ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συστήνεται επιτροπή στο Κογκρέσο για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη

Copyright 2021 The Associated

Από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ συνεχίζονται στο Κογκρέσο, όπου μετά τη μη καταδίκη του τέως Προέδρου Τραμπ για υποκίνηση της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη, αποφασίστηκε η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα επεισόδια.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η επιτροπή θα έχει παρόμοια σύσταση με εκείνη που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Διαβεβαίωσε επίσης πως θα εξετάσει «τα γεγονότα και τις αιτίες» που σχετίζονται με την ετοιμότητα και την ανταπόκριση της αστυνομίας του Καπιτωλίου και άλλων ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου κατά τα πρωτοφανή γεγονότα του περασμένου μήνα στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αντιθέσεις στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετά την επιλογή επτά γερουσιαστών του να ψηφίσουν το περασμένο Σάββατο υπέρ της καταδίκης του Τραμπ. Ενας απ' αυτούς ήταν ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Ρίτσαρντ Μπουρ, ο οποίος χτες δέχτηκε επίπληξη από τοπικά στελέχη του κόμματος για την επιλογή του.

Επαφές με ηγέτες

Το ίδιο διάστημα, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις με εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ. Μέχρι χτες ο Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει με τουλάχιστον 12 ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό (που ήταν και ο πρώτος στον οποίο τηλεφώνησε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ), τον Μεξικανό ομόλογό του και τον Βρετανό πρωθυπουργό. Στη λίστα των πρώτων θέσεων επελέγη σκόπιμα - για δημιουργία εντυπώσεων - να μην είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στις χώρες των δύο ηγετών.

Από τις τελευταίες επικοινωνίες με ξένους ηγέτες ξεχώρισε εκείνη ανάμεσα στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οπως αναφέρθηκε έπειτα, συμφώνησαν «στην ανάγκη στενής διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας» ΗΠΑ - Γαλλίας «για να αντιμετωπιστούν η πανδημία Covid-19 και η κλιματική αλλαγή», και για να υποστηριχθεί τάχα «η δημοκρατία στο εσωτερικό και σε όλο τον κόσμο».

Σε σχετική ανακοίνωση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται η βούληση της Ουάσιγκτον «να αναζωογονήσει την ατλαντική συμμαχία» και ότι συζήτησαν «αρκετές περιφερειακές προκλήσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική», και «την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισής τους».

ΜΙΑΝΜΑΡ
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ... «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ, δήλωσε αόριστα ότι ο Οργανισμός επιφυλάσσεται για ...«σοβαρές συνέπειες» απέναντι σε «οποιαδήποτε μορφή σκληρής απάντησης» από το στρατιωτικό καθεστώς που την 1η Φλεβάρη ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Η Μπούργκενερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με εκπρόσωπο των πραξικοπηματιών δυο βδομάδες μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν κατέληξε σε κανένα κοινό ανακοινωθέν.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση θα πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό» και καταδίκασε τις διαρκείς διακοπές της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που - τόνισε - βλάπτουν «σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών». Από τη μεριά των πραξικοπηματιών ο δεύτερος στην ιεραρχία τους, στρατηγός Σόε Ουίν, δήλωσε ότι συζήτησε με την Μπούργκενερ για «την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά αυτό που συμβαίνει στη Μιανμάρ».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης Βίβιαν Μπαλακρισνάν μίλησε για «ανησυχητικές εξελίξεις» στη Μιανμάρ και κάλεσε τις αρχές «να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» και ότι «θα υπάρξει μια ειρηνική λύση». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (που ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες) είχε σημειώσει συντριπτική νίκη στις εκλογές του Νοέμβρη και ότι το πραξικόπημα συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση» για την οικονομία της Μιανμάρ, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν θα πρέπει να προβούμε σε ευρείες γενικευμένες κυρώσεις που επιβάλλονται αδιακρίτως, επειδή ο κόσμος που θα υποφέρει περισσότερο είναι οι απλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ».

Να σημειωθεί ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα του Συνδέσμου, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και ο πρώην Πρόεδρος της Μιανμάρ, Ουίν Μιντ, έχουν συλληφθεί και οι δικηγόροι τους καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει δοθεί άδεια συνηγόρων υπεράσπισης. Αρχικά, κατά της Αούνγκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ...παράνομη εισαγωγή φορητών ασυρμάτων στη χώρα, και μετά για παραβίαση του νόμου περί φυσικών καταστροφών.

Ινδονησία και Μαλαισία έχουν ζητήσει να συγκληθεί σύνοδος της ASEAN (Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), μέλος της οποίας είναι και η Μιανμάρ.

ΙΝΔΙΑ
Δολοφονία νεολαίου αγωνιστή από τις δυνάμεις καταστολής

Μήνυμα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ στη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας της Ινδίας

Συλλυπητήριο μήνυμα για τη δολοφονία του συντρόφου Maidul Islam Mindya από τις δυνάμεις καταστολής έστειλε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ στη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας της Ινδίας.

Στο μήνυμά της η Επιτροπή του ΚΣ «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας της Ινδίας, για τη δολοφονία του συντρόφου Maidul Islam Mindya, καθώς και προς την οικογένειά του». Τονίζει: «Μας γεμίζει οργή η είδηση ότι ο σύντροφος Maidul έπεσε βαριά τραυματισμένος μετά από τη βίαιη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με γκλομπ, δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης στην Καλκούτα την Πέμπτη 11 Φλεβάρη και τελικά χτες ξεψύχησε ενώ ήταν όλες αυτές τις μέρες νοσηλευόμενος. Ο σύντροφος Maidul έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής στη χώρα σας.

Η ΚΝΕ καταδικάζει τη βίαιη επίθεση και την κρατική καταστολή σε βάρος των νέων εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στην Ινδία που παλεύουν για δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια Παιδεία και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, μέσα στις συνθήκες της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης και όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Η κυβέρνηση Μόντι έχει εγκληματικές ευθύνες για τη δολοφονία του συντρόφου Maidul και άλλων αγωνιστών το τελευταίο διάστημα, για τη γενικότερη ένταση της καταστολής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα της νεολαίας της Ινδίας και στους συντρόφους μας από τη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας της Ινδίας, τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας - Μαρξιστικό, που πρωτοστατεί σε αυτόν».

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Ρόλο μεσολαβητή ανέλαβε το Κατάρ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν αλ Θάνι επιβεβαίωσε έμπρακτα τη βούλησή του να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν, πραγματοποιώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου συνάντησε τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ στην Τεχεράνη γίνεται με φόντο τη συνέχιση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, παρά τις δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί «επιστροφής» των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών συμφερόντων της αστικής τάξης συνοδεύει αυτή την «επαναφορά» με απαιτήσεις και όρους που φανερώνουν διάθεση ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα αλλά και τον περιφερειακό γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015. Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε το 2019 να αποδεσμεύεται σταδιακά από αριθμό περιορισμών που είχε δεχτεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του. Το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον περασμένο Δεκέμβρη νόμο που ουσιαστικά επιβάλλει στην κυβέρνηση του Προέδρου Ροχανί να σταματήσει «την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου» της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) από τις 21 Φλεβάρη, εάν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης από το 2018 δεν καταργηθούν μέχρι τότε.

Γυμνάσια Ιράν - Ρωσίας στον Ινδικό

Χτες πάντως δυνάμεις από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν και της Ρωσίας ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια Maritime Security Belt 2021 («Ναυτιλιακή Ζώνη Ασφαλείας 2021») στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό με στόχο την ενίσχυση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τη διεθνή ναυτιλία.

Η περιοχή της άσκησης εκτείνεται σε 17.000 τ.χλμ. και σύμφωνα με τον Ιρανό ναύαρχο Γκολαμρεζά Ταχανί, θα συμμετάσχουν πλοία και ελικόπτερα αμφοτέρων χωρών. Είναι η δεύτερη κοινή άσκηση Ρωσίας - Ιράν στον Ινδικό από το 2019.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ