Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ... «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ, δήλωσε αόριστα ότι ο Οργανισμός επιφυλάσσεται για ...«σοβαρές συνέπειες» απέναντι σε «οποιαδήποτε μορφή σκληρής απάντησης» από το στρατιωτικό καθεστώς που την 1η Φλεβάρη ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Η Μπούργκενερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με εκπρόσωπο των πραξικοπηματιών δυο βδομάδες μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν κατέληξε σε κανένα κοινό ανακοινωθέν.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση θα πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό» και καταδίκασε τις διαρκείς διακοπές της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που - τόνισε - βλάπτουν «σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών». Από τη μεριά των πραξικοπηματιών ο δεύτερος στην ιεραρχία τους, στρατηγός Σόε Ουίν, δήλωσε ότι συζήτησε με την Μπούργκενερ για «την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά αυτό που συμβαίνει στη Μιανμάρ».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης Βίβιαν Μπαλακρισνάν μίλησε για «ανησυχητικές εξελίξεις» στη Μιανμάρ και κάλεσε τις αρχές «να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» και ότι «θα υπάρξει μια ειρηνική λύση». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (που ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες) είχε σημειώσει συντριπτική νίκη στις εκλογές του Νοέμβρη και ότι το πραξικόπημα συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση» για την οικονομία της Μιανμάρ, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν θα πρέπει να προβούμε σε ευρείες γενικευμένες κυρώσεις που επιβάλλονται αδιακρίτως, επειδή ο κόσμος που θα υποφέρει περισσότερο είναι οι απλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ».

Να σημειωθεί ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα του Συνδέσμου, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και ο πρώην Πρόεδρος της Μιανμάρ, Ουίν Μιντ, έχουν συλληφθεί και οι δικηγόροι τους καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει δοθεί άδεια συνηγόρων υπεράσπισης. Αρχικά, κατά της Αούνγκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ...παράνομη εισαγωγή φορητών ασυρμάτων στη χώρα, και μετά για παραβίαση του νόμου περί φυσικών καταστροφών.

Ινδονησία και Μαλαισία έχουν ζητήσει να συγκληθεί σύνοδος της ASEAN (Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), μέλος της οποίας είναι και η Μιανμάρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ