Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εκφράζουν μαθητές Εσπερινών Λυκείων, τονίζοντας πως γίνεται ακόμα δυσκολότερη η πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους για μόρφωση.

Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο για τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Εσπερινών Σχολείων θα υπολογίζεται ενιαία από το μέσο όρο βαθμολογίας των μαθητών στις πανελλαδικές, τόσο των Ημερήσιων όσο και των Εσπερινών Λυκείων.

Οπως σημειώνουν σε επιστολή που συνυπογράφουν μαθητικά συμβούλια 35 Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη τη χώρα, εκφράζοντας την αγωνία και βαθιά απογοήτευσή τους, «τα Εσπερινά Λύκεια απευθύνονται και στελεχώνονται από ένα "ασύνηθες" ως προς τις βιοποριστικές συνθήκες, την εργασιακή κατάσταση και την ηλικιακή ταυτότητα μαθητικό δυναμικό. Μέχρι πρότινος, η πολιτεία είχε θεσπίσει ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς, με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Ανάμεσα στις υπόλοιπες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, ωστόσο, προβλέπεται, μεσούντος του σχολικού έτους, η εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Επιχειρείται δηλαδή με έναν αιφνιδιαστικό και απροσδόκητο τρόπο η υπονόμευση των δικαιωμάτων της σχολικής κοινότητας των Εσπερινών, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει έκδηλη ανισότητα εις βάρος της Εσπερινής Εκπαίδευσης, στο σύνολό της και διακυβεύεται ακόμη και η ίδια η βιωσιμότητα των σχολείων αυτών. Το σκεπτικό μάλιστα που διέπει την εν λόγω διάταξη είναι προβληματικό, καθώς επικαλείται μια επιφανειακή ισονομία με τα Ημερήσια Λύκεια, η οποία ακυρώνεται εντελώς, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι μαθητές των Εσπερινών "παλεύουν" σε καθημερινή βάση μέσα στη "δίνη" των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για οικονομικούς λόγους».

Οι μαθητές θυμίζουν πως τα Εσπερινά Λύκεια δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατορθώνουν για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους να ολοκληρώσουν τη λυκειακή εκπαίδευση στην εφηβική τους ηλικία και επισημαίνουν πως «η (Ενιαία) Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια και η επί της ουσίας κατάργηση του 1%, στην πραγματικότητα συρρικνώνουν αυτή τη "δεύτερη ευκαιρία"».

  • Το κείμενο των μαθητών και εκπαιδευτικών κατατέθηκε στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας από το ΚΚΕ. Παράλληλα, το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας μέτρα για να αρθεί η αδικία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ