Σημαντικό βήμα στην ενημέρωση, στη συζήτηση και στον συντονισμό της δράσης η παναττική σύσκεψη της Δευτέρας
Η σύσκεψη αυτή ήρθε ως συνέχεια της επιτυχημένης πανελλαδικής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη, αλλά και των δεκάδων συσκέψεων και άλλων δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ΔΙΕΚ της Αττικής το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα έγιναν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα μεγαλύτερα ΔΙΕΚ της Αττικής μπροστά στον έναν χρόνο που συμπληρώνεται από το «άνοιξε - κλείσε» των σχολών. Στο ΔΙΕΚ Πειραιά έγινε παρέμβαση στη διεύθυνση από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Σπουδαστών και από μέλη του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ, που διεκδίκησαν από τη διεύθυνση να προχωρήσει σε ενέργειες για να γυρίσουν πίσω στον «φυσικό» τους χώρο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επίσης, μέλη του Συλλόγου από το ΔΙΕΚ Σιβιτανιδείου και το ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Σιβιτανίδειο και κάλεσαν στο σημερινό συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥΣΔΙΕΚ την Παρασκευή στη Βουλή.
Τη συζήτηση στη σύσκεψη απασχόλησαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι σπουδαστές όταν τα ΙΕΚ ήταν ανοιχτά αλλά και αυτά που αντιμετωπίζουν τώρα, στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης, οι απαράδεκτοι όροι της πρακτικής άσκησης, η αγωνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι πρακτικές που βρίσκονται σε αναστολή, πότε θα ανοίξουν οι σχολές και με τι όρους (μέτρα προστασίας της υγείας κ.λπ.). Μεταφέρθηκε η αγανάκτηση που νιώθουν οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, καθώς με τον νέο νόμο της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση υποβαθμίζονται τα πτυχία και οι σχολές τους. Θίχτηκαν ακόμα προβλήματα των σπουδαστών στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, οι οποίοι δεν κάνουν τηλεκπαίδευση σε όλα τα μαθήματα αλλά πληρώνουν κανονικά τα δίδακτρά τους. Αναδείχθηκε επίσης πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα των σπουδαστών σε κάθε σχολή - Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ - για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στην ειδικότητα, με βιβλία, σύγχρονα εργαστήρια και πρακτική με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Από τις αγωνιστικές δράσεις της περασμένης βδομάδας |
Σήμερα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το «άνοιξε - κλείσε» των σχολών, ο ΣΥΣΔΙΕΚ συμμετέχει στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές στα Προπύλαια και παράλληλα καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12/3 στη Βουλή, στις 12.00, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, δηλώνοντας: «Δεν θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με το μέλλον μας!».
Δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαιτεί:
Παράλληλα ο Σύλλογος εκφράζει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μαθητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και απαιτεί:
«Εχουμε κοινές ανησυχίες, κοινά άγχη για τις σπουδές και το μέλλον μας!
Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», καταλήγει ο Σύλλογος.
Για τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογο δίνονται τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εκφράζουν μαθητές Εσπερινών Λυκείων, τονίζοντας πως γίνεται ακόμα δυσκολότερη η πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους για μόρφωση.
Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο για τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Εσπερινών Σχολείων θα υπολογίζεται ενιαία από το μέσο όρο βαθμολογίας των μαθητών στις πανελλαδικές, τόσο των Ημερήσιων όσο και των Εσπερινών Λυκείων.
Οπως σημειώνουν σε επιστολή που συνυπογράφουν μαθητικά συμβούλια 35 Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη τη χώρα, εκφράζοντας την αγωνία και βαθιά απογοήτευσή τους, «τα Εσπερινά Λύκεια απευθύνονται και στελεχώνονται από ένα "ασύνηθες" ως προς τις βιοποριστικές συνθήκες, την εργασιακή κατάσταση και την ηλικιακή ταυτότητα μαθητικό δυναμικό. Μέχρι πρότινος, η πολιτεία είχε θεσπίσει ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς, με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Ανάμεσα στις υπόλοιπες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, ωστόσο, προβλέπεται, μεσούντος του σχολικού έτους, η εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Επιχειρείται δηλαδή με έναν αιφνιδιαστικό και απροσδόκητο τρόπο η υπονόμευση των δικαιωμάτων της σχολικής κοινότητας των Εσπερινών, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει έκδηλη ανισότητα εις βάρος της Εσπερινής Εκπαίδευσης, στο σύνολό της και διακυβεύεται ακόμη και η ίδια η βιωσιμότητα των σχολείων αυτών. Το σκεπτικό μάλιστα που διέπει την εν λόγω διάταξη είναι προβληματικό, καθώς επικαλείται μια επιφανειακή ισονομία με τα Ημερήσια Λύκεια, η οποία ακυρώνεται εντελώς, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι μαθητές των Εσπερινών "παλεύουν" σε καθημερινή βάση μέσα στη "δίνη" των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για οικονομικούς λόγους».
Οι μαθητές θυμίζουν πως τα Εσπερινά Λύκεια δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατορθώνουν για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους να ολοκληρώσουν τη λυκειακή εκπαίδευση στην εφηβική τους ηλικία και επισημαίνουν πως «η (Ενιαία) Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια και η επί της ουσίας κατάργηση του 1%, στην πραγματικότητα συρρικνώνουν αυτή τη "δεύτερη ευκαιρία"».