Συγκέντρωση το Σάββατο 27 Μάρτη
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 12 μ. στην πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας, καθώς και αυτοκινητοπομπής στους δρόμους της πόλης την Παρασκευή 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ. με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς και η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Τονίστηκε επίσης ο καθοριστικός ρόλος της διεκδίκησης των σωματείων, όπου αυτά ανέπτυξαν δράση με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, στο να ληφθούν μέτρα προστασίας, αλλά και να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις, όπως η μετατροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου, που προς το παρόν τουλάχιστον πάγωσε.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων: Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, Παράρτημα Εύβοιας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείο Εργαζομένων Ιχθυοκαλλιεργειών, Σωματείο «Κελαϊδίτη» ΑΕ, Σωματείο «Ζούρα», Σύλλογος Φοιτητών Εστίας πρώην ΤΕΙ Ψαχνών, Σωματείο Συνταξιούχων Εύβοιας του ΙΚΑ.
Κινητοποίηση σήμερα στην Περιφέρεια από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
Τους 31 έφτασαν χτες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, με την πληρότητα να αγγίζει ώρα με την ώρα το 100%, καθώς Περιφερειακές Ενότητες του νησιού παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ και 43 στην κλινική Covid. Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη MEΘ και 37 στην κλινική Covid. Στο Νοσοκομείο Χανίων 8 ασθενείς στη ΜΕΘ και 35 στην κλινική Covid, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 1 στην κλινική Covid και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 7 ασθενείς, όλοι στην κλινική Covid. Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία δέχονται περιστατικά για όλες τις νόσους από όλα σχεδόν τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, που έχουν αφεθεί χωρίς ΜΕΘ και βασικές ιατρικές ειδικότητες!
«Το δημόσιο σύστημα Υγείας δουλεύει στο "κόκκινο"», «Οι χώροι δουλειάς είναι ξέφραγο αμπέλι, αποτελούν το βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού», «η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στα "κόκκινα"», σημειώνει με αγωνία το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, που σήμερα Τετάρτη καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.
«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί αντί να ανοίξει, κλείνει τμήματα», τονίζει και αναδεικνύει ότι «στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για περίθαλψη κρουσμάτων, ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα η μείωση κατά 50% των τακτικών ιατρείων, ενώ ήδη οι αναμονές για ραντεβού είναι πολύμηνες.
Παράλληλα δημιουργήθηκε τρίτη κλινική Covid, με τη δέσμευση έως 70 επιπλέον κλινών από άλλα τμήματα, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική και η Οφθαλμολογική υπολειτουργούν εδώ και καιρό, αφού θάλαμοι νοσηλείας τους έχουν ελαττωθεί τουλάχιστον στο μισό, ώστε να δημιουργηθούν κλίνες Covid.
Ταυτόχρονα, το υπάρχον ελλιπές (σε αριθμό) προσωπικό θα υποχρεωθεί και στα δύο νοσοκομεία σε νέες μετακινήσεις προς τις μονάδες Covid, πρόσθετες βάρδιες ή εφημερίες και περικοπές ρεπό, ενώ - λόγω υποστελέχωσης - οι εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς».
Το Σωματείο απαιτεί την «επίταξη τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών του Ηρακλείου, "Creta Interclinic" και "Ασκληπιείον Κρήτης", με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, άλλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων». Επιπλέον διεκδικεί όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, μέτρα στους χώρους δουλειάς κ.λπ.
Τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ που απαιτείται για την εισαγωγή των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους ζητά το Σωματείο Εργαζομένων «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης.
Οπως αναφέρει το Σωματείο, «οι ασθενείς του νοσοκομείου μας, που βρίσκονται στο στάδιο των χημειοθεραπειών, προκειμένου να κάνουν εισαγωγή και να συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, πρέπει να έρθουν στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα από την ημέρα εισαγωγής τους για να πραγματοποιηθεί η λήψη του μοριακού τεστ PCR για Covid-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταπόνηση του ήδη επιβαρυμένου οργανισμού τους από αυτήν τη διπλή μετακίνηση. Πολλοί δε αδυνατούν να προσέλθουν δυο φορές στο νοσοκομείο, λόγω σωματικής αδυναμίας ή γιατί διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν τεστ στον ιδιωτικό τομέα και το κόστος να το επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ίδιοι».
Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Ειδικότερα ζητά «να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν το μοριακό τεστ PCR στους ογκολογικούς ασθενείς, ώστε να σταματήσουν η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση, όπου υποβάλλονται κάθε φορά που πρέπει να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους».
Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε κάτω από συνεχή βροχή, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από ένα χρόνο το Νοσοκομείο Θήβας δεν έχει ενισχυθεί με κανέναν γιατρό, οι προσλήψεις νοσηλευτών ήταν ελάχιστες και οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά ακραίες καταστάσεις και δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής τους καθημερινά.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Eurodrip», Γιώργο Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς της περιοχής, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια, επισημαίνοντας ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν ήταν κάτω από την πίεση των σωματείων και αναντίστοιχα της κατάστασης και των αναγκών. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις θυσίες των εργαζομένων για να πάρει μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δομών Υγείας, δεν προχωρά στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ακόμη και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αλλά αντίθετα αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει περαιτέρω αντεργατικά μέτρα και παράλληλα εφάρμοσε την καταστολή για να «σβήσει» κάθε φωνή διεκδίκησης και αντίστασης.
Συμβολική κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο Ιδρυμα έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης, διεκδικώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Παρέμβαση στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στα τμήματα Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης, έκαναν χτες τα Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Κατασκευών του νομού Χανίων. Τα σωματεία διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να διενεργεί σχετικούς ελέγχους.
Την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την πανδημία καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.
Συγκεκριμένα, την επιστολή - καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας, το ΚΕΠΕΚ Παλλήνης, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου, συνυπογράφουν, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), ο Σύλλογος Προσωπικού «SWISSPORT HELLAS» και αεροπορικών εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «NEWREST HELLΑS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕ» και το Σωματείο Εργαζομένων «DHL EXPRESS» (HELLAS).
«Στο Αεροδρόμιο Αθηνών, έναν εργασιακό χώρο με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα για τη διασπορά της πανδημίας, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων δεν προβαίνει σε προληπτικά τεστ για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων», αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, «καθώς απολυμάνσεις και τεστ ύστερα από επιβεβαιωμένα κρούσματα γίνονται με το σταγονόμετρο και αργοπορημένα».
«Θεωρούμε απαράδεκτο γεγονός οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου να μην έχουν πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο και να μην έχουν επιβάλει στην εργοδοσία να λάβει τα απαραίτητα για την υγεία των εργαζομένων μέτρα», τονίζουν και καλούν το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες «να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να επιβάλουν στην εργοδοσία να πάρει μέτρα για την υγεία όσων εργάζονται στο αεροδρόμιο Αθηνών».