ICON |
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε, κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού στο Αμπου Ντάμπι το διάστημα 21 - 25/2. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της φρεγάτας στις εκδηλώσεις «εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή (9/12/20) του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021».
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, συμφωνίες που υπογράφτηκαν το Νοέμβρη, κατά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι, μεταξύ των οποίων συμφωνία για «συνεργασία» στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, που περιλαμβάνει «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη σχετική διμερής συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια. Κατά πληροφορίες, θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας στον άξονα Ανατ. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Περσικός, με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.
Με ό,τι συνέπειες θα έχουν τα παραπάνω και για τους ρόλους που θα κληθούν να αναλάβουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ακριβώς πάνω σε αυτό το δρομολόγιο. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αμερικανικό αίτημα να συμμετάσχει η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο σε αποστολές επιτήρησης των Στενών του Κόλπου. Αντίστοιχη πρόταση έκανε η Γαλλία, που επιδιώκει να ηγηθεί πανευρωπαϊκής δύναμης γι' αυτόν το σκοπό.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι δεν έχει διαθέσιμο πλοίο για τέτοιες αποστολές, εξαιτίας της «αγκίστρωσης» του στόλου στην Ανατ. Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της συμμετοχής της σε άλλες ΝΑΤΟικές αποστολές. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συμμετάσχει αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Αλλωστε, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εμπλοκή της χώρας στη «νέα (ευρωατλαντική) στρατηγική ασφαλείας» που διαμορφώνεται στην περιοχή, κάνει καθημερινά άλματα: Με την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ και αραβικά κράτη - συμμάχους των ΗΠΑ, όπως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Αλλά και με ανάληψη επιπλέον ρόλων στο «αμιγώς» ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο.
Το επιβεβαίωσε, εμμέσως, και η ίδια η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Ερωτηθείσα τη Δευτέρα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αποστολή πολεμικού πλοίου στην περιοχή για περιπολίες και επιχειρήσεις απάντησε: «Η Ελλάδα συμμετέχει με νέες συμμαχίες στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην περιοχή, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της και με το Ισραήλ, και με τα ΗΑΕ, όπως ξέρετε». «Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας έχουν παρουσιαστεί και επ' αυτού δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω», πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε μια περιοχή που βράζει από την ένταση των ανταγωνισμών.
Εξάλλου, όλο το επόμενο διάστημα, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθούν απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό σε ΝΑΤΟικής κοπής επιχειρήσεις και αποστολές:
Πέρα από την ανάπτυξη της «ΥΔΡΑΣ», η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» εντάχθηκε έως τις 10/3 και επιχειρεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG-2, η οποία περιπολεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε προς τα τέλη Φλεβάρη ελληνική φρεγάτα να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (φορτωμένο με 20 μαχητικά «Rafale»), από τα δυτικά της Πελοποννήσου έως κοντά στο Σουέζ. Στον πλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατ. Μεσόγειο θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις με άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και την Πολεμική Αεροπορία.
Αποστολή συνοδείας θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ιούνη, όταν θα καταπλεύσει στην περιοχή το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth».
«Αεροπλανοφόρα πάντα περνούσαν από την περιοχή. Απλά, πλέον, τα συνοδεύουμε κιόλας», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αποτυπώνοντας, από τη μια, τη σημασία του διαύλου στα νότια της Κρήτης, και, από την άλλη, ακριβώς τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αποστολών. Αλλωστε, όπως εξηγούν, αυτές οι αναπτύξεις αεροπλανοφόρων και αρμάδων εντάσσονται στις λεγόμενες επιχειρήσεις «Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας» («Freedom of Navigation Operations» - FONOPS), όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα παρατάσσουν μονάδες τους σε κρίσιμα σημεία, όπως το Σουέζ, ο Βόσπορος ή τα Στενά του Ορμούζ, για να ελέγξουν τα περάσματα και τους διαύλους της διαμετακόμισης, να πετύχουν τη λεγόμενη «θαλάσσια κυριαρχία» κόντρα σε άλλα κέντρα.
Στις αρχές Μάρτη πιθανολογείται ότι θα γίνει η άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ, ενώ φουντώνουν οι διεργασίες για τους όρους της διχοτόμησης, ανεξάρτητα από το πώς τελικά αυτή θα βαφτιστεί (συνομοσπονδία ή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη ή χαλαρή).
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τη Δευτέρα την Κύπρο όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για το «συντονισμό» των ενεργειών τους, κατηγορώντας Τουρκία και ψευδοκράτος πως με τη θέση τους για δύο κράτη παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το «κοινοτικό κεκτημένο», την ίδια ώρα που με νέες δηλώσεις τους ο Τούρκος Πρόεδρος και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επαναλάμβαναν πως «μια ομοσπονδία δεν είναι ρεαλιστική. Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα» και ζητούσαν «να υπάρξει προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους» με το βλέμμα στη «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου.
Στην Κύπρο φτάνει τη βδομάδα που ξεκινά και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επισκεφτεί και την Αγκυρα.
Η ΕΕ θα επιδιώξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, με το βλέμμα στραμμένο στη «μεγάλη εικόνα» των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως αποτύπωσε και η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη «Νότια Γειτονιά» με «Νέα Ατζέντα για τη Μεσόγειο» που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Φλεβάρη. Εκεί κάνει λόγο για «προκλήσεις στη Μεσόγειο, πολλές από τις οποίες προκύπτουν από παγκόσμιες τάσεις» που «παραμένουν τρομακτικές», ξεχωρίζοντας θέματα όπως το Μεταναστευτικό, η Ασφάλεια και η Ενέργεια, για τα οποία επανειλημμένα σημειώνει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία.
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητώντας μεταξύ άλλων και την πρότασή του για την πραγματοποίηση Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Υπογράμμισε «τη σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και χαιρέτισε τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες τονίζοντας «πόσο είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου».
Κομμάτι του ίδιου παζλ είναι και η συνομιλία που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μπον, κατά την οποία «αναδείχτηκε η σημασία αποκατάστασης των (διμερών) σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Την ίδια ώρα κι ενώ η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, μεταξύ άλλων με μοχλό και το ζήτημα των «S-400», ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, έλεγε μέσα στη βδομάδα πως «είμαστε ανοιχτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ' ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους "S-300" που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα «δεν έχει αλλάξει» και ότι «οι ρωσικοί "S-400" (...) δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ».
Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την Τετάρτη πως η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει ημερομηνία στην Αγκυρα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών (πηγές λένε για το διάστημα 1 - 5 Μάρτη), αλλά και πως η Τουρκία προσέρχεται με όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι, όπως «γκρίζες» ζώνες και αποστρατικοποίηση νησιών, ισχυριζόμενος πως «και στο παρελθόν αυτά τα θέματα μπαίναν και βγαίναν. Δηλαδή μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε».
Την ίδια μέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος καλούσε τον πρωθυπουργό «να ξέρεις τα όριά σου», προσθέτοντας πως «αν δεν τα ξέρεις πάει να πει ότι εσύ κλότσησες το τραπέζι, έφυγες. Αν πάει με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καθίσουμε με σένα στο τραπέζι». Επαναφέροντας τα περί στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου χαρακτήρισε «λάθος» τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θα έρθει πάλι στήριξη από κάπου».
Να σημειωθεί πως μέσα στη βδομάδα έγινε και νέα ελληνοτουρκική συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» που προωθεί το ΝΑΤΟ, με τον επικεφαλής του, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του να τονίζει ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι ώστε σιγά σιγά (...) να διαμορφώνεται και μια θετική προσέγγιση».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Ισραήλ, όπου ο ομόλογός του, Μπ. Νετανιάχου, τον υποδέχτηκε τονίζοντας τις «κοινές φιλοδοξίες» που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την εμπέδωση «ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μίλησε και για «καινοτόμες ιδέες» που κόμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με τον αγωγό «East Med».
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών με συμμετοχή των Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Ιράκ.
Δίνοντας το «στίγμα» του νέου σχήματος που στήνεται με ξεκάθαρο στόχο να υπηρετήσει τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για δημιουργία αναχώματος προς την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως η σύνθεσή του «σπάει τον τεχνητό διαχωρισμό» μεταξύ των μεσογειακών χωρών και αυτών του Κόλπου και «υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη». Παρέπεμπαν και στο ότι η «πρωτοβουλία» έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων συμφωνιών του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ με κράτη του Κόλπου, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.
Ας καταγραφεί, τέλος, ότι ενώ στην Αθήνα διεξαγόταν το - όπως ονομάστηκε - «Φόρουμ Φιλία», στον Περσικό Κόλπο ο Τούρκος ΥΠΕΞ ολοκλήρωνε περιοδεία τονίζοντας ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την ενότητα και την ευημερία της περιοχής...