ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σε χώρους δουλειάς και γειτονιές το κάλεσμα αγώνα

«Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και στην τρομοκρατία» ένα από τα συνθήματα των κινητοποιήσεων του Σαββατοκύριακου

Βύρωνας
Βύρωνας
Με εξορμήσεις, κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, περιοδείες, αφισοκολλήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και αλλού, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τα σημερινά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλές περιοχές της Αττικής πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο συγκεντρώσεις με ζητήματα αιχμής τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται και σε όσα ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε Υγεία, Παιδεία, εργασιακές σχέσεις, ενάντια στην εντεινόμενη κρατική καταστολή και βία.

Εξαιρετικά μαζική ήταν η συγκέντρωση εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νέα Ιωνία, όπου ξεχώρισε η μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Σημηριώτη, όπου μίλησαν ο Κ. Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», που καλούσε στη συγκέντρωση, και εκπρόσωποι άλλων σωματείων και φορέων. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα. Ακολούθησε δυναμική πορεία, με παλμό και συνθήματα, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Εμβόλιο δεν βρίσκεται για την καταστολή, ελπίδα ο αγώνας για την ανατροπή», «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, είναι η απάντηση στην καταστολή».

Νέα Ιωνία
Νέα Ιωνία
Τοπικές διαδηλώσεις και πικετοφορίες πραγματοποίησαν επίσης σωματεία και μαζικοί φορείς στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, στο Ιλιον και στην Πετρούπολη, καλώντας το λαό να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, στην οργάνωση της πάλης κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, η οποία τσακίζει τις ανάγκες τους. Στην Πετρούπολη οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία σε όλη την πόλη. Στην κινητοποίηση στους Αγίους Αναργύρους συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο.

Εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών έγινε και στο Αιγάλεω.

Στον Βύρωνα έγινε εξόρμηση από μαζικούς φορείς της πόλης, όπως ο Σύλλογος Διδασκόντων ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ενωση ΕΒΕ Βύρωνα, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα Συνταξιούχων Βύρωνα. Μοιράστηκε η ανακοίνωση των συνδικάτων - κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο και στη συζήτηση με τον κόσμο εκφράστηκε προβληματισμός για τα μέτρα που δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για την Υγεία, για την καταστολή που δυναμώνει, απέναντι στην προσπάθειά του να ζήσει, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Νέες συγκεντρώσεις το ερχόμενο Σάββατο

Αγιοι Ανάργυροι
Αγιοι Ανάργυροι
Σωματεία και φορείς της Μεταμόρφωσης καλούν τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους μαθητές, τη νεολαία, τις γυναίκες και όλους τους κατοίκους της πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του δημαρχείου, για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία και στο εισόδημα, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.

Στη συγκέντρωση καλούν: Το Σωματείο Εργατών «ΦΑΓΕ», το Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου - Νέας Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης του Συνδικάτoυ Οικοδόμων, η Ενωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, τα Σωματεία Συνταξιούχων Νέας Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης, ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης (μέλος της ΟΓΕ) και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης «Γ. Σεφέρης».

Την ίδια μέρα και ώρα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Σοφούλη στην Πεύκη, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.


Σήμερα πλημμυρίζουμε την Αθήνα!

«Εχουμε δεκάδες λόγους για να μη λείψουμε από το συλλαλητήριο», δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές

«Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες, στα logistics και τα σούπερ μάρκετ στη Δυτική Αττική βλέπουμε τους χώρους δουλειάς μας να γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού»: Μεταφέροντας αυτήν την αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων από τέτοιους μεγάλους χώρους δουλειάς επισημαίνει την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Δείχνοντας τις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνει ως παραδείγματα της απαράδεκτης στάσης της: «Κρύβει κρούσματα αντί να πάρει μέτρα. Απειλεί και πιέζει για να "βγει" η αυξημένη δουλειά με το λιγότερο προσωπικό, με αποτέλεσμα τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν έχουν σταματήσει λεπτό να δουλεύουν. Η ιχνηλάτηση διενεργείται από προϊσταμένους και διευθυντές. Τα εταιρικά πούλμαν είναι ασφυκτικά γεμάτα, γιατί "πρέπει οι εργαζόμενοι να φτάσουν στην ώρα τους". Τεστ επιλέγει η εργοδοσία αν, πότε και ποιος θα κάνει. Οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και "αφοπλισμένες"».

Το «δεν πάει άλλο» που νιώθουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, μας μεταφέρει η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ): «Τηλεργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, επίθεση στη συνδικαλιστική δράση: Αυτά περιλαμβάνει ο απολογισμός που κάνουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας», αναφέρει και εξηγεί: «Η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, το ακατάστατο ωράριο, η κατάργηση των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, είναι η πραγματικότητα για όσους δουλεύουν από το σπίτι. Είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, οι εργαζόμενοι γινόμαστε αποδέκτες συνεχούς εργοδοτικής πίεσης για να πιάσουμε τους "στόχους" και απειλητικών "warning letters" που μας "προειδοποιούν" για τη "χαμηλή παραγωγικότητα", ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και εταιρείες πληροφορικής προχωρούν σε απολύσεις. Μέρος των απολύσεων αυτών στοχεύουν μέλη του ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακών σωματείων, με την εργοδοσία να "καταδιώκει" τη συνδικαλιστική δράση. Η επίθεση στα σωματεία, η τρομοκρατία μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, η καταστολή έχουν κοινό στόχο. Ξεκαθαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα τους περάσει. Δεν θα ξεμπλέξουν με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Οι συσκέψεις που έχουν γίνει με εργαζόμενους, οι παρεμβάσεις που οργανώνουμε σε χώρους δουλειάς, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών και οι αιτήσεις εγγραφής στο Συνδικάτο δίνουν τη σκυτάλη στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Θα είμαστε εκεί, συνεχίζοντας τη δράση και προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά μας».

Ο Λάμπρος Χατζάρας, εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρεία και μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μας λέει ότι παρά τον ένα χρόνο πανδημίας, «η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει επικίνδυνη για την υγεία μας. Οι έλεγχοι και τα πρωτόκολλα των ειδικών σταμάτησαν έξω από την πύλη. Η ευθύνη της εργοδοσίας εξαντλήθηκε στην παρότρυνση να φοράμε μάσκες. Τίποτα δεν έχει γίνει για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, καμία τακτική απολύμανση των επιφανειών, των αποδυτηρίων δεν μπήκε στο πρόγραμμα. Η εργοδοσία κάνει χρήση της εργολαβικής εργασίας και γλιτώνει εισφορές προσλαμβάνοντας εργάτες ως εξωτερικούς συνεργάτες. Για όλους αυτούς κανείς δεν μπορεί να πει τι δικαιούνται, αν νοσήσουν. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να υπολογίσουν στα βδομαδιάτικα έξοδα της οικογένειας τα τεστ για τον κορονοϊό, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο λόγος που δεν γίνονται δωρεάν μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στα εργοστάσια είναι η συμφωνία κυβέρνησης και εργοδοτών να συνεχίζει η παραγωγή πάση θυσία. Ακόμα και το σπάσιμο της βάρδιας στα δύο, "για να αποφύγουμε να συγχρωτιζόμαστε", έχει την ίδια αφετηρία, να μη σταματήσει η παραγωγή, ενώ έχει κάνει κυριολεκτικά σμπαράλια τη ζωή συναδέλφων που είναι νέοι γονείς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Την περασμένη βδομάδα συνάδελφος, με τραύμα στο χέρι, αναγκάστηκε να οδηγεί μέσα στην Αθήνα γιατί το "Θριάσιο" Νοσοκομείο δεν μπόρεσε να τον περιθάλψει, λόγω του φόρτου με τα περιστατικά Covid. Κανείς δεν θα παίξει με την υγεία μας. Πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδιά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ