Eurokinissi |
Αυτό τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε τηλεδιάσκεψη της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να διασφαλίσει την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες, στις πλάτες του λαού.
«Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας και ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τις 30/6 του 2021. Αρα θα έχουμε πολλή δουλειά στη Βουλή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε αυτό το μοτίβο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη επαγρύπνησης από πλευράς του λαού μπροστά στα «κουστούμια» που του ράβουν.
Σημειωτέον, αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Οντίλ Ρενό - Μπασό. Επισήμως στη διάρκεια της επικοινωνίας «τονίστηκε η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας με την EBRD και η σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», πάνω και στον «επενδυτικό» παράδεισο που φτιάχνει η κυβέρνηση με μια σειρά από αντεργατικά μέτρα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, συζητήθηκε και «η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων της EBRD ειδικά προς τον ιδιωτικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και η συνεισφορά της σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που σχεδιάζονται, καθώς και σε ΣΔΙΤ που βρίσκονται στην τελική φάση σχεδιασμού».
Επίσης, την ώρα που οι χιλιάδες διακοπές ρεύματος αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο τι σημαίνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών η πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη» Ενέργεια κ.ο.κ., στην τηλεδιάσκεψη «έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα και την απολιγνιτοποίηση αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο επίπεδο των χρηματοδοτικών προϊόντων».
Τις πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς αλλά και για την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» στηρίζει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην οποία σχολιάζει και τη στάση του δημάρχου Καλαμαριάς, που στέκεται απέναντι στη λαϊκή θέληση.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξή του σε ΜΜΕ, όπου εμφανίζεται υπέρμαχος των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της μαρίνας, ακόμη και της μετατροπής του πρώην νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ», που είχε κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε πεντάστερο ξενοδοχείο, η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει πως ο δήμαρχος «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί βασικό στήριγμα της κυβέρνησης της ΝΔ και ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού της Καλαμαριάς», πατώντας και «πάνω στην εγκατάλειψη του παραλιακού μετώπου απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, τις τεράστιες ευθύνες όλων των διοικήσεων του δήμου και της σημερινής, για να στηρίξει την παραχώρηση του καλύτερου φιλέτου της Καλαμαριάς σε ιδιωτικά συμφέροντα».
«Το δίλημμα δεν είναι αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο ή να μείνει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Το πραγματικό δίλημμα είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση, σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς ή των "επενδυτών". Και ο δήμαρχος Καλαμαριάς στέκεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των επιχειρηματικών συμφερόντων», τονίζει η Κομματική Οργάνωση και σημειώνει πως «οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους».
Με δικό της κείμενο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς θυμίζει μεταξύ άλλων πως εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα προωθείται η παραχώρηση «φιλέτων» του παραλιακού μετώπου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ο λαός της Καλαμαριάς δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα από αυτή την εξέλιξη. Σημειώνει ότι με την ιδιωτικοποίηση θα περιοριστεί και θα εμπορευματοποιηθεί πλήρως ο χώρος της παραλίας καθώς προκρίνεται μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 14.900 τ.μ. αλλά και εξασφαλισμένη κερδοφορία για τον υποψήφιο επενδυτή για τα επόμενα 40 χρόνια και σχολιάζοντας τα περί «ανάπτυξης» από την οποία «θα κερδίσουν όλοι» σημειώνει ότι «τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά βγαίνουν από τη δουλειά των εργαζομένων που παράγουν όλο αυτόν τον πλούτο» και από την υπονόμευση συνολικά των λαϊκών αναγκών.
Οπως εξηγούν οι Θέσεις, είναι περίοδος κατά την οποία (30 χρόνια μετά την επικράτηση της αντεπαναστατικής ανατροπής του πρώτου ιστορικού εγχειρήματος περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό) συνεχίζει να υφίσταται και να βαθαίνει η εξής μεγάλη αντίφαση: Από τη μια μεριά βαθαίνει αντικειμενικά η βασική αντίθεση του καπιταλισμού, η αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και την καπιταλιστική ιδιοποίηση μεγάλου μέρους των αποτελεσμάτων της, και μαζί βαθαίνουν όλες οι κοινωνικές αντιθέσεις, τα αδιέξοδα, οι αντιφάσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος. Από την άλλη μεριά, συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση του εργατικού κινήματος και του κομμουνιστικού. Ο κίνδυνος και νέων υποχωρήσεων είναι υπαρκτός.
Στο διεθνές κίνημα αυξάνεται η πίεση, υπερισχύει η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων με τη μία ή την άλλη μορφή της («αντινεοφιλελεύθερη», «αντιφασιστική - δημοκρατική» ή και σε συνδυασμό τους), ή ακόμα και ως επιλογή ενός άλλου «κέντρου», π.χ. Κίνας ή Ρωσίας, υποβαθμίζοντας τον καπιταλιστικό χαρακτήρα τους.
Στο έδαφος αυτής της διαπάλης ξεδιπλώνονται και οι σημαντικές προσπάθειες του Κόμματος σε διεθνές επίπεδο, με τη διαπάλη στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, τη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τις περιφερειακές συναντήσεις, κυρίως τις διμερείς σχέσεις, και για τα οποία μιλάμε αναλυτικά στο δεύτερο κείμενο των Θέσεων.
-- Την επίδραση της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού, που παρά τα προβλήματα και τις παρεκκλίσεις που υπήρχαν επιδρούσε θετικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των καπιταλιστικών κρατών, στην οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.
-- Την εκδήλωση της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, που επέδρασε αντιφατικά, με τη συρρίκνωση ή το κλείσιμο παραγωγικής δραστηριότητας σε κλάδους με ιστορία συνδικαλιστικής οργάνωσης και αγώνων, αλλά και την ανάπτυξη άλλων αυτήν τη δεκαετία, καθώς και νέων τομέων της οικονομίας.
-- Τις μεγάλες αρνητικές αλλαγές στους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης, στις μορφές και τους τρόπους έντασης της εκμετάλλευσης που διαμορφώθηκαν με τις λεγόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που δυσκολεύουν παραπέρα την αναζωογόνηση των συνδικάτων, σε συνδυασμό με το βαθιά ρεφορμιστικό - συντεχνιακό περιεχόμενο δράσης που κυριαρχεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, την εξέλιξη της γραμμής του κοινωνικού εταιρισμού και της ενσωμάτωσης των συνδικάτων από το κράτος και τους μηχανισμούς της ΕΕ.
-- Το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, με νόμους και περιορισμούς, αλλά και με την καλλιέργεια της ταξικής συνεργασίας, της συκοφάντησης της ταξικής πάλης, της απαξίωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
-- Την επίδραση των διαφορετικών ειδών κυβερνητικών διαχειριστικών επιλογών των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα της ηττοπάθειας που επήλθε μετά τη διάψευση των ψεύτικων ελπίδων και αυταπατών που καλλιεργήθηκαν μαζικά για ξεπέρασμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης με κυβέρνηση «αριστερής» διαχείρισης μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εξουσίας, και οι οποίες έφεραν νέα γενική αποδυνάμωση των συνδικάτων, ενίσχυσαν τη λογική της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων, του «τίποτα δεν αλλάζει», και ενώ προηγουμένως στις «πλατείες των αγανακτισμένων» είχαν διαχυθεί αντιδραστικά συνθήματα, όπως «Εξω τα κόμματα και τα συνδικάτα».
Ταυτόχρονα όμως είναι πάνω σε αυτό το έδαφος που η δράση του Κόμματος, η αυτοτελής ιδεολογικοπολιτική του παρέμβαση αλλά και η δράση των δυνάμεών του μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα κινήματα των σύμμαχων λαϊκών δυνάμεων, η διαπάλη με άλλες πολιτικές δυνάμεις, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για απεγκλωβισμό, χειραφέτηση και συσπείρωση εργαζομένων με το Κόμμα, για να ωριμάζει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός στο κίνημα. Πάνω σε αυτό το έδαφος δίνεται η μάχη για να εκφράζεται αντίθεση στους αστικούς σχεδιασμούς, δυναμώνει η προβολή της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής διεξόδου.
Στηριγμένοι στη στρατηγική, στο Πρόγραμμά μας, στις επεξεργασίες μας για επίκαιρα ζητήματα, στη σημαντική πείρα από τη δράση μας στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, δεν αντιμετωπίζουμε «παραλυτικά» την κατανόηση των μεγάλων δυσκολιών και τον κίνδυνο νέων υποχωρήσεων, αλλά με μαχητικό πνεύμα, ασυμβίβαστης αναμέτρησης με αυτές τις συνθήκες και ταυτόχρονα ουσιαστικής βελτίωσης και αντιμετώπισης όσων ζητημάτων αφορούν τις δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες ως Κόμμα.