ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακός συναγερμός με προοπτική κλιμάκωσης

48ωρη απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα ναυτεργατικά σωματεία

Από προηγούμενη διαμαρτυρία των ναυτεργατικών σωματείων
Από προηγούμενη διαμαρτυρία των ναυτεργατικών σωματείων
«Πρόσω ολοταχώς» για 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, προχωράνε οι ναυτεργάτες, με αποφάσεις των σωματείων τους. Παλεύουν για να αποτρέψουν την ταφόπλακα που είναι έτοιμη να τοποθετήσει η κυβέρνηση για λογαριασμό των εφοπλιστών στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, ακόμα και στα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χτες το απόγευμα, απόφαση για 48ωρη απεργία σε αυτές τις ημερομηνίες πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, ενώ συνολικά μέχρι και χτες απεργιακές αποφάσεις είχαν πάρει τα ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), της Ενωσης Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ), των Θαλαμηπόλων (ΠΕΑΘΕΝ), της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και έπεται συνέχεια.

Τα Διοικητικά Συμβούλια επικυρώνουν την πρόταση στην οποία κατέληξε σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, 11 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συνολικά η πρωτοβουλία του απεργιακού συναγερμού που ηχεί στους ναυτεργάτες ανήκει στα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία, με πολύμορφη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, 12 του μήνα, αντιπροσωπείες των 13 ναυτεργατικών σωματείων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου, «υπεραμύνθηκε της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής προτάσσοντας για πολλοστή φορά την πολιτική της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση των ΣΣΕ και αναφέροντας επίσης προκλητικά ότι "τυπικά δεν ισχύει η ΣΣΕ του 2010 στα ποντοπόρα"».

Η κατάργηση των ΣΣΕ και οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών προβλέπονται στο νόμο 4714/2020, που ψηφίστηκε τον Ιούλη και τώρα τέθηκε σε ισχύ με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΝΑΤ για την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8». Οι μισθοί των ναυτεργατών θα καθορίζονται στο εξής σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»), ενώ στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους ναυτολογημένους Ελληνες αξιωματικούς, των οποίων όμως οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, ήδη οι ναυτιλιακές εταιρείες 15 ποντοπόρων πλοίων έχουν στείλει στο Ταμείο σχετικό «σήμα» ζητώντας ενημέρωση για τον υπολογισμό των ναυτολογίων σύμφωνα με τα μισθολόγια της ITF και για τις κρατήσεις επί αυτών.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επικαλούνται το σαθρό επιχείρημα ότι με τη νέα τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης στα ποντοπόρα, που προωθούν με το ν.4714/2020, "θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου".

Αυτό που στην πράξη έχει συμβεί είναι από το 1980 να έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας από ναυτεργάτες με δικαιώματα, να διευρυνθεί η ανασφάλιστη εργασία, να διογκώσουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ με πάνω από 1 δισ. ευρώ οργανικό έλλειμμα, να λεηλατήσουν την περιουσία του, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους του». Καλεί τους ναυτεργάτες, συνταξιούχους, σπουδαστές, «παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, να περιφρουρήσουμε την απεργία, να κλιμακώσουμε τον αγώνα στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Απροστάτευτοι για άλλη μια φορά

Οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις, και ιδίως ο παγετός στις γεωργικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης. Τα προβλήματα μάλιστα των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, που γίνονται όλο και πιο συχνά, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής και άλλης προστασίας, βυθίζουν σε απόγνωση χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην ύπαιθρο.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αγροτών του Τυρνάβου, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται το Μάρτη του 2020 από τον παγετό και αναμένεται να πάρουν κάποια χρήματα μόλις τον Απρίλη του 2021!

* * *

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τις συχνές καταστροφές και κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει κάποια μέτρα, για να συγκρατηθεί μια απότομη και μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών. Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο εξόφλησε το 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους πληγέντες παραγωγούς και τον Οκτώβρη ψήφισε σχετική τροπολογία για την αποζημίωση των πληγέντων από τον «Ιανό» αγροτών, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις».

Τα παραπάνω μέτρα δεν χαρίστηκαν βέβαια στους βιοπαλαιστές αγρότες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν. Ακόμα και για τους πληγέντες από τον «Ιανό», πέρα από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που έχουν ανακοινωθεί απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, οι συγκεκριμένες αλλαγές που έφερε η τροπολογία δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει μια σειρά από «κόφτες», επιφέροντας μεγάλες μειώσεις στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται αυτές τις μέρες.

Ως αποτέλεσμα, τα χρήματα που παίρνουν οι αγρότες δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Σ' αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η αποζημίωση δίνεται με όρους ασφαλιστικής αξίας και όχι πραγματικής παραγωγής, την ώρα που η πλειοψηφία των γεωργών «επιλέγουν» τη μειωμένη κατά 20% ασφαλιστική εισφορά, είτε επειδή δεν έχουν να πληρώσουν είτε επειδή από την πείρα τους διαπιστώνουν ότι δεν τους συμφέρει η καταβολή του πλήρους ασφαλίστρου, λόγω της ανεπαρκέστατης ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ.

* * *

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά παρουσιάζει αυτά τα έκτακτα μέτρα ως «κοσμογονία». Το θράσος αυτό το αντλεί από την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), που τόσα χρόνια δεν εφάρμοσαν ούτε τα αυτονόητα και δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας από τον Οργανισμό πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν. Την ίδια ώρα μάλιστα που παραμένουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ενώ δεν προχωράνε γρήγορα και τα όποια έργα υποδομής, αποκατάστασης του αρδευτικού δικτύου και προστασίας της παραγωγής.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα έχουν συσσωρεύσει αρκετή πείρα για να διακρίνουν ότι δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που τους αφήνουν χωρίς εισόδημα. Εχουν την πείρα να δουν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Μαζί λοιπόν με τον αγώνα για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος, χρειάζεται να αναπτυχθεί και προβληματισμός σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει ώστε οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μπορούν να ζουν χωρίς το άγχος της προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματός τους. Ειδικά σήμερα, που χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υφίστανται μια σειρά από αντικειμενικές προϋποθέσεις για πρόληψη των καταστροφών και προστασία της παραγωγής.

* * *

Το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια, με Επερωτήσεις, ανακοινώσεις και κυρίως με την παρέμβασή του στο κίνημα, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Προβάλλει τα αιτήματα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, και καμία είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό απαντάει σήμερα στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν.


Γ. Π.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ