση των ΑΠΕ, την επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, δασών, ακτών και άλλων υποδομών από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο.

(Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, δεύτερο κείμενο)



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ