ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζεται η επικίνδυνη μετατροπή τους σε μιας νόσου

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών σήμερα σε «Ευαγγελισμό» και ΚΑΤ

Επιμένοντας στην άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, την περασμένη Δευτέρα με έγγραφό της η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων που υπάγονται σε αυτήν και τα οποία είναι ήδη στα όριά τους, καλεί «να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη κλινών Covid-19», συνεχίζοντας επί της ουσίας το λοκντάουν σε όλες τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις.

Το έγγραφο απευθύνεται στις διοικήσεις των Νοσοκομείων Νίκαιας «Αγ Παντελεήμων», Πειραιά «Τζάνειο», Βούλας «Ασκληπιείο», Ελευσίνας «Θριάσιο» και «Αττικόν» και αναφέρει: «Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς Covid-19 και ο αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία σας αυξήθηκε (Μ.Ο. εισαγωγών ασθενών 45 ανά εφημερία), παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την ανάπτυξη κλινών Covid-19, με ασφάλεια, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας ώστε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν επαρκώς τις επερχόμενες εφημερίες».

Στο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι κλίνες Covid-19 «με ασφάλεια», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει νύξη για προσλήψεις ή νέες υποδομές. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα πως απλές κλίνες θα μετατραπούν σε κλίνες Covid, στο πλαίσιο της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια ώρα, η αναφορά του εγγράφου στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, αφού αυτά προσαρμόζονται διαρκώς στις τεράστιες ελλείψεις και στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Φρακάρει» και πάλι το ΕΣΥ

Σημειώνεται δε ότι αποδεικνύονται «λίγες» ακόμα και οι «μετατροπές», αφού τις τελευταίες μέρες τα νοσοκομεία της Αττικής μπαίνουν σε εφημερία σχεδόν με ελάχιστα κενά κρεβάτια, ενώ άλλα όπως, το «Σωτηρία», έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς επειδή έχουν γεμίσει. Υπενθυμίζεται ότι στο «Σωτηρία» έχουν κλείσει διαδοχικά από τον Οκτώβρη και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές, περίπου 200 κρεβάτια, κι έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid, χιλιάδες πνευμονολογικοί ασθενείς έχουν στοιβαχτεί στις λίστες αναμονής αντίστοιχων κλινικών άλλων νοσοκομείων ή μένουν σπίτι χωρίς παρακολούθηση.

Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» η γενική εφημερία ξεκίνησε στις 8 το πρωί της Τρίτης με μία (1) μόλις κενή κλίνη ΜΕΘ Covid, επί συνόλου 17 κλινών ΜΕΘ Covid (οι 16 είναι κατειλημμένες). Ενώ από τις 65 απλές κλίνες Covid, κενές ήταν μόλις 17. Ενδεικτικό της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου είναι το ότι από τις 17 ΜΕΘ Covid που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο, οι 8 κλίνες προέκυψαν από τη μετατροπή των αντίστοιχων κλινών της ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων. Για τις υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ Covid δεν έγινε καμία πρόσληψη προσωπικού και η στελέχωσή τους έγινε με 3 γιατρούς που πήραν από το Αναισθησιολογικό Τμήμα, 10 νοσηλευτές και 2 γιατρούς από τη Γενική ΜΕΘ (με αποτέλεσμα να κλείσουν 2 κλίνες από τις 8 της Γενικής ΜΕΘ), καθώς και από τη μετακίνηση ενός γιατρού από το «Τζάνειο» και ενός από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Συγκέντρωση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Στον «Ευαγγελισμό», η διοίκηση προσανατολίζεται στη λειτουργία 12 «νέων» κλινών ΜΕΘ Covid, που θα προκύψουν από την αρπαγή 12 κρεβατιών από τη Γενική ΜΕΘ, με σκοπό να αναπτυχθούν συνολικά 56 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. «Αυτό σημαίνει πως κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη ή θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουν, αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά υγειονομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική εφημερία της Δευτέρας έγιναν 79 εισαγωγές περιστατικών Covid, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την περασμένη Πέμπτη.

Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην είσοδο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του «Ευαγγελισμού» και την Παρασκευή 5 Μάρτη θα γίνει νέα συνέλευση γιατρών.

Κίνδυνος να μην έχει ΜΕΘ και το ΚΑΤ

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού, η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid γίνεται με τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας Γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημάνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid. Το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» κατειλημμένες είναι οι 81 απλές κλίνες για περιστατικά Covid και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προετοιμασία στο κτίριο 2, όπου ήδη 3 όροφοι νοσηλεύουν περιστατικά Covid, να λειτουργήσει ένας ακόμα όροφος με άλλες 27 κλίνες για περιστατικά Covid, χωρίς την πρόσληψη, ωστόσο, ούτε ενός γιατρού. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες και προετοιμάζεται η μετατροπή 5 κλινών της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε κλίνες ΜΕΘ Covid, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι τη Δευτέρα και τα 70 κρεβάτια περιστατικών Covid παρέμεναν γεμάτα, ενώ άνοιξαν άλλα 5 κρεβάτια στον χώρο παραμονής των ύποπτων περιστατικών για Covid.

Απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες στο ΠΑΓΝΗ

Κι ενώ το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία έχει ξεπεράσει πια τα όριά του, πολλοί από τους εργαζόμενους είναι από πάνω και απλήρωτοι εδώ και μήνες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι τεχνολόγοι των τμημάτων Ακτινοθεραπείας, Αξονικού Τομογράφου, Μαγνητικού Τομογράφου, Πυρηνικής Ιατρικής και Υπερήχου στο ΠΑΓΝΗ που - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου - είναι απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες, κάτι που «ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης».

Σημειώνεται ότι «οι συνάδελφοι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τη διοίκηση από τις 12 του Φλεβάρη ότι αν δεν πληρωθούν δεν θα συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία για τη συνέχιση της ολοήμερης λειτουργίας των παραπάνω τμημάτων.

Την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση φέρει η διοίκηση, που ενώ είναι ενήμερη, δεν βρήκε λύση στο ζήτημα. Φέρει τεράστια ευθύνη για τα εκατοντάδες ραντεβού που ακυρώνονται καθημερινά από τα συγκεκριμένα τμήματα εν μέσω πανδημίας και για την ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά νοσήματα. Φέρει τεράστια ευθύνη που αφήνει εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς να αμείβονται», υπογραμμίζει το Σωματείο, και απαιτεί εκτός φυσικά από την αποπληρωμή: Τη στελέχωση των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και την άμεση λειτουργία των τμημάτων, εξυπηρέτηση όλων των ραντεβού.

Και ...«πακέτα» πελατείας στους ιδιώτες κλινικάρχες

Καρκινοπαθής που επρόκειτο να υποβληθεί σε θεραπεία στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπως ενημερώθηκε και καταγγέλλει, τελικά θα πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο. «Δεν θα επιβαρυνθεί» το κόστος της θεραπείας καθώς «καλύπτεται από το Δημόσιο», ενώ στο «πακέτο» δεν περιλαμβάνονται (θα πληρώνει άμεσα) όλες οι συνοδευτικές εξετάσεις που πρέπει να επαναλαμβάνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα (αξονικές, υπέρηχοι, βιοχημικές εξετάσεις αίματος κ.λπ).

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα «μέτρα ενίσχυσης» του συστήματος Υγείας, όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και να τον εντάξει σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, αντίθετα, σε «σύμπραξη» με τους κλινικάρχες αξιοποιεί την έξαρση της πανδημίας ως ευκαιρία για τα επόμενα «επεισόδια» της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στήνοντας νέες μπίζνες, διευρύνοντας τις ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας ως πελάτες χιλιάδες ασθενείς από τα λαϊκά στρώματα που πετιούνται, εδώ κι ένα χρόνο, έξω από το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου και βάζοντας το λαό να πληρώνει ακόμα περισσότερα για την υγειά του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα στην Αττική, αύξηση 11,58% σε μία μέρα στις νέες εισαγωγές

Αλλοι 23 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τους συνολικούς θανάτους να φτάνουν τους 6.557.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.353, εκ των οποίων τα 1.159 στην Αττική! Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και πλέον είναι 422 (από 299 πριν από δυο βδομάδες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11,58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Από το σύνολο των 2.353 νέων κρουσμάτων, τα 21 είναι εισαγόμενα, 80 υπό διερεύνηση. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 304 και στην Αχαΐα 112. Από τις 21 Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 90 εντοπίστηκαν στη Λάρισα και 54 στην Κορινθία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε γηροκομείο

Ανησυχία προκαλεί η παρουσία θετικών κρουσμάτων σε ηλικιωμένους τρόφιμους του «Χαρίσειου» γηροκομείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 5 θετικά κρούσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Εξέλιξη που γεννά ερωτήματα για το πώς προχωρά η διαδικασία των εμβολιασμών στις κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Αρχικά, την Κυριακή ένας 83χρονος τρόφιμος εμφάνισε συμπτώματα και, στον έλεγχο που ακολούθησε, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στη συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί άλλοι 4 ηλικιωμένοι. Μία γυναίκα από τους πέντε φιλοξενούμενους είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι άλλοι τέσσερις ήταν νέες εισαγωγές και πριν από την είσοδό τους στο ίδρυμα είχαν κάνει rapid test που είχε βγει αρνητικό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Ανω Τούμπα διαμένουν περίπου 100 ηλικιωμένοι, ενώ απασχολούνται περίπου 40 εργαζόμενοι.

Και σήμερα Τετάρτη, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο γηροκομείο για τη διενέργεια μοριακών τεστ σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ