Σε δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ναι μεν η πανδημία Covid-19 «απείλησε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας», αλλά το ΝΑΤΟ διατήρησε «αμείωτη τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τα κράτη μας απέναντι σε κάθε απειλή». Ως απόδειξη παρέπεμψε στο γεγονός ότι το 2020 ήταν η 6η συνεχής χρονιά αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, με αύξηση 3,9% σε σύγκριση με τα ποσά που ξόδεψαν το 2019. Συνολικά οι δαπάνες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας έφτασαν πέρυσι τα 1,028 τρισ. δολάρια.
Μάλιστα, η Ελλάδα δρέπει δάφνες, καθώς είναι μία από τις μόλις 11 από τις 30 χώρες - μέλη του οι οποίες εκπληρώνουν τη νόρμα να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους ετησίως για στρατιωτικές δαπάνες.
Ο ελληνικός λαός ξεζουμίστηκε για να πιάσει ένα ποσοστό 2,68%, δεύτερη καλύτερη επίδοση στους 30, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ με 3,73% - άλλη μια χρονιά στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει αυτή τη θέση στη σχετική λίστα. Σε απόλυτα νούμερα, η Ελλάδα δαπάνησε 4,398 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι το ποσό αυτό αυξάνεται συνεχώς από το 2013, και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη εξαίρεση μια ελάχιστη μείωση στην εκλογική χρονιά του 2019.
«Αναμένουμε να συνεχιστεί» αυτή η αύξηση, είπε ο Στόλτενμπεργκ, «καθότι οι προκλήσεις ασφάλειας δεν έχουν απομακρυνθεί», κατονομάζοντας ως τέτοιες τη Ρωσία και την «άνοδο τη Κίνας». «Καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη, καμία ήπειρος», προειδοποίησε, και γι' αυτό κάλεσε «να μείνουμε μαζί στο ΝΑΤΟ, σε στρατηγική αλληλεγγύη», προαναγγέλλοντας ότι ...θα χυθεί αίμα για τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών και των σφαιρών επιρροής, την ώρα που μια νέα, βαθιά καπιταλιστική κρίση τρέχει σε όλο τον κόσμο και οι ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα επιταχύνονται. Αλλωστε, οι επισημάνσεις της Εκθεσης στους «συμμάχους», ότι «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απορροφήσουν "σοκ και δέος" τόσο στον στρατιωτικό, όσο και στον πολιτικό τους τομέα, οι οποίοι αλληλοεξαρτώνται όλο και περισσότερο», έρχονται σαν άλλη μια απόδειξη ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια οδηγούν ολοταχώς σε νέους τεράστιους κινδύνους τους λαούς.
Αλλωστε, η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει «αναμμένες τις μηχανές»: «Παρά την πανδημία Covid-19, το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι πραγματοποίησαν 88 από τις 113 στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2020. Επιπλέον, 25 συμμαχικές εθνικές ασκήσεις συσχετίστηκαν με το ΝΑΤΟ για βελτίωση της διαλειτουργικότητας», τονίζεται στο κείμενο.
Ολη αυτή η ανάπτυξη και δραστηριοποίηση δυνάμεων πατά γερά και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά πολιτικά κόμματα να δίνουν με κάθε ευκαιρία «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πολιτική της εμπλοκής. Ενδεικτικά, στην έκθεση για το 2020, στο σημείο που αφορά την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη «Δραστηριότητα στο Αιγαίο» (την ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ήδη από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το Μεταναστευτικό) ως μία από τις βασικές «επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ». Οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί δίνουν το στοιχείο ότι το 2020 τα ΝΑΤΟικά πλοία συμπλήρωσαν 12.409 ώρες περιπολίας στο Αιγαίο. Σαν να λέμε, συμπλήρωσαν συνολικά 517 μέρες περιπολίας στην περιοχή, όταν τα ΝΑΤΟικά πλοία που ανοίχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα συμπλήρωσαν εκεί 105 μέρες και 311 μέρες συμπλήρωσαν τα πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.
Αναφορά στην Ελλάδα γίνεται και στο σκέλος της ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπου η χώρα επαινείται για τα βάρη που έχει επωμιστεί στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) του ΝΑΤΟ, οριζόμενες στην έκθεση ως «έκφραση της αλληλεγγύης της Συμμαχίας, καθώς εκείνα τα έθνη που δεν διαθέτουν πλήρεις δυνατότητες προστατεύονται από άλλους Συμμάχους που έχουν». Ως παράδειγμα φέρνει ότι το 2020 Ελλάδα και Ιταλία συνέχισαν να παρέχουν υποστήριξη Air Policing στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, ενώ η Ελλάδα προσφέρει πλέον τέτοια συνδρομή και στη Βόρεια Μακεδονία.
Δεν περνά βέβαια απαρατήρητο ότι παρά την πολύχρονη και καθημερινή ΝΑΤΟική προπαγάνδα, παρά την ταύτιση των αστικών κομμάτων και σε αυτό το μέτωπο, όλα τα παραπάνω δεν περνάνε «άβρεχτα».
Ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε δημοσκόπηση, όπου το 11% των ερωτηθέντων στο σύνολο των 30 κρατών - μελών απάντησε ότι θέλει η χώρα του να φύγει από το ΝΑΤΟ. Το ποσοστό αποδοχής της λυκοσυμμαχίας στο σύνολο των κρατών - μελών ανέρχεται στο 62%, ενώ υπάρχει και ένα 27% που απαντά «ΔΞ/ΔΑ», μην έχοντας πειστεί ούτε αυτό για τα «οφέλη» της λυκοσυμμαχίας.
Οι «επιδόσεις» τους είναι ακόμα χειρότερες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΝΑΤΟ, ένα 20% θέλει έξοδο της χώρας και ένα 19% δεν απαντά. Ποσοστά που ανεξάρτητα από διαφορετικές αφετηρίες ή το βάθος της ριζοσπαστικοποίησης που εκφράζουν, αποτυπώνουν πως κάθε άλλο παρά συμμερίζεται ο ελληνικός λαός τη «ΝΑΤΟική ομοφωνία» όλων των αστικών κομμάτων.
Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς γιατί και κάθε είδους μηχανισμοί έχουν πέσει για να χτυπήσουν όπως μπορούν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τα αισθήματα του ελληνικού λαού, για να τον στοιχίσουν στις επιδιώξεις της αστικής τάξης και τις συμμαχίες της. Κυρίως για να μην συναντηθεί η ανησυχία αυτή και ο προβληματισμός για τον χαρακτήρα και τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, που κάνουν τον λαό στόχο των ανταγωνισμών, με την οργανωμένη πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την τέτοια εμπλοκή της χώρας, για να ξηλωθούν οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν τα στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, να ανοίξει ο δρόμος για αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Ο «Ριζοσπάστης» ήδη από το Δεκέμβρη του 2020 είχε αποκαλύψει ότι στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 («τρέχει» από την 1η Οκτώβρη 2020 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2021), σε ό,τι αφορά ειδικά το υπουργείο Αμυνας και τα «προγράμματα κατασκευών» του, προβλέφθηκαν 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα, που γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο με μέσα και δυνατότητες.
Υπάρχει και συνέχεια. Το κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central - NAVFAC EURAFCENT), που διαχειρίζεται αυτές τις ανάγκες τους στη βάση τους στη Σούδα, δημοσίευσε συμβόλαιο αναζητώντας κατασκευαστική εταιρεία, με τον κωδικό «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» («CONSTRUCTION OF OTHER ADMINISTRATIVE FACILITIES AND SERVICE BUILDINGS»).
Στην παρούσα φάση αυτό το συμβόλαιο δείχνει να έχει μπει στην κατηγορία των «εκκρεμών», ενώ στο νεότερο προγραμματισμό τους φαίνεται να μπαίνει ορίζοντας για να κλείσει το συμβόλαιο το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021.
Εντυπωσιακός είναι και ο τίτλος του έργου, «Νέα Σούδα» («New Souda Bay»). Δείγμα κι αυτό της μεγέθυνσης των δυνατοτήτων της βάσης για να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σε Ανατ. Μεσόγειο, Β. Αφρική και Περσικό Κόλπο.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μάρτη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, έκανε καθαρό πως τέτοιες κινήσεις διευκολύνονται από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, MDCA (υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2019, ενώ τώρα οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να την επεκτείνουν, με το σχετικό κείμενο να προγραμματίζεται για υπογραφή φέτος τον Οκτώβρη).
Ο πρέσβης αναφέρθηκε σε κινήσεις που ήρθαν ως απότοκο της νέας MDCA, π.χ. ο ορισμός της Σούδας ως βάσης του γιγαντιαίου πλοίου των Αμερικανών «Hershel "Woody" Williams», «ο πρώτος υπερπόντιος» παρόμοιος ορισμός βάσης «που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έκανε οπουδήποτε στον κόσμο εδώ και 5 χρόνια».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην περιοδική ανάπτυξη ομάδων SEAL (Αμερικανών βατραχανθρώπων) στον Κόλπο της Σούδας, για ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Διόλου τυχαία, φέτος στελέχη της U.S. Naval Special Warfare Task Unit Europe έχουν πραγματοποιήσει στη Σούδα ήδη δύο συνεκπαιδεύσεις με στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο, η πρώτη στο διάστημα 11 - 29/1, και μια δεύτερη που ξεκίνησε αυτήν την Τρίτη, με συμμετοχή μάλιστα και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Λιμενικού, με σκοπό να αναλάβει ακόμα πιο ...σύνθετα καθήκοντα στον ευρωατλαντικό καταμερισμό σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Πρόκειται για δραστηριότητες που απαιτούν επέκταση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Εξ ου και στο πρόγραμμα εργασιών της NAVFAC EURAFCENT για το 2021 προβάλλουν άλλα τρία έργα με στόχο τα συμβόλαια να κλείσουν τους επόμενους μήνες:
-- Το προαναφερόμενο Communication Center με προϋπολογισμό μάλιστα που φεύγει πολύ πάνω κι από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 50 εκατ. δολάρια και αγγίζει πλέον τα 75.
-- «Ανακαινίσεις» των ξενώνων (Navy Gateway Inns and Suites) της βάσης, με προϋπολογισμό έως 5 εκατ. δολάρια. Εργο ακριβώς για να στεγάσει πρόσθετο προσωπικό που μετασταθμεύει περιοδικά στη βάση.
-- «Δρόμος πρόσβασης στα καύσιμα και πύλες ελέγχου», με προϋπολογισμό έως 250.000 δολάρια.
Συμβόλαια που αφορούν την Ελλάδα δίνει και η διοίκηση Στρατιωτικών Ναυτιλιακών Μεταφορών (Military Sealift Command) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, με άξονα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικών δυνάμεων, μέσων και οπλισμού τους προς, όπως οι ίδιοι ονοματίζουν, το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη «απόβαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για την άσκηση «Defender Europe 21», όπου χρησιμοποιήθηκε το φορτηγό πλοίο «Endurance» της ναυτιλιακής εταιρείας «ARC».
Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 6 προσεγγίσεις τέτοιων πλοίων για είσοδο ή απομάκρυνση δυνάμεων από την Ευρώπη, οι απαιτήσεις των οποίων σε φόρτο είναι τεράστιες, εξ ου και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες ακόμα και των μεταγωγικών του αμερικανικού ΠΝ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Military Sealift Command δημοσίευσε πρόσφατα νέα προκήρυξη αναζητώντας «έως 2 πλοία» ικανά να υλοποιήσουν δύο «σενάρια», ένα εκ των οποίων είναι η «μεταφορά στρατιωτικού φορτίου τουλάχιστον 56.025 τετραγωνικών ποδών (sqft). Προβλεπόμενη περίοδος εκτέλεσης είναι ένα ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα) προς το Τζάκσονβιλ - Φλώριδα (ΗΠΑ), με απαιτούμενη ημερομηνία φόρτωσης στις 23 Μαρτίου 2021, και ημερομηνία άφιξης την 1η Μαΐου 2021».
Το άλλο «σενάριο» είναι το αντίστοιχο ταξίδι από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, επίσης προς τον Τζάκσονβιλ.